Beşiktaş'ta Ismael belirsizliği: İki hafta önce liderdi, şimdi geleceği sorgulanıyor

Süper Lig'de liderliğe yükselen ancak son 2 maçta kayıp yaşayan Beşiktaş'ta teknik direktör Valerien Ismael'in geleceği tartışılıyor. Spor yazarı Umut Eken, "Net bir düşüş olarak değerlendirilmemeli" dedi

Valerien Ismael / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Beşiktaş'ta son haftalarda alınan olumsuz sonuçlar, teknik direktör Valerien Ismael'in takımdaki geleceğini tartışmaya açtı.

Sezona şampiyonluk hedefiyle giren ve bu doğrultuda transferler yapan Beşiktaş; Gedson Fernandes, Jackson Muleka, Emrecan Uzunhan, Tayyip Sanuç, Kerem Atakan Kesgin, Nathan Redmond, Romain Saiss, Cenk Tosun, Dele Alli, Wout Weghorst, Arthur Masuaku ve Tayfur Bingöl'le kadrosunu güçlendirdi.

Süper Lig'e Kayserispor galibiyetiyle başlayan Beşiktaş, ikinci maçında Alanyaspor ile 3-3 berabere kaldı.

Takip eden 2 haftada Karagümrük, Sivasspor'u mağlup eden siyah-beyazlılar, sergiledikleri performansla adından söz ettirirken oynadığı baskılı ve etkili oyun nedeniyle Premier Lig takımı olarak nitelendirildi. 

 

 

4. haftayı lider kapatan Valerien Ismael'in öğrencileri, 5. haftada Ankaragücü'nü 3-2 mağlup etmeyi başardı.

Beşiktaş, 6. haftada konuk ettiği Başakşehir'e 1-0 mağlup olurken ligdeki ilk yenilgisini yaşadı ve liderliği kaybetti.

Milli ara öncesi oynadığı son maçtan 2-2 beraberlikle ayrılan siyah-beyazlılarda eleştiriler yükselirken, teknik direktör Valerien Ismael hedefe kondu.

Çebi: Bu sene bu takım şampiyonluğa oynayacak, bunu bu hocayla yapacak

Kamuoyunda eleştirilerin artması ve Ismael'in geleceği tartışılmaya açılırken Fransız teknik adama ilk destek Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'den geldi.

 

Çebi-AA (1).jpg
Ahmet Nur Çebi / Fotoğraf: AA 

 

Çebi katıldığı bir cenaze töreni sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada takıma ve Ismael'e yapılan eleştirilere şöyle yanıt verdi:

"Bir, bu sene bu takım şampiyonluğa oynayacak. İki, bunu bu hocayla yapacak. Üç, elimizdeki kadro muhteşem. Dört, yabancı sayısında bu kadar ısrar olmamalıydı, rekabeti öldürüyor."

Çebi, her fırsatta Ismael'in arkasında olduklarını ve kendisine güvendiklerini belirtse de kamuoyunda Fransız teknik adamın geleceğinde Fenerbahçe derbisinin sonucunun belirleyici olacağı görüşü hakim.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: AA

 

"Maç içerisinde performans dalgalanmaları yaşadığını görüyoruz"

Spor yazarı Umut Eken, Beşiktaş'ta iki haftada yaşanan düşüşü ve Valerien Ismael'in takımdaki geleceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Beşiktaş'ın son iki haftada yaşadığı kayıpları yorumlayan Eken, "Net bir düşüş olarak değerlendirilmemeli" dedi.

Beşiktaş'ın esas probleminin oyun içinde git geller yaşaması olduğunu vurgulayan Eken, "Daha önce Alanyaspor maçında ilk kez böyle bir sinyal almıştık Beşiktaş'tan. Çok domine ettiği bir maçı berabere bitirmek zorunda kalmıştı. Valerian Ismael ilk kez orada çok ciddi şekilde eleştirilmişti. Haftadan haftaya performans farklılıklarından ziyade aynı 90 dakikalar içerisinde performans dalgalanmaları yaşadığını görüyoruz" diye konuştu.

 

Weghorst-AA.jpg
Wout Weghorst / Fotoğraf: AA

 

"Doğrudan sonuca tesir eden oyuncuların olmaması da düşüşte etkili oldu"

Geçen sezon da Beşiktaş'ın benze sorunlar yaşadığını hatırlatan Eken, şu ifadeleri kullandı:

Genel itibariyle Valerien Ismael kabul görmüş bir teknik direktör olduğu için bu sorunlar üzerinde çok durulmadı. Diğer yandan birçok takımda bu var. Ligin çok başındayız. 4'te 1'lik bölüm geride kalmış olabilir ama bu dilim en zor kısımdı. Çünkü sezon başı hazırlık yaptığınız ekibe yeni takviye edilenler var. Bunun yanı sıra lig başladıktan sonra Beşiktaş için kritik öneme sahip Dele Alli, Redmond gibi oyuncuların da takıma katılmasına baktığımızda tüm bunları harmanlayıp yüzde 100 istikrar sağlamak da zaten mümkün gözükmüyor. 

Rachid Ghezzal'ın sakatlığının da Beşiktaş için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Eken, "Beşiktaş o gün kendi standartlarında olmasa bile Ghezzal, bireysel yetenekleriyle, gole katkısıyla ya doğrudan gol atarak ya da dolaylı yoldan sonucu belirleyebilen bir oyuncu. Böyle doğrudan sonuca tesir eden oyuncuların olmamasını da bu düşüşte etkili olduğunu söyleyebiliriz" şeklinde görüş belirtti.

 

N'Koudou-AA.jpg
Kevin N'Koudou / Fotoğraf: AA

 

"Beşiktaş'ın oyun standardını 90 dakikaya yayamaması sonuçlarda belirleyici oldu"

Beşiktaş'ın oyun standardını 90 dakikaya yayamamasının sonuçlarda belirleyici olduğunu düşünen Eken, "Bu konuda çok nadir maçlara rastlıyoruz. Beşiktaş'ın oyunu çok dalgalanıyor. Beşiktaş maçı koparamadığı zamanlarda sorun yaşayacak gibi duruyor. Bireysel performansların dalgalanması da çok önemli. N'Koudou bir maç harikalar yaratıp, sonrakinde kenara alınmak zorunda kalabiliyor. Bunların hepsi aslında bir etken" değerlendirmesinde bulundu.

"Galatasaray ve Fenerbahçe'yle kıyaslandığında Beşiktaş'ın durumu daha zor"

Teknik direktör Valerien Ismael'in takımdaki geleceğinin tartışılmasını ve Fenerbahçe maçında alınacak sonucun belirleyici olacağı iddialarını da yorumlayan Eken, şöyle konuştu:

Burada bir öz eleştiri yapmak lazım. Türk spor medyasının bu kesin ahkam kesmelerinden birisi bu. Aslında böyle olmamalı. Türk spor medyası da geçmişteki yıllarda yaşanan örnekleri gördüğü için bu tür maçların teknik adamların kaderinde belirleyici olduğunu biliyor ve haberleştirmeye çalışıyor. Aslında bunu kabullenmek lazım. Çünkü her ne kadar Galatasaray sorunlu gibi başlamış olsa da son haftalarda kazandığı puanlarla zirveye tutunmayı başardı. Fenerbahçe'ye zaten methiyeler düzüyoruz. Geniş bir oyuncu grubuyla Avrupa Ligi oynayarak ve de taraftarını tatmin ederek bitiriyor maçları. Bu kıyasta Beşiktaş'ın durumu daha zor. Böyle bakmak çok normal. Çünkü derbide şampiyonluk yolundaki rakibinizle oynuyorsunuz. Sezonun bu kısmında olası bir kötü senaryoda aradaki farkın açılacak olması herkesin tadını kaçırır. 

 

Valerien Ismael-AA.jpg
Beşiktaş bu sezon Valerien Ismael yönetiminde 7 maçta 14 puan topladı / Fotoğraf: AA

 

"Ismael'i yollayacaksınız da kimi getireceksiniz? Gelecek kişinin daha iyi yapacağına dair bir garanti yok" 

Ismael'in gönderilmesi durumunda en önemli konunun yerine getirilecek kişinin ondan daha iyi mi kötü mü olacağının belirsizliği olacağına dikkat çeken Eken, "En büyük soru işareti şu: Ismael'i yollayacaksınız ama kimi getireceksiniz? Bu her dönem takımlar için sorun. Daha eylül ayını bitirmedik. Takımı, planlamaları belirlemişken Ismael'i yollayacaksınız da kimi getireceksiniz? Ismail'den daha mı iyi olacak? Geçen sene Fatih Terim'le Galatasaray yollarını ayırdı. Torrent'in daha iyi olacağını düşünürken bir ara ligden düşer mi soruları sorulmaya başlandı. Yeni gelecek kişinin daha iyi yapacağına dair bir garanti yok. Yenilgi halinde İsmail'e olan güven de büyük oranda sarsılacak. Burada bir açmaz söz konusu" görüşünü paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Beşiktaş'ın mevcut performansı zirvede tutunması için yeterli olmaz"

Bu sezon çok zorlu bir lig olacağını dile getirerek Beşiktaş'ın rakipleri karşısındaki şansı da değerlendiren Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Sadece Beşiktaş için değil, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor için de lig çok zorlu. Ligin Konyaspor, Demirspor, Başakşehir gibi yeni aktörleri var. Onlar dışında form yakalayan başka takımlar da var. Burada en az hatayı yapan avantaj sağlamaya çalışacak. Çünkü derbiler dışındaki takımların birbiriyle oynayacağı maçlar da 6 puanlık olacak. Beşiktaş'ın bu maçlardaki git gelli temposunun bu maçlarda handikap olacağını itiraf etmeliyiz. Karşılarında zor takımlar bulduğunda Beşiktaş'ın çok daha iyi bir performans sergilemeli. Beşiktaş'ın bu mevcut performansı zirvede tutunması için yeterli olmaz. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU