Kiev'e saldırı... Roketlerden biri Zelenski'nin ofisinin bulunduğu bölgeye düştü

Görgü tanıkları şehir merkezinde siyah dumanların yükseldiğini belirtti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, Kırım ile Rusya'yı bağlayan tek köprüye yapılan saldırıyı "terörist saldırı" olarak niteleyerek Ukrayna'yı suçladıktan sonra bugün Kiev'de patlamalar gerçekleşti.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kent merkezinde patlamaların meydana geldiğini duyurdu.

Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımında, "Şevçenkivsk semtinde birkaç patlama, başkentin merkezinde. Tüm hizmetler yerinde takipte" ifadelerine yer verdi.

Kliçko, daha sonra "Hava alarmı dolayısıyla tehdit devam ediyor. Başkentin tüm sakinleri alarm sırasında sığınaklarda kalmalı. Kiev'in merkezi caddeleri kolluk kuvvetleri tarafından trafiğe kapatıldı, kurtarma hizmetleri çalışıyor" dedi.

Ukrayna basınında yer alan haberlere göre başkentte 3 ya da 4 patlama meydana geldi.

8 ölü, 24 yaralı

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kiev'e atılan roketlerden biri güvenlik servislerinin bulunduğu sokağa düştü. Devlet Başkanı Zelenski'nin ofisi de bu bölgede bulunuyor" denildi. Bakanlık , ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü, 24 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Öte yandan Kiev basını, sabah saatlerinde Kiev, Lviv, Dnipro şehirlerine de saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski’den ilk açıklama: Ölü ve yaralılar var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski şu açıklamayı yaptı:

Savaşın 229. gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya'da evlerinde uyuyanları, Kiev'de işe gidenleri öldürdüler. Malesef ölü ve yaralılarımız var. Lütfen sığınaklardan ayrılmayın.

Zelenski, ülkenin enerji alt yapısını hedef alan Rusya'nın panik yaratmaya çalıştığını belirterek, "İkinci hedefleri insanlardır. Bu hedefler özel olarak seçilmiştir" dedi.

Odessa'da da patlama

Odessa Askeri Yönetim Başkanı Vitaly Kim, "Odessa'da patlamalar duyuldu, ön bilgilere göre hava savunma sistemi çalışıyor" açıklamasında bulundu.

ABD, vatandaşlarından Ukrayna’yı derhal terk etmelerini istedi

ABD’nin Kiev Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna çapında füze saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

Rusya’nın, Kiev başta olmak üzere şehirdeki çok sayıda altyapı ve kamu binasına saldırdığı bilgisine yer verilen açıklamada, saldırıların sivillerin hayatına yönelik de tehdit oluşturduğuna işaret edildi.

Açıklamada, “ABD vatandaşları, bulundukları yerde güvenli bir yere sığınmalı ve güvenli olduğunda mevcut kara ulaşımı seçeneklerini kullanarak derhal Ukrayna'dan ayrılmalıdır” ifadesine yer verildi.

Putin, Ukrayna’yı suçlamıştı

Putin, Kremlin'in Telegram hesabından dün yayımlanan videoda Rus birliklerin ana ikmal yollarından olan köprüdeki patlamaya dair "kritik sivil altyapıyı yok etmeye yönelik bir terörist saldırıdır" demişti ve devam etmişti:

Bunu, Ukrayna özel kuvvetleri planlamış, düzenlemiş ve emrini vermiştir.

Ukrayna yetkilileri patlamanın sorumluluğunu üstlenmedi. Kıdemli Rus yetkililer ise Kremlin'in bugün gerçekleşecek güvenlik konseyi toplantısının öncesinde seri bir yanıt verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Rusya ulusal güvenlik konseyinin başkan yardımcısı Dmitri Medvedev, bugün gerçekleşecek toplantının öncesinde Rusya'nın saldırıdan sorumlu "teröristleri" öldürmesi gerektiğini söyledi.

Rus devlet haber ajansı Tass, Medvedev'in "Rusya bu suça ancak doğrudan teröristleri öldürerek yanıt verebilir, dünyanın her yerinde adet de budur. Rus vatandaşların beklentisi de budur" dediğini bildirmişti.

Kerç köprüsü, Rusya'nın Karadeniz donanmasının bulunduğu Sevastopol limanına ana ulaşım yolu olduğu gibi, Kırım yarımadasının 2014'te ilhak edilmesinin sembollerinden biri olarak görülüyor.

Ukrayna: Rusya bugünkü saldırılarda 84 seyir füzesi ve 24 İHA kullandı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın bu sabah Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine yönelik düzenlediği saldırılarda 84 seyir füzesi ile 24 insansız hava aracı (İHA) kullandığını duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın bu sabah Ukrayna'da birçok bölge ve şehri hedef aldığı saldırılar hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Rus güçlerinin, Ukrayna'ya karşı seyir füzeleri ile İHA'lar kullandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Rusya Federasyonu, 13'ü İran üretimi Şahid-136 olmak üzere 24 İHA ve 84 seyir füzesi kullandı. 56 hedef (füze ve İHA) imha edildi. Bunlar arasında 43 seyir füzesi ve (10'u "kamikaze" tipi) 13 İHA var.

 

Independent Türkçe, AA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU