PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 4 Eylül 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Angola'da seçim sonuçları yüksek mahkemeye taşındı

Angola'da seçimleri kaybeden muhalif UNITA Partisi sonuçları yüksek mahkemeye taşıdı. UNITA lideri Adalberto Costa Junior, yaptığı açıklamada, MPLA Partisinin seçimleri kazanmadığını açıkladı.

Yüksek mahkeme ve seçim somisyonundan anayasaya bağlı kalmalarını beklediklerini açıklayan Junior, tüm oyların tekrar sayılması çağrısı yaptı. Angola Yüksek Mahkemesi itirazı bir hafta içerisinde karara bağlayacak. 

Ulusal Seçim Komisyonu, 24 Ağustos'ta yapılan genel seçimleri, iktidardaki MPLA'nın oyların yüzde 51,17'sini alarak kazandığını duyurmuştu. Muhalefet partisi UNITA ise oyların yüzde 43,95'ini almıştı.


IMF'den Zambiya'ya 1,3 milyar dolar kredi

IMF, Kovid-19 salgını nedeniyle kötüleşen ve borçla boğuşan Zambiya ekonomisini desteklemek için 1,3 milyar dolarlık kredi programını onayladı.

IMF, ekonomik istikrarı yeniden sağlamak, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı büyümeyi teşvik etmek amacıyla 38 aylık bir krediyi onayladıklarını duyurdu. Kredinin 185 milyon dolarlık kısmının hemen kullandırılacağı açıklandı.

2020'de Zambiya, pandemi döneminde temerrüde düşen ilk Afrika ülkesi oldu. 2021 sonunda 17 milyar doları aşan dış borca ulaştı. 


Japonya'dan Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım sözü

Japonya Başbakanı Kishida, Afrika'nın kalkınmasına güçlü bir şekilde katkıda bulunacaklarını söyleyerek Afrika'ya 30 milyar dolarlık yatırım sözü verdi.

Başbakan Kishida, Sekizinci Tokyo Uluslararası Afrika Kalkınma Konferansı'na ev sahipliği yaptıktan sonra Afrika liderleriyle birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, "Japonya, Afrika ile birlikte büyüyen bir ortak olmayı hedefliyor" dedi.

Kishida, Afrikalı liderle sanal bir toplantı yaptı ve "kapitalizmin yeni biçimi" fikrini tartıştı. Buna ek olarak, eşitsizlik ve çevre sorunları gibi küresel problemlerin Afrika'da yoğunlaştığını söyledi.


Orta Afrika Cumhuriyeti'nin kripto para birimine yüksek mahkeme engeli

Orta Afrika Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi, hükümetin geçen ay başlattığı kripto para birimini kullanarak vatandaşlık, e-ikamet ve arazi satın almanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. 

Hükümet, 21 Temmuz'da satışa çıkardığı Sango Coin isimli kripto para birimiyle yabancı yatırımcıları çekmeyi amaçlıyordu.

Beş yıl boyunca teminat olarak tutulması kaydıyla, 60 bin dolar değerinde Sango Coin alan kişilere vatandaşlık, 6 bin dolar karşılığında ise e-ikamet hakkı oluşacaktı.

Buna ek olarak, kripto paralar ile arazi satın alabilme imkanı tanınıyordu. Yüksek Mahkeme ise vatandaşlık için fiziksel ikametin zorunlu olduğunu öne sürerek bu uygulamayı anayasaya aykırı buldu.


Ukrayna'dan gönderilen ilk tahıl gemisi Afrika'ya ulaştı

Türkiye ve BM'nin öncülüğünde imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'dan gönderilen ilk tahıl gemisinin Afrika'ya ulaştı.

Kenya, Somali ve Etiyopya gibi ülkelere dağıtılacak ilk gemi Cibuti'ye vardı. 23 metrik ton tahılın 1,5 milyon kişiye 1 ay boyunca yeteceği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada, kuraklık, çatışma ve gıda sorunu ile mücadele eden Doğu Afrika ülkelerine daha fazla tahıl sevkiyatı yapılacağı belirtildi.


Nijerya'da 22 bin çocuk hava kirliliğinden öldü

Geçtiğimiz yıl Nijerya'nın en kalabalık eyaleti Lagos'ta yaklaşık 22 bin 500 çocuk hava kirliliğinden öldü.

15 milyon kişinin yaşadığı Lagos, Nijerya'nın finans merkezi olarak biliniyor. Kontrolsüz fabrikalar, çöp yakımı ve plastik kullanımı çok sayıda ölüme ve hastalığa neden oluyor.

2019 Küresel Hastalık Yükü çalışmasına göre, Nijerya'da hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 78'i beş yaşın altındaki çocuklar arasında kaydedildi.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU