ABD Kongresi, Ukrayna'yı finanse etmek için zengin Rusların mülklerinin satılmasını istiyor

Kanunun geçerlilik süresi 3 yıl olacak

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

ABD'li Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilleri, ABD yönetimini Rus oligarkların mülklerine el koymaya ve satmaya yönlendiren bir yasa tasarısı sundular.

Cumhuriyetçi Senatör Jim Rich, Demokrat Sheldon Whitehouse ve arkadaşları tarafından sunulan yasa tasarısı, ABD'deki ilgili makamları Putin'e yakın kişilerin mülklerini satmaya ve elde edilen geliri Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılacak fona tahsis etmeyi amaçlıyor.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde kıdemli Cumhuriyetçi Senatör Rich şunları söyledi: “Önerilen tasarı Putin ve destekçilerine darbe vuracak. Tasarı, Rus oligarkların ABD'deki finansal varlıklarına el koyarak ve parayı Ukrayna halkına yardım etmek için kullanarak, Putin ve destekçilerine zarar verecek. Bunu yapmazsak, bu varlıklar Rus terörizmini ve Ukrayna'daki soykırımı finanse etmeye devam edecek. Bu tasarının Ukrayna halkına güçlü bir destek mesajı olduğu dikkate alınmalı.”

Demokratik Senatör Sheldon Whitehouse ise, "Oligarkların mega yatlarının ve lüks uçaklarının çevresinde sarı bir kurdele bulunması, Putin'e basit ve net bir mesaj gönderiyor. Bu mesajın anlamı Ukrayna'nın yok edilmesinin kendisine ve yakınlarına kişisel acı vereceğidir" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, “Rus oligarkların ve Putin'in suç ortaklarının yatlarını, lüks dairelerini ve varlıklarını kaybetmelerinin ve bir mafya devletinde hırsızlar grubuna dahil olmalarının bedelini ödemelerinin zamanının geldi. Adalet Bakanlığı, Hazine ve güvenlik güçlerinin bir grup hırsız ve dolandırıcının dairelerine, yatlarına ve değerli eşyalarına el koymasını istiyorum” dedi.

Demokrat Senatör Michael Bennett'e gelince, iki tarafın (Cumhuriyetçiler-Demokratlar) da desteğini kazanan tasarının, "Putin ve kapalı çevresinin varlıklarına el koyarak Ukrayna'daki yeniden inşa masraflarını ödeyeceğini" düşündüğünü belirtti.

Savunma bütçesinde öne sürülen yasa tasarısı, "Rus hükümetinin Ukrayna'nın güvenliğini ve istikrarını tehdit eden eylemleri" nedeniyle ABD başkanının ulusal acil durum ilan etmesine izin veriyor. Buna göre, terör ve diğer yasa dışı eylemlerle ilgili mal varlıklarına el konulmasına izin veren idari prosedür başlatılacak. Tasarı, ilgili tarafa adli değerlendirme içeren bir beyanın teslim edilmesini ve Washington’daki bir federal mahkemede temyiz hakkının verilmesini gerektirerek el konulan mülkün satışından doğabilecek adli sorunları önlemeyi amaçlamakta.

El konulan mülkün satışından sonra elde edilecek gelir, Ukrayna'ya insani yardım sağlamak için tahsis edilecek. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre kanunun geçerlilik süresi 3 yıl olacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU