Kerkük ve Musul’da saldırılar artıyor… Son iki günde onlarca kişi öldürüldü

Bölge kaynaklarına göre Musul, Kerkük ve Şengal’deki saldırıların arkasında IŞİD var

IŞİD militanları Kerkük ve Musul'daki saldırılarını artırdı / Fotoğraf: AA

Kerkük’ün Dara köyüne dün akşam saatlerinde düşen havan topları aynı aileden 3 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Olay sırasında köye doğru ilerleyen bir otomobil kimliği belirsiz kişiler tarafından yaylım ateşine tutuldu.

Aralarında kadın ve çocuklarında olduğu 7 kişi hayatını kaybetti.

Arap aşireti reisi Ferhan İlyas ve yeğenin öldürüldüğü ikinci saldırı haberi ise Musul’un güneyindeki Hammam Halil kasabasına bağlı Zuveyric köyünden geldi.

 

IŞİD.jpg
IŞİD militanları saldırılarını artırıyor / Fotoğraf: AA

 

Irak Selahaddin kentine bağlı Hanekin ve Şengal’de de çatışmalar oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Ofisi Medya Sorumlusu Said Memozini, Kerkük ve Musul’daki köy baskınlarını ve IŞİD’in hareketliliği Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Kerkük’ün Dakuk ilçesine bağlı Dara köyüne dün akşam saatlerinde IŞİD’in havan topu saldırısı düzenlendiğini belirten Memozini, saldırı sırasında köye doğru ilerleyen bir otomobilin kimliği belirsiz kişilerce yaylım ateşine tutulduğunu, olayda yedi kişinin öldüğü ve dört kişinin de yaralandığını söyledi.

 

Haşdi Şabi.jpg
Haşdi Şabi militanları / Fotoğraf: AA

 

“Bölge kontrollerinde olduğu için Haşdi Şabi’den şüphe ediliyor”

İki yaralının hayatını kaybetmesiyle ölenlerin dokuza yükseldiğini kaydeden Memozini, “IŞİD’in havan topu saldırısında da 3 kişi ağır yaralanmıştı. Havan saldırısından sonra saldırıya uğrayan araç bir Arap aileye ait ve Heftehar sınırındaki Dara köyünden hasta ziyaretinden dönüyordu. Otomobile saldıranların kim olduğu belli değil ama Haşdi Şabi’den şüphe ediliyor, çünkü o bölge onların denetiminde” dedi.

Yaralıların Dakuk Hastanesi’ne sevk edilmesi sırasında Irak Federal Polis ile yerel polis arasında da da çatışma yaşandığını aktaran Memozini, olayda bir polis komutanının hayatını kaybettiği ifade etti.

 

Said Memozini.jpg
Said Memozini / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“IŞİD güç topluyor”

IŞİD militanlarının üç araçla Musul'un güneyindeki Hammam Halil kasabasına bağlı Zuveyric köyüne de saldırı düzenlediğini belirten Memozini, devamında şunları söyledi:

IŞİD baskınında Elbu Bedran aşireti reislerinde Ferhan İlyas ve yeğeni evin içinde açılan ateş sonucu hayatını kaybediyor. Köyde ve köye yakın bölgede Irak güvenlik güçlerine ait kimse olmadığından köylüler bir süre militanlar ile çatışmaya giriyor. Olayın güvenlik güçlerine haber verilmesiyle militanlar bölgeden ayrılıyor.

Memozini’ye göre, IŞİD militanlarının Ramadi’den Musul bölgesine gidiş gelişleri devam ediyor ve özellikle Beac bölgesinde çok serbest davranıyor.

Memozini, IŞİD’in Kerkük ve Musul’da hiçbir engelle karşılaşmadığını ve güç topladığını iddia etti.

“Şengal’deki çatışmada 8 IŞİD’li öldürüldü”

Şengal Cephesi Peşmerge Güçleri Komutanı Kasım Şeşo KDP.info’ya yaptığı açıklamada dünkü operasyonda 8 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Şengal’in Hane Şehwaniye köyüne saldıran IŞİD militanların gönüllü Peşmergelerin direnişi ile karşılaştıklarını dile getiren Şeşo, köyü ele geçirmek isteyen IŞİD’e karşı gerçekleştirilen operasyonda 8 IŞİD militanının öldürüldüğünü kaydetti.

 

Peşmerge güçleri.jpg
Peşmerge güçlerinden IŞİD'e operasyon / Fotoğraf: AA

 

IŞİD Hanekin’de Haşdi Şabi’ye saldırdı

IŞİD militanları Selahaddin’in Hanekin ilçesinde dün akşam saatlerinde Haşdi Şabi kontrol noktasına saldırdı. 

Bölge kaynaklarından edinilen bilgilere göre ağır silahlarla, saat 23.00 sularında yapılan saldırıda bir Haşdi Şabi üyesi yaşamını yitirdi.

Yerel kaynaklara göre IŞİD’in Musul ve Kerkük bölgesindeki hareketliliğinde gözle görülür bir artış var.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) güvenlik yetkililerinin açıklamaları da bu bilgileri doğrular nitelikte.

Kaynaklar, hassas bölgelerde operasyonların aralıksız sürmesi gerektiğini aksi halde doğacak boşluktan fırsat yakalayan örgütün tekrardan güçlenebileceği uyarısında bulunuyor.

Irak Başbakanı Haydar İbadi 9 Aralık 2017’de IŞİD'in ülkedeki varlığına son verdiklerini açıklasa da operasyonlar ve saldırlar devam ediyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU