Azerbaycan ve Ermenistan sınırları boyunca görev yapacak sivil AB misyonu üzerinde anlaştı

AB misyonunun ekim ayında çalışmaya başlayacağı ve azami iki ay süreyle görev alacağı belirtilen açıklamada, "Bu misyonun amacı, güven tesis etmek ve raporlarıyla sınır komisyonlarına katkı sunmaktır" denildi

Fotoğraf: Reuters

Ermenistan ve Azerbaycan, sınırlarında Avrupa Birliği'nden sivil bir misyonun görev alması konusunda anlaştı.

Anlaşmaya Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB devlet ve hükümetlerini temsilen Charles Michel'in dün Prag'da ilk defa toplanan Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısı kapsamında yaptığı görüşmede varıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avrupa Birliği'ni oluşturan 27 ülkeyi temsil eden Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Ermenistan ve Azerbaycan, birbirlerinin toprak bütünlüğü ve egemenliklerini tanıdıkları Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması ve 1991 tarihli Alma Ata Bildirisi'ne bağlılıklarını teyit etti" denildi.

AB misyonunun ekim ayında çalışmaya başlayacağı ve azami iki ay süreyle görev alacağı belirtilen açıklamada, "Bu misyonun amacı, güven tesis etmek ve raporlarıyla sınır komisyonlarına katkı sunmaktır" denildi.

İki ülke arasındaki sınır ihtilaflarını gidermek için kurulan komisyon bir sonraki toplantısını Ekim ayı sonunda Brüksel'de yapacak.

Azerbaycan 2020 sonlarına doğru başlayan altı haftalık bir savaşta Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü Ermenistan'dan geri almıştı.

Altı haftalık savaşın ardından en büyük çatışmalar 12-14 Eylül'de Ermenistan ile Azerbaycan'ın sınır bölgesinde görüldü. Bu çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.

 

Independent Türkçe, Reuters

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU