Kılıçdaroğlu: Erdoğan, eski dönemin sonucu

CHP lideri, “İlk yüzyılımızı heba ettik” değerlendirmesinde bulundu

Fotoğraf: ANKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ilk yüzyılını heba ettiğini belirterek,  “Atatürk'ün vizyonunu 2. yüzyılda inşallah artık uygulamış olacağız. Ve Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşıyacağız. Erdoğan bu eski dönemin bir sonucu sadece” dedi.

Kılıçdaroğlu, Halk TV canlı yayınında ABD’deki çalışma toplantısı ve ziyaretleriyle ilgili gelişmeleri aktardı.

“Mevzumuz şu anki krizden çıkmaktan çok daha öte. İktidarı devraldığımızda ki Allah nasip ederse alacağız. Ülkeyi bu krizden çıkaracağız. Ve üstelik hızla çıkaracağız. Mesele şu ki Türkiye hep krizlere girdi. Hep acı reçetelerle karşı karşıya kaldı. Yeni bir döngüye girdi. Sonuç hep aynı. Hüsran, hüsran, hüsran. Ve sosyal yıkımlar geldi. Çünkü siyasal ve ekonomik sistemi organize etme şeklimiz bir hayli işlevsiz” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Ama bunu sonsuza kadar çevirmek için büyük bir fırsatımız var. Krizi bir daha tekrara düşmeyecek biçimde aşabiliriz. Yeni bir ekonomik ve siyasal vizyona ihtiyacımız var. Ve bu sefer ülkemizi bu girdaptan çıkaracak bir dev planımız var. Onu da ifade edeyim. Yapısal değişikliklerden bahsediyorum. Yeni bir ekonomik paradigmadan bahsediyorum. Bu ekonomik paradigmanın başarısı için birbirimizle yaşama, çalışma ve birbirimizle ilişki kurma şeklimizden bahsediyorum. Temel değişikliklerden söz ediyorum. Köklü bir toplumsal ve ekonomik değişimden söz ediyorum aslında. Yeni bir ilerleme anlayışı, hızlı bir uygulama becerisiyle ülkenin yarattığı zenginliği hızla alt gelir gruplarına da yayacağız. Bunu yaymak zorundayız. Bir üretim ve paylaşım seferberliği, ekonomisi kurmak zorundayız. Bunu yaptığımız zaman toplumsal barışımızı sağlayacağız. Onun için bu ilan edeceğimiz yapısal değişikliklerle ekonomiyi hızla toparlarken paralelde partizanca siyaseti de bırakacak ya da bitirecek adımlar da atacağız. Yine gelip çıkmazlarla karşı karşıya kalacağız. Şu an siyasal ortamımız, vizyonsuz siyasetçi için oldukça elverişli. Bu siyasetçiler çok kolayca tarihsel haklarını istismar ederek yükselebiliyorlar. Yükselince peşinden ihalecileri, varlıkçıları, beşli çeteleri, mafyaları getiriyorlar. Bu arada sadece 20 yıldan bahsetmiyorum. Açık konuşalım. Maalesef çok uzun süredir Türkiye böyle. Atatürk'ten sonra hep böyle gitti. İlk yüzyılımızı açıkça ifade etmek gerekirse heba ettik. Atatürk'ün vizyonunu, ikinci yüzyılda inşallah artık uygulamış olacağız. Ve Türkiye'yi çağdaş uygarlığa taşıyacağız. Bakın Erdoğan bu eski dönemin bir sonucu sadece.
 

“Darbeciler de geldi gitti bu ülkeden. Çok rezil iktidarlarımız da oldu, iktidarlar da oldu bu ülkede. Hizmet vermeye kalktılar, hizmet veremediler. Gelenler, gidenler vesaire. Ama bataklıkları kurutamadılar. Bataklıkları kurutalım ki çürümüş siyasetçiler artık bu ülkeye yüklenmesin. Kavga üzerinde rant eden siyaset son bulsun. Kavga üzerinden kolayca rant elde eden siyasetçiler var. Bunların son bulması lazım. Var olmak isteyen milletine başka bir vizyonla karşısına çıksın. Oturalım, uygarca tartışalım, uygarca konuşalım” çağrısında bulunan CHP lideri, “Yani bütünüyle siyasal kültürümüzü değiştirmekten söz ediyorum. Kısır tartışmaların ötesinde yapıcı bir siyaset, kucaklayıcı bir siyaset, kapsayıcı bir siyasetten söz ediyorum. Ve Türkiye hızla gelişmeli, hızla büyümeli. O büyümeyi, kalkınmayı, bilimle, üretimle, teknolojiyle gerçekleştirmeli” dedi.

İki meseleyi çözmek istediğini kaydeden Kılıçdaroğlu, bunların, Türkiye’yi hızla krizden çıkarmak ve sürekli tekrarlanan krizlere girmemizi engelleyecek yapısal adımları atmak olduğunu kaydetti.

Kasım ayını işaret etti

ABD seyahatinin siyasal hiçbir içeriğe sahip olmayacağını belirten CHP lideri, “ABD'de hiç siyasi görüşme istemedim. Önerileri ise reddettim. Etrafındaki tüm kurmayların buna şaşırdılar. Ama ben kararlıyım. Siyasetin girdaplarından tümüyle çıkıp dünyanın en parlak beyinleriyle geleceği konuşmaya geldim. Bu yolculuk sadece bir ilk durak. İngiltere ve Almanya'da çok değerli isimlerle dünyaya anlam ve değer katan kişilerle buluşacağım. Bu çalışmalar bitince tüm Türkiye'yi açıklayacağım yapısal reçeteyi. Bu reçeteyi herkes görecek. Hem daha sağlıklı, hem daha refaha ulaşan bir yapıyı inşa etmeye çalışacağız. Sadece biraz sabır rica ediyorum. Kasım ayında herkes her şeyi duyacak. Burada çok önemli buluşmalar ve ülkemize dair vizyonumuza değer katacak" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU