10 Ekim saldırısında hayatını kaybedenler anıldı: Gerçek katiller yargılanıncaya kadar "adalet" demeye devam edeceğiz

Saldırıda oğlu Korkmaz Tedik’i kaybeden Zöhre Tedik "Söz, biz katillerden hesap soruna kadar bu alan dolmaya devam edecek. Nereye giderseniz gidin, elimiz sizin yakanızda" diye konuştu

Fotoğraf: ANKA

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nın önünde 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlediği canlı bomba saldırısında hayatını kaybeden 103 yurttaş, saldırının yedinci yıl dönümünde anıldı. Gar kavşağında, canlı bombaların kendisini patlattığı gar önüne gitmek isteyen aileler ile polis arasında gerginlik çıktı. Polis, bir genci yumrukladı.

Anmaya katılanlar, polisle yaşanan gerginliğin ardından tren garının önüne yürüdü. Ölenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankart taşıyan katılımcılar, "10 Ekim’i unutma, unutturma" sloganı attı. Anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Ali Mahir Başarır, Murat Emir, Kani Beko, Yıldırım Kaya ve HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul, Oya Ersoy ile TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da katıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Nereye giderseniz gidin, elimiz sizin yakanızda"

Katliamda oğlu Korkmaz Tedik’i kaybeden Zöhre Tedik, yedi yıl önce gar meydanında Türkiye’nin dört bir yanından binlerce yurttaş olduğunu anımsatarak, "Hem benim oğlumu hem de 103 insanı çaldınız" dedi.

Tedik, anmaya gelmek için beş aramadan geçtiklerini belirterek, "Sen benim oğlumu katlet, şimdi de bu alana sadece anmak için yüz binlerce yoldaşlarının, işçilerin ve emekçilerin alana gelmemesi için alanı parça parça ediyorlar. Polisler, size emir verenler değil, siz de aynısınız ki bizi alana koymuyorsunuz. ‘Ben anneyim’ diyorum, ‘Yine seni arayacağım’ diyor. Sanki ben bomba alana getiriyorum. Söz, biz katillerden hesap soruna kadar bu alan dolmaya devam edecek. Nereye giderseniz gidin, elimiz sizin yakanızda" diye konuştu.

Polis müdahalesine tepki

Anmada konuşan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakince Coşgun, yedi yıl öncesini hayal edemediklerini ve hayal etmeye çalıştıkça da konuşmakta güçlük çektiklerini kaydederek, "Her ayın 10’unda buradayız. Her ayın 10’unda bağırıyoruz. Diyoruz ki ‘Adalet’. Biz, gerçek katiller yargılanıncaya kadar ‘adalet’ demeye devam edeceğiz. Biz, yaşamını yitiren insanların bayraklarının düştüğü yerde onları sembolize edecek bir anıt gelinceye kadar aileler olarak her ayın 10’unda burada olacağız" dedi.

Coşgun, anma öncesinde polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Biz yüreği yanan insanlar olarak anma yapmaya çalışırken arkadaşlarımızın hunharca dövüldüğü, yerlerde sürüklendiği, karga tulumba gözaltına alındığı süreçte, gerçek anlamda 10 Ekim katliamı anması yapmış olmuyoruz. Biz, her ayın 10’unda bir acıyla karşılaşmak da istemiyoruz. Ailelerimizden birinin kalp krizi geçirmek üzere olduğu bir anma sürecinde duygularımız darman duman. Aklımız başımızdan gitmiş vaziyette" diye konuştu.

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU