Yeni Şafak yazarı: "Unutulmaz kış" ve Türkiye'ye olası etkileri

“Konutlarda kullanılan elektrik ve doğal gazın sübvansiyonları devam edeceği için görece olarak daha az hissedilecek olan fiyat artışları sanayide çok daha belirgin olacak”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Levent Yılmaz, ABD-Ukrayna savaşı dolayısıyla enerji sektöründe yaşanacaklara dair bir köşe yazısı kaleme aldı.

Yılmaz’ın elektrik ve doğalgaza yapılan büyük zammın gerçekleştiği gün olan 1 Eylül’de yayımlanan yazısında “Konutlarda kullanılan elektrik ve doğal gazın sübvansiyonları devam edeceği için görece olarak daha az hissedilecek olan fiyat artışları sanayide çok daha belirgin olacak” görüşünü savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılmaz’ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Eğer İran tarafında ciddi bir problem yaşamazsak Türkiye’nin bu kış enerji arzında önemli bir sorununun olmayacağını değerlendiriyoruz. Ancak yine de tedbirli olmakta fayda var. Bu yüzden Türkiye’nin biten kontratlarını yenilediğini ve mevcut depolarını ağzına kadar doldurduğunu görüyoruz. Fakat fiyatlar tarafında aynı iyimser tabloya işaret etmek zor. Zira kışın daha da artacak doğal gaz fiyatlarının faturalara yansıtılmama ihtimali çok düşük. Konutlarda kullanılan elektrik ve doğal gazın sübvansiyonları devam edeceği için görece olarak daha az hissedilecek olan fiyat artışları sanayide çok daha belirgin olacak. Ancak yine de unutmamak lazım “En pahalı enerji, olmayan enerjidir.”

Öte yandan Avrupa’nın enerji krizinin Türkiye için bazı fırsatlar doğurduğu da aşikâr. Özellikle sanayi üretimi tarafında Avrupa’nın enerji krizi nedeniyle zorunlu olarak boşaltacağı alanlar ve pazarlar olacak. Türkiye’nin bu alanlara ve pazarlara yönelmesi faydalı olacaktır. Ayrıca hali hazırda çok sayıda Avrupalı şirketin krizden kendilerini korumak için Türkiye’de üretim ortağı aradığını ve şimdiden bazı anlaşmalar yaptığını biliyoruz. Evet enerjide kriz kapıda ama fırsatlar da var.

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

 

Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU