Yöneylem anketi: CHP, AK Parti'nin önüne geçti; Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nı kaybediyor

MHP'nin yüzde 7'lik barajın altında kaldığı ankete göre katılımcıların yüzde 64.9’u ülkenin parlamenter sistem ile yönetilmesi gerektiğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

Yöneylem Araştırma şirketi, ağustos ayı sonunda hazırladığı anketi duyurdu. Ankete göre CHP, küçük bir puan ile AK Parti’nin önüne geçiyor.

Ankete göre CHP yüzde 29,7, AK Parti yüzde 29,5, HDP 9,4, MHP 6,4, İYİ Parti 13,5, Saadet Partisi 0,8, Gelecek Partisi 0,3, DEVA 1,7 oranında oy aldı.

Kararsızlar ve oy vermeyenlerin dağıtılmadan sonuçlar şöyle:

12.PNG
Tablo: Yöneylem

 

Kararsızlar ve oy vermeyenlerin dağıtılmış hali de şu şekilde:

13.PNG
Tablo: Yöneylem

 

Yüzde 63: Türkiye kötü yönetiliyor

Ankette ayrıca “Türkiye nasıl yönetiliyor” sorusu soruldu. Sonuçlar şöyle oldu:

  • Kötü yönetilmektedir: Yüzde 63
     
  • Ne iyi, ne kötü yöneltilmektedir: Yüzde 14,4
     
  • İyi yönetiliyor: Yüzde 21,9
     
  • Cevap yok: Yüzde 0,6

Yüzde 64,9 parlamenter sistem istiyor

Ankette Türkiye’nin parlamenter sistem ile yönetilmesi isteyen kişiler yüzde 64,9’u oluşturdu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diyenler ise yüzde 29,1 oldu.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı'nı kaybediyor

“Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mı muhalefet adayına mı oy verirsiniz?” sorusuna yanıt oranları da şöyle oldu:

14.PNG
Tablo: Yöneylem

 

İkinci turda ne olur?

Ankete katılanlara Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumda ne yapacakları da soruldu. Olası adayların yer aldığı soruda yanıtlar şu şekilde oldu:

1555.PNG
Tablo: Yöneylem

 

Araştırmanın künyesi

Araştırma, Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından daha önce oluşturulmuş Türkiye Siyaset Paneli panelistleriyle CATI yöntemi uygulanarak 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 2.403 görüşme yapılarak tamamlandı. Araştırmanın veri derleme aşaması 25 Ağustos - 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU