AB'den Erdoğan'ın Yunanistan ifadelerine eleştiri: Düşmanca açıklamalar

"Kabul edilemez olan tehditler ve agresif söylemlerin durması gerekiyor"

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'ı Ege denizindeki askerlerden arındırılmış adaları işgal etmek ile suçlamasının ve Türkiye'nin saati geldiğinde "gereğini" yapmaya hazır olduğunu ifade etmesinin ardından endişelerini dile getirdi.

Avrupa Birliği'nden dün yapılan açıklamada, Erdoğan'ın sözleri "düşmanca açıklamalar" olarak nitelendirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun yıllardır aralarında husumet olan NATO üyesi iki ülke, Türkiye ve Yunanistan, son zamanlarda hava sahalarından, Ege denizindeki adalara, deniz yetki alanları ve kıta sahanlığından, Akdeniz'deki hidrokarbon kaynakları ve Kıbrıs'a kadar çeşitli konuda anlaşmazlık içerisinde.

AB'nin dışişlerden sorumlu en üst düzey yetkilisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano, "Türk siyasi erkin tepesinden Yunanistan'a karşı devam eden düşmanca açıklamalar... ciddi endişeler yaratıyor ve Doğu Akdeniz'de ihtiyaç duyulduğu şekilde gerilimin azalmasına yönelik çabalar ile çelişiyor" dedi.

"Kabul edilemez olan tehditler ve agresif söylemlerin durması gerekiyor" diyen Stano, AB'nin fikir ayrılıklarının barışçıl şekilde ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesini talep ettiğinin de altını çizdi.

Stano, "AB, Türkiye'den Doğu Akdeniz'de güvenliğin sağlanması için gerilimi sürdürülebilir şekilde azaltmaya yönelik çalışmaya devam etmesi ve tüm AB ülkelerinin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyması taleplerini yineliyor" dedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU