Konyaspor-Fenerbahçe maçının hakemi Kardeşler'in kararları tartışılıyor... "Hataları var ama genel itibariyle yeterliydi"

Konyaspor'a yenilerek liderliği kaybeden Fenerbahçe'de 22. dakikada Valencia'nın gördüğü kırmızı kart tepkilere neden oldu. Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, Arda Kardeşler'in yönetimini ve kartları Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Konyaspor'a 1-0 mağlup olan Fenerbahçe, hem liderliği hem de yenilmezlik serisini kaybetti / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 4. haftasına lider giren Fenerbahçe, Eskişehir'de Konyaspor'a konuk oldu.

İki takımın da 10 kişi tamamladığı müsabakayı Konyaspor 1-0 kazanarak 3 puana ulaştı. 

Alınan bu sonucun ardından liderliği kaybeden Fenerbahçe, ayrıca ligde ulaştığı 17 maçlık yenilmezlik serisini de sonlandırdı.

Fenerbahçeli Enner Valencia'nın müsabakanın 22. dakikasında gördüğü kırmızı kart ise geceye damga vurdu.

 

 

Valencia, maçın 22. dakikasında Konyasporlu Adil Demirbağ ile girdiği mücadele sonrası kırmızı kart gördü.

Hakem Arda Kardeşler, direkt olarak kırmızı kart gösterdi.

Öte yandan Konyasporlu Adil ise pozisyon sonrası sarı kart gördü. 

Spor kamuoyunda Valencia'nın gördüğü kartı haklı bulanlar olduğu gibi kararın ağır olduğunu savunanlar da var.

 

Murat Fevzi Tanırlı-Independent Türkçe.jpg
Murat Fevzi Tanırlı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

 

"Hataları var ama genel itibariyle yeterliydi" 

Eski hakem Murat Fevzi Tanırlı, hakem Arda Kardeşler'in yönetimini ve müsabakada gösterdiği kartları Independent Türkçe'ye yorumladı.

Fenerbahçe'nin Konyaspor'a konuk olduğu müsabakayı yöneten Arda Kardeşler'in yönetimini değerlendiren Tanırlı, "Hataları var ama gene itibariyle yeterliydi" dedi. 

Valencia'nın gördüğü kırmızı kart pozisyonunu değerlendirirken kural kitabındaki "şiddetli hareket" başlığına dikkati çeken Tanırlı, "Temas olup olmamasına bakılmadan, top için mücadele etmezken, bir oyuncunun rakibine, takım arkadaşına, maç görevlisi veya seyirciye karşı aşırı güç veya gaddarlık kullanması ya da kullanmaya teşebbüs etmesidir" ifadelerini kullandı.

 

 

"Valencia'nın kırmızı kartı doğru"

Enner Valencia'ya gösterilen kırmızı kartın doğru karar olarak nitelendiren Tanırlı, şöyle konuştu:

Doğru karar diye yorumluyorum. Orada bir didişme başlıyor ama Arda Kardeşler tam döndüğünde Valencia'nın tekmesini görüyor. Bu tekme oyuncunun hayalarına geliyor. Ayağının altıyla en ufak temas bile gelse şiddetli hareket kapsamındadır. Ayrıca şiddetli harekette 'teşebbüs ederse' bile var. İlla vurması gerekmiyor. Tekmeyi savurdu, gelmedi. Hakem yine atabilir. 'Şöyle olursa hafiftir, sarı kart olur' değil. Burada en önemli kriter şiddetten ziyade topsuz alanda olmuş olması. Orada kırmızı kart doğru. Adil'e verilen sarı kart da doğru.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Maç genelinde birkaç kart hatası var ama sonuca tesir edecek hata yapmadı"

Pozisyona VAR'ın müdahale etmemesini eleştirenlere de yanıt veren Tanırlı, "Şimdi siz bir pozisyonla ilgili 'Bence' diyorsanız VAR ona müdahale etmez. Herkesin kabul ettiği şekilde 'Bunu nasıl atlar ya?' dediğinizde müdahale eder. O konuda bu sene çok iyiler. Çok net olmadıkça karışmıyorlar" şeklinde görüş belirtti.

"Maçın genelinde birkaç tane kart hatası yaptı ama sonuca tesir edecek bir hata yapmadı" diyerek Kardeşler'in performansını yorumlayan Tanırlı, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:  

Orada en güzel davranış Jesus'taydı. Böyle bir karttan sonra hiç umursamadı. Hemen Serdar Dursun'u, İrfan Can'ı alarak hamlelerini yaptı. Bunlar futbolun içinde var. Bu medeniyet olduğu için hakeme saplanıp kalmadı, oyuna döndü. Normal şartlarda eksik oynamasına rağmen Fenerbahçe ikinci yarıda da daha iyiydi. Oyuncu paylaşımında tek hata yapıldı, oradan gol yediler. Yoksa oyun Fenerbahçe'nin istediği gibi gidiyordu, oyunu çevirmişti. İlhan Hoca da çok iyi durdurdu rakibini ama bu eksiklikten dolayı çok bariz bir oyun üstünlüğü Konya'ya geçmedi. 

 

 

Çoban: Kırmızı karta tam katılmasam da hakemin kararını eleştiremem

Fanatik yazarı Deniz Çoban, Enner Valencia'nın gördüğü kırmızı kartı bugünkü köşesinde şöyle yorumladı:

"Valencia'nın topsuz alanda rakibine müdahalesinde; hız, şiddet, gaddarlık yoktu. Hamlesi, tam bir tekme girişimi değildi. Bu yönüyle hareket, kırmızı kartın kriterlerine oturmuyor. Kardeşler'in belli belirsiz gördüğü bu pozisyonda onu haklı çıkartabilecek tek tutar dal, 'Hareketin kramponla, rakibin hassas bir bölgesine' yapılıyor olmasıydı. Kırmızı karta tam katılmasam da hakemin kararını eleştiremem. Çünkü hakem takdir alanında olan bir pozisyondu."

 

 

Demirel: Kriterler tam oturmasa da kırmızı kabul görür

Eski hakem Seçim Demirel de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Valencia'nın pozisyonunu değerlendirdi.

UEFA eğitimlerinde topsuz alandaki ihlallerde gaddarlık ve yaralayıcılık konusuna vurgu yapıldığınu belirten Demirel, "Burda her ne kadar bu kriterler tam oturmasada hassas bir bölgeye müdahale olduğu için kırmızı kabul görür" yorumunu yaptı.

Toroğlu: Fenerbahçe'de bir oyuncu böyle atılmamalı

Eski hakem Erman Toroğlu ise Valencia'nın yaptığı hareketin eleştirilmesi gerektiğine belirterek, "Sen Fenerbahçe takımında oynuyorsun. Atılır, atılmaz o ayrı bir olay. Birbirleriyle dalaşıyorlar. Sen sahada o hareketi yapma. Pozisyon icabı anlarım ama şampiyonluğa oynayan Fenerbahçe takımında bir oyuncu böyle atılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU