Ukrayna, Rus güçlerini ülkenin kuzeydoğusunda püskürtmesinin ardından ilerleyişini sürdürüyor

Ukrayna, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada 20'den fazla yerleşim yerinin Rus güçlerden geri alındığını ifade etti

Fotoğraf: Reuters

Ukrayna ordusu, ülkenin kuzeydoğusunda Rus güçlerinin geri çekilmesi sonrası ilerlemeye devam ediyor. Moskova, Ukrayna'nın kuzeydoğusunundaki birliklerinin başarısızlığının sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı.

Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki güçlerimin ana ikmal hattının kavşak noktası olan kale gibi koruduğu İzium kentinden geri çekildiğini teyit ederken, Ukrayna genelkurmayı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada 20'den fazla yerleşim yerinin Rus güçlerden geri alındığını ifade etti.

Genelkurmay başkanlığından yapılan açıklamada, "(Geri alınan bölgeleri) tamamen kontrolümüz altına alma ve istikrarı sağlama çalışmalarımız sürüyor" denildi.

Reuters'ta yer alan habere göre, binlerce Rus birliği mevzilerini terk ederek cephane ve teçhizatını arkada bırakırken, Rusya'nın dün elektrik santrallerine füze saldırısı düzenlemesi Kharkiv ve komşusu olan Poltava ile Sumy bölgelerinde elektrik kesintileri yaşanmasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu saldırıların ardından Ukrayna, ordusunun ilerleyişi karşısında Rusya'yı sivil hedeflere ateş açarak misilleme yapmakla suçladı. Daha önce sivilleri kasten hedef aldığı iddialarını reddeden Moskova dünkü saldırıların ardından açıklamada bulunmadı.

Kharkiv'de bulunan Reuters muhabiri bu sabah elektrik kesintisinin sona erdiğini ancak su kesintisinin devam ettiğini belirtti.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'nın işgalde kullandığı ana ikmal hattını Ukrayna'ya bırakarak büyük ihtimalle birliklerine Oskil nehrinin batısına çekilmesi emri verdiğini açıkladı. Bu durum Rusya'nın Kharkiv bölgesinden neredeyse tamamen çekildiği anlamına geliyor.

Ukrayna'nın marttan bu yana en hızlı taarruzu

Rus birliklerini mart ayında Kiev'den püskürtmesinden bu yana en hızlı ilerleyişini gerçekleştiren Ukrayna, Moskova'nın doğuda aylardır devam eden çatışmalarda elde ettiği kazanımlardan birkaç gün içinde vazgeçmesini sağlayarak altı aydır devam eden savaşın gidişatını değiştirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi, birliklerinin bu ay 3,000 kilometre kareden daha fazla alanı geri alarak Rusya sınırına 50 km yaklaştığını açıkladı.

Rusya, Oskil nehrinin doğusundan geri çekilmeye devam ederse Ukrayna güçleri yakında Rusya'nın ve ayrılıkçıların 2014'ten beri kontrolünde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerine taarruz başlatacak bir konuma gelebilir.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU