Eski BOTAŞ yöneticisi: Petrolü Rusya'dan iskontolu alıp, İtalya'ya endeksli fiyatlardan satıyorlar

Eski BOTAŞ yöneticisi enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, " Alım gücü düşerken akaryakıt fiyatlarının enflasyona etkisini ekonomistler açıklıyor, çok ciddi bir etkisi var" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Eski BOTAŞ yöneticisi enerji uzmanı Ali Arif Aktürk, serbest piyasa kurallarına uyulmaması nedeniyle akaryakıtta haksız artış olduğuna dikkat çekti. 

Demokrat Parti (DP) Genel İdare Kurulu üyesi de olan Aktürk, KRT TV’de dün gece yayınlanan “Haftanın Panoraması” programında Semra Topçu’nun sorularını yanıtladı. 

"Akaryakıt fiyatlarının enflasyona çok ciddi bir etkisi var"

Aktürk özetle şunları söyledi:

Ukrayna krizinden beri indirimli Rus petrolü alıyorlar ama rafineri çıkışı uluslararası piyasalara endeksli; Rusya’dan iskontolu alıyor, İtalya’ya endeksli fiyatlardan satıyorlar. Bu önlenmeli. Ukrayna krizi çıktığından beri gerek bizim rafinerilerimiz Rusya’dan yüzde 30 mertebesinde indirimli Rus petrolünü alıyorlar, fakat rafineri çıkış ürünleri uluslararası piyasada İtalya’daki Cenova’daki fiyatlara endeksli olarak belirleniyor. Bir de 14 tane dağıtım lisansı sahibi şirket var. Bunlar da yine dünyanın çeşitli yerlerinden özellikle de Rusya’dan ürün ithal ediyorlar. Bunlar da yine iskontolu ürünü alıyorlar fakat uluslararası fiyatlardan yani İtalya’dan belirlenen fiyatlardan satıyorlar. Halbuki ciddi bir enflasyon yaşıyor bu ülke. Alım gücü düşerken akaryakıt fiyatlarının enflasyona etkisini ekonomistler açıklıyor, çok ciddi bir etkisi var.

 

Rekabet varsa rekabetin tesis edilmesi gerekiyor. Rekabet Kanunu var, rekabetten sorumlu kurum var ayrıca petrol piyasası düzenlemesi kurumunun da işte 10. Madde de yetkisi var.  Oysa bütün benzin istasyonlarında fiyatlar aynı, bir kere rekabet yok. Tek fiyat olmaması gerekiyor, indirimli alan dağıtımcılar var. Böyle olmaması gerekiyor. Tabii ki dışardan gelen kriz var petrol fiyatı artıyor yadsınamaz. Fransa’da genel grev, Avrupa’da gaz krizi birçok etken var bunu yadsımıyorum ama indirimli alan birileri var ve resmi enflasyon yüzde 83 iken, tırnak içinde söylüyorum; rekabet olduğunu iddia ediyor iken, tek fiyatın olmasını ben garipsiyorum.     

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU