Kız arkadaşına mezuniyet töreninde evlenme teklif eden adam “rol çalmakla” eleştirildi

“Bir şeyin sırf tatlı veya iyi niyetli olması onun uygun olduğu anlamına gelmez”

Feministler kız arkadaşına mezuniyet töreni sırasında evlenme teklif eden adamı, genç kızın büyük gününü “çalmakla” suçladı.

Essex Üniversitesi İngiliz Dili ve Uygulamalı Dilbilim yüksek lisans öğrencisi 25 yaşındaki Agne Banuskeviciute geçen hafta sonu mezuniyet töreninde diplomasını almak için sahneye çıktı.

Tam o anda Banuskeviciute’nin 9 yıllık erkek arkadaşı Edgaras Averbuchas dizinin üzerine çöküp evlenme teklif ederek kız arkadaşının bu önemli anını yarıda kesti.

 

evlilik teklifi - 2 - facebook.jpg
25 yaşındaki Agne Banuskeviciute'nin mezuniyet töreninde evlilik teklifi alması sosyal medyada eleştirildi (Facebook)

 

Banuskeviciute bu jestle şok olmuş gibi görünse de kısa süre sonra seyirciler tezahürat yapıp alkışlarken gülümsemeye başladı.

Evlenme teklifi üniversite tarafından kayda alındı ve internette yayımlandı. Ancak feministlerin Averbuchas’ın bu hareketini “bencillikle” suçlayan eleştirilerinin ardından video üniversitenin sosyal medya hesaplarından kaldırıldı.

Bir sosyal medya kullanıcısı Twitter’da yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Bir erkek olduğunuzu ve bir kadının entelektüel başarısı tarafından tehdit edildiğinizi düşünün. Onu, zekasının kutlandığı bir günde kimliğini sizinle sınırlaması için zorlamalısınız. Ahh, durun, erkeklerin yüzde 99,9’u işte bu.

 

 

Londra’da Kadın Yürüyüşü eylemlerini organize eden Ayşe Ali-Han evlilik teklifini “Bencillik tokadı” diye niteledi.

Ali-Han bloğunda yayımladığı yazısında, “Bu ilişki için iyiye işaret değil. (...) Biri her zaman ilgi görmek ve pohpohlanmak için can atıyorsa, o ilişkide sadece bir kişi ve bir ego için yer olabilir” ifadelerini kullandı. 

Bu arada yazar Rebecca Reid, Grazia dergisinde yayımlanan köşe yazısında evlilik teklifini yazdı. Çiftin birbirine aşık olduğuna inandığını belirten Reid, Banuskeviciute’nin tekliften “memnun” göründüğünü vurguladı.

Ancak Reid, “Büyük bir anda tatlı veya iyi niyetli bir şeyle rol çalmak bunu uygun bir durum haline getirmez. Bir şeyin sırf tatlı veya iyi niyetli olması onun uygun olduğu anlamına gelmez” diye ekledi.

Başka bir sosyal medya kullanıcısı, “Ve eğer boşanırlarsa veya evlenmezlerse? Mezuniyet töreni her zaman bu teklifle hatırlanacak ve acı bir anıya dönüşecek” dedi.

 

evlilik teklifi - facebook.jpg
Evlilik teklifini yapan Averbuchas "bencillikle" suçlandı (Facebook)

 

Evlilik teklifi videosunu Facebook hesabında paylaşan Averbuchas ise, teklifi “hayatının en büyük anı” olarak nitelendirdi ve nişanlısı için “O benim her şeyim” diye yazdı.

Eleştirilere yanıt veren Banuskeviciute da, “Edgaras’ın insanlardan çok fazla eleştiri almasını” garip bulduğunu söyledi.

Banuskeviciute, “Kendimi sahnede dururken hatırlıyorum. Biraz gergindim ama aşırı derecede mutluydum” diye ekledi.

İkisi de Litvanyalı olan çift, Vilnius’ta ortaokul yıllarında tanışmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/dating

Independent Türkçe için çeviren:  Çağlar Paldar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU