Buldan: Sorunların çözüm yeri Meclis, çözümü demokratik siyasettir

HDP Eş Genel Başkanı Buldan "Buradan muhalefete de sesleniyorum. İktidarın savaş politikaları karşısında sessiz kalarak, yolsuzluk ve rant değirmenine su taşımayın. Cesur olun, net olun" diye konuştu

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında "Bu yasama yılında da HDP’nin sözünü her yerde yükseltmeye devam edeceğimizin sözünü de bir kez daha vermek istiyorum. Sorunların çözüm yeri Meclis, çözümü demokratik siyasettir" ifadesini kullanan Buldan, son 9 ayda en az 63 kişinin cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Buldan, "63 yaşamı bizden kopardılar. Hepsini bir kez daha saygıyla anmak istiyorum. Aralarında ağır hastalıklara rağmen tedavi ve tahliye edilmeyen de vardı, işkence ile öldürüldüğü iddia edilen de, işkencelere dayanamayıp şüpheli şekilde intihar ettiği iddia edilen de…" ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere 1605 hasta olduğunu belirten Buldan, "Birçoğu cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyecek durumdadır. Aysel Tuğluk arkadaşımız bunlardan sadece bir tanesidir. Durumu acil olan hasta tutsakların tahliyeleri, ATK’nin hukuk dışı raporları ile her gün engellenmekte. İktidara ve kurumlarına yaşatma yükümlülüğünü bir kez daha hatırlatıyoruz.  İnsani, hukuki, acil çözümler bulunması için başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkili tüm kurumları derhal göreve çağırdığımızı bir kez daha belirtmek istiyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muhalefete seslendi: Cesur olun, net olun

Olası sınır ötesi operasyona da değinen Buldan şunları kaydetti:

Seçim öncesi Federal Kürdistan’da, Kuzey Doğu Suriye’de çatışmayı tırmandırıyorlar. Rojava’daki saldırılarda siviller, çocuklar hayatını kaybediyor. Bu, Sarayın bir varlık yokluk savaşıdır. Ne yaparsanız yapın, iktidarınıza karşı sıfırlanan güveni diriltemeyeceksiniz.

Açıklamasında muhalefete de seslenen Buldan, "İktidarın savaş politikaları karşısında sessiz kalarak, yolsuzluk ve rant değirmenine su taşımayın. Cesur olun, net olun. Barış politikasına sahip çıkmak ülkeye sahip çıkmaktır, yaşama ve halklar arası diyaloğa sahip çıkmaktır" diye konuştu.

"Nasıl olsa sıfırlama bunların işidir"

Ekonomide yaşanan kriz de Buldan'ın gündemindeydi.

Buldan şunları kaydetti:

Yolsuzluklar bitmeden enflasyon düşmez! Bu kadar net! Bunlar enflasyonla değil, halkla, emekçilerle, kadınlarla, gençlerle, muhalif medyayla mücadele eden bir AKP-MHP zihniyeti var.

Liradan sıfırı attık diye sık sık övünüyor ekonomist genel başkanları olan Recep Tayip Erdoğan. Doğrudur, önce sıfırı attılar, sonra da geriye kalanı sıfırladılar! Nasıl olsa sıfırlama bunların işidir.

"Bu ülkede 13 milyon genç var ve sizin varlığınızın kendisi zaten büyük bir güçtür"

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi'nin (TÖP) oluşturduğu "Emek ve Özgürlük İttifakı'nın "iki ittifak arasında sıkıştırılmak istenenlere üçüncü bir yol açtığını" kaydeden Buldan, "ttifakımız özgürlük, demokrasi, adalet, barış, birlikte yaşam iddialarımızı “birlikte kazanacağız”  diyerek hayata geçirmeyi başarmıştır" dedi.

Gençlere de seslenen Buldan "Bu ülkede 13 milyon genç var ve sizin varlığınızın kendisi zaten büyük bir güçtür. Toplumun umudu sizsiniz, sizlersiniz. Sizin itirazınız, mücadeleniz bizim mücadele dinamiğimiz, bizim umudumuz ve bizim rehberimizdir" diye konuştu.

Buldan konuşmasının devamında şunları kaydetti:

Kadınlar olarak 2023’ü kesinlikle bizler belirleyeceğiz. Bizim onay vermediğimiz hiçbir düzen bu ülkede asla başaramayacaktır. Biz kadınlar başaracağız. Jin Jiyan Azadî sloganını tüm dünyada dalgalandıracağız.

Değerli emekçiler, alınterinizle, emeğinizle dünyayı var eden sizlersiniz. Bu sömürü çarkını kırmak sizin elinizdedir. Sizin gücünüz, değişimin, demokratik eşit bir geleceğin gücü ve anahtarıdır. Emeğin yönettiği bir ülkeyi birlikte başaracağız.

Değerli halkımız, bin bir fedakârlıkla, ağır bedeller ödeyerek bu onurlu mücadeleyi bugünlere getirdiniz. Baş eğmediniz! Biat etmeniz! Diz çökmediniz!  İradenizi asla teslim etmediniz. Bir milim geri adım atmadınız. Halkımın önünde saygıyla eğiliyorum.       

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU