Uluslararası İstanbul Vegfest, Festival Park Kadıköy'de katılımcılarla buluştu.
Hayvan hakları örgütleri, vegan aktivistler, vegan şefler ve üniversitelerin vegan toplulukları alandaydı.
Geçen sene pandemiden dolayı beşincisi online olarak düzenlenen İstanbul Vegfest'te, bu kez katılımcılar yüzyüze biraraya geldi.
İki gün süren festival boyunca otuzun üzerine konuşma, panel ve atölye gerçekleşti.
Etkinlikler, Türkiye Vegan Derneği kurucu başkanı Ebru Arıman'ın açılış konuşmasıyla başladı.
Vegfest 22'nin gündemlerinden biri iklim kriziydi
Vegfest 22, veganlığın yanında ekolojik duyarlılığın da anlatıldığı bir festival olarak akıllarda kalacak.
Bu sene en çok üzerinde durulan konulardan biri iklim kriziydi.
Birçok konuşma esnasında mutlaka iklim krizinden bahis açıldı.
Animal Save Türkiye'nin konuşmacı olduğu "İklim Krizi ve Hayvancılığın Kesişimi" başlıklı sunumda, endüstriyel hayvancılık faaliyetlerinin gezegenimizin en büyük tehdidi olan iklim krizini nasıl tetiklediği istatistik verileriyle katılımcılara açıklandı.
İki gün boyunca stant açan Animal Save, dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen katılımcıların veganlık ve iklim krizi hakkındaki sorularını yanıtladı.
Nil Ormanlı Balpınar'ın düzenlediği Atıksız Yaşam Atölyesi'ndeyse gıda israfı, su ayak izi, plastik kirliliği ve bütün bunların sonucu olan iklim kriziyle vegan beslenmenin ilgisine değinildi.
Ekoloji duyarlılığı bu denli yüksek olan bir festivalde, etkinlik girişinde çanta kontrolü yapılması ve içeriye matara dâhil herhangi bir şekilde suyla birlikte girilememesi tepkiyle karşılandı.
Etkinlik alanında su ihtiyacı yalnızca içeriden satın alınabilen plastik pet şişeli sularla sağlanabiliyordu.
"Veganım Soru Sorabilirsiniz"
Festival boyunca Abolisyonist Vegan Hareket de stant açan topluluklar arasındaydı.
Festivale yalnızca veganlar katılım sağlamadı, veganlık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vegan olmayan kişiler de Vegfest 22'ye büyük ilgi gösterdi.
Abolisyonist Vegan Hareket, 9 yıldır her cumartesi İstanbul'da vegan piknik ve "Veganım Soru Sorabilirsiniz" etkinliği düzenliyor.
Ellerinde pankartlarla insanları konuşmaya davet eden topluluk, veganlık hakkında yanlış bilinenleri ve önyargıları kırmayı amaçlıyor.
Etkinlik sonrasındaysa konuşmaya gelen insanları vegan pikniğe davet ediyorlar.
Abolisyonist Vegan Hareket, tıpkı 9 senedir yaptıkları gibi Vegfest 22'de akıllardaki soru işaretlerinin giderilmesinde bir nebze yardımcı oldu.
Topluluk üyesi aktivist Ceren Kaypak, "İnsanlar bize gelip veganlıkla ilgili soru soruyorlar. Bu soru bazen hayvanlarla ilgili etik bir mesele oluyor. Bazen de veganlıkla ilgili pratik bir soru olabiliyor. 'Peki peyniri ne yapacağız ya da ben kebap yemeyi seviyorum' diyorlar" açıklamasında bulundu.
Üniversitelerde vegan yemek mücadelesi
Bir süredir gündemi meşgul eden üniversite yemekhanelerindeki vegan yemek tartışması da Vegfest 22'ye taşındı.
Boğaziçi, Koç, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, MEF, Marmara ve Yalova gibi üniversitelerin öğrenci toplulukları festivalde stant açtı.
Festival katılımcılarına üniversitedeki faaliyetlerinden bahseden topluluk öğrencileri, aynı zamanda vegan menü talepleri için de destek istedi.
Türkiye'de birçok üniversitede öğrencilerin ucuz, sağlıklı ve sürdürülebilir vegan menü talebi olsa da, ne yazık ki en doğal hakları rektörlük tarafından ivedilikle sonuçlanmıyor.
Konuya ilişkin Koç Üniversitesi öğrencisi Güney Ulaş Türker Independent Türkçe için konuştu:
Biz, Vegfest'te olduğu gibi birbirimize yardım etmeye ve dayanışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin bütün üniversitelerinde vegan menü çıkmasını sağlayacağız.
Vegan Yemekler
Festivalin ikinci günündeki sağanak yağmura rağmen insanlar etkinliklere ilgi gösterdi.
Geçen sene pandemiden dolayı festivalin online ortamda olması, bu sene katılımın daha da artmasına sebep oldu.
Konuşma ve atölyelerin yanı sıra, festival boyunca orada bulunan yemek stantları da merak uyandırdı.
Baklava, peynir, köfte veya süt gibi aslında hayvansal kaynaklı gıdaların bitkisel alternatifleri, insanlara vegan beslenmenin gayet sağlıklı ve lezzetli olabileceğini gösterdi.
Vegfest 22, Burak Özgüner'in sözleriyle veda etti
Kapanış konuşmasından sonra ekrana, 2019 senesinde hayatını kaybeden hayvan ve insan hakları savunucusu Burak Özgüner'in 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü için söyledikleri yansıtıldı:
Hayvanlara özgürlük ve adalet için herkesi vegan olmaya çağırıyorum. Çünkü değişim bizimle başlar.
© The Independentturkish