Saygı Öztürk: İnsan kaçakçılarının Meksika rotası

“Türk Hava Yolları'nın son bir yılda İstanbul–Meksika seferlerinde listede isimleri olanlar incelense, gidenin ülkemize dönmediği de sayılarla ortaya çıkar”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesinin Ankara temsilcisi Saygı Öztürk, Türkiye vatandaşlarının Meksika üzerinden ABD’ye iltica ettiğini yazdı.

Öztürk, bugünkü köşe yazısında Türkiye’den Meksika’ya gidenlerin önemli bir bölümünün geri dönmediğini, bu kişilerin ABD’ye sığındığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü yazarının yazısının ilgili kısmı şöyle:

İnsan kaçakçılarının Meksika rotası Gündeme yeteri kadar gelmeyen hatta pek de bilinmeyen bir konudan söz edeceğim. Son dönemlerde Türkiye'den insan göçü ve insan ticareti alabildiğine yaygınlaşmış durumda. Türkiye'den Meksika'ya giden çok ama dönen yok. Çünkü, Meksika üzerinden ABD'ye gidiyorlar. Meksika sınırını geçenler ABD makamlarına teslim oluyor. Bu şekilde gelenler hakkında yapılan ilk işlem cezaevine konulmaları. Cezaevine konulanlar 2-3 hafta sonra hakim karşısına çıkarılıyor. ABD'de kendilerine kefil olacak bir isim veren kaçaklar serbest kalıyor. Yaklaşık bir yıl sonra yeniden mahkemeye çıkarılıyor. Dışarıda olduğu sürede çalışma izni de veriliyor.

ABD'de yaşayan Türkler'in durumuyla ilgilenenlerden, binlerce vatandaşımızın bu yolla ABD'ye gittiğini öğrendim. Bunun için yaptıkları harcama da yaklaşık 15 bin doları buluyor. Türk Hava Yolları'nın son bir yılda İstanbul–Meksika seferlerinde listede isimleri olanlar incelense, gidenin ülkemize dönmediği de sayılarla ortaya çıkar. Sınır eyaleti olan Texas hapishaneleri ağzına kadar Türk dolu olduğu için vatandaşlarımız Texas'a sınır Mississippi, Louisiana gibi eyaletlerdeki cezaevlerine de konuluyor. ABD için yeni rota Meksika oldu.

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU