Suudi Arabistan yapay zekâ ile sürdürülebilirlik merkezi kuruyor

Suudi Arabistan, yapay zeka ile dünyanın ilk sürdürülebilirlik merkezini kuracak

SDAIA Başkanı, 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’nde yapay zeka etiği ilkelerinin geliştirildiğini açıklamıştı. Fotoğraf: Şarku'l Avsat

 

Suudi Arabistan dün, ülkedeki araştırma, geliştirme ve inovasyon girişimlerini desteklemek amacıyla yapay zeka etiği ilkelerinin geliştirildiğini açıkladı. Çevre, Su ve Tarım Bakan Yardımcısı Mansur el-Muşaiti ise yapay zeka tekniklerinin kullanımı ile sürdürülebilir çözümler ve uygulamalar için dünyanın ilk özel merkezini kurma yönünde Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) ve Google ile ortaklık yaptıklarını duyurdu. Bu girişim ile söz konusu bakanlığın tüm sektörlerinde ileri teknolojilerin kullanılmasını, tüm sektörlerine yönelik 11 girişimi içeren 3 programın kademeli, iddialı ve planlı bir şekilde uygulanmasının hedeflendiği aktarıldı.

Gelişen teknolojiler

Çevre, Su ve Tarım Bakan Yardımcısı Mühendis Mansur el-Muşaiti, dijital bir ülke inşa etme yolunda, Krallık genelinde kullanılmayan kaynak potansiyelinden yararlanmaya yardımcı olacak yenilikçi çözümler bulmanın önemini vurguladı. Bunun uyuma teşvik sağlama, işlerin kolaylaştırılması, akıllı ve verimli bir ekosistemin teşvik edilmesi, tüm sektörler arasında işbirliğinin kurulması yoluyla olasılıkların üstesinden gelinmesi ile başarılabileceğine dikkat çeken Muşaiti, bu yolda geleneksel yöntemlerden vazgeçilmesi, son teknolojilerin uygulanması ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştırılması gereğine değindi.

Riyad’da düzenlenen 2. Uluslararası Yapay Zeka Zirvesi’nde söz alan Muşaiti, gelişmekte olan ve modern teknolojileri uygulamak amacıyla çok aşamalı ilerlemeyi hızlandırmada yapay zekanın önemine değindi. Böylece Krallığın 2030 Vizyonu hedefleri ile tam uyum içerisinde olunacağına dikkat çeken Muşaiti, bakanlığın çiftçilere modern teknolojileri kullanma mekanizmasını tanıtmak amacıyla tarımsal rehber adı altında ücretsiz bir dijital rehberlik platformu kurduğunu bildirdi.

Hastalıkların öngörülmesi

Suudi Arabistan’da bulunan Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) Başkanı Profesör Tony F. Chan, yapay zekanın sanayi, inovasyon, sağlık ve altyapı sektörlerinin geliştirilmesine büyük katkı sağladığını ve hayati bir rol oynadığını vurguladı.

Uzun kısa süreli belleğin (LSTM) kalp ve kan damarı hastalıklarının öngörülmesinde, aynı zamanda X-ray ve CT görüntüleri aracılığıyla Kovid-19 virüsünün tespit edilmesinde yapay zekaya yardımcı olduğuna değinen Chan, KAUST'un Kovid-19'u teşhis etmek amacıyla yapay zekaya dayalı ilk otomatik sistemi geliştirme çabalarına atıfta bulundu.

Aynı zamanda “Günümüzde LSTM uygulamaları, sürdürülebilir kalkınma hedefinin endüstri, inovasyon ve altyapı ile ilgili amaçları üzerinde etkisi olacak diğer uygulamaların yanı sıra, konuşma tanıma teknolojilerine, görsel kalıpları tanımaya, tıbbi görüntülemeye, makine çevirisine ve akıllı telefonlarda otomatik yardıma katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Chan’in ifade ettiğine göre yapay zekanın fikir ve kavramlarını geliştirmeyi amaçlayan KAUST, enerji, gıda, çevre ve sağlık sektörlerindeki veri ve araştırmalara öncülük ediyor. Bugün verilerin yeni petrol değerinde olduğuna dikkat çeken Chan, genetik hastalıklar için özelleştirilmiş, doğru teşhis ve tedavi yöntemlerini anlama ve oluşturma yönündeki teknolojik yaklaşımın Suudi Arabistan’da ve yurtdışında sağlık hizmetlerini olumlu yönde etkileyeceğini vurguladı. Bu yönde kapsamlı bir veri tabanının mevcudiyetinin ise KAUST'ın algoritmalarını sürekli olarak geliştirmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Otomasyon ve oto kontrol

KAUST’un başlattığı akıllı sağlık girişimine değinen Chan, bu girişimin insan beyni işlevinin temel bilimlerini yapay zeka ile ilişkilendiren araştırmalara katkıda bulunacağına dikkat çekti. Robotik, otomasyon ve oto kontrol sistemleri ile ilgilenen KAUST’un deniz ortamına yönelik tehditleri izlemek ve keşfetmek için Kızıldeniz'e su altı cihazları, kameralar, iletişim ağı ve bilgi işlem birimleri yerleştirdiğine değindi. Bu gelişmenin çevreyi koruma hususunda KAUST ve ortaklarına destek olacağını da vurguladı.

Sorumlu teknoloji kullanımı

SDAIA, Salı günü, ülkedeki araştırma, geliştirme ve inovasyon girişimlerini desteklemek amacıyla yapay zeka etiği ilkeleri geliştirildiğini açıkladı. Bu gelişmenin bireylere sağlanan hizmetlerin kalite düzeyine yansıyacağı, yapay zeka uygulamalarının sorumlu kullanımını sağlayacağı belirtildi.

SDAIA Başkanı Dr. Abdullah bin Şerif el-Gamdi, bu yeni gelişmenin teknolojiyle ilişkili yanlış uygulamaların azaltılması yönünde yapay zekanın benimsenmesini destekleyeceğini, tüm sektörlerde ulusal uygulamaların yerleşik hale gelmesine yardımcı olacağını bildirdi. Söz konusu yedi ilkenin adalet, mahremiyet ve güvenlik, insanlık, sosyal ve çevresel faydalar, güvenilirlik ve güvenlik, şeffaflık ve açıklanabilirlik ve hesap verebilirlik ve sorumluluk olduğuna da değindi.

Bu ilkelerin pek çok projede yeni nesil inovasyona geçişe yardımcı olacağını söyleyen SDAIA CEO’su Dr. Macid Tuvaicri ise SDAIA’nın yapay zekanın çeşitli uygulamalarında uyulması gereken sorumlulukları özetlemeyi başardığını açıkladı.

Akıllı şehirler

SDAIA, dün, Belediye, Köy İşleri ve İskan Bakanlığı ve Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu ile işbirliği içerisinde Smartathon (The Smart Cities Challenge) girişimini duyurdu. Söz konusu girişim kapsamında Suudi şehirlerindeki kentsel peyzajın iyileştirilmesi için yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Aynı zamanda görsel bozulmaların tespit edilmesi ve azaltılmasına katkı sağlayan yenilikçi teknik çözümlerin bulunması, veri ve yapay zeka kullanarak çözümler üretmek için yerel ve küresel deneyimlerden yararlanılması, şehirler ve yapay zeka alanlarında yetenek ve yetkinliklerin teşvik edilip geliştirilmesi hedefleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU