Antik İsrail'de defin

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Kalkolitik dönemde (kabaca M.Ö. 5000'den başlayan "Bakır Çağı") kıyı ovası boyunca Azor, Bene-Berak ve Hedera gibi yerlerde yeni bir tür mezar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Bu, ölenlerin tedavisinde kilit bir unsur olacak olan ossuaries'in ilk görünümünü işaret ediyor. Bu erken ossuaries kilden yapılmış ve genellikle küçük bir eve benzeyecek şekilde tasarlanmıştır.

Üslup ve şekillerin çeşitliliği, ölenlerin evlerine benzeyecek şekilde yapıldığını gösteriyor ki bu da yaşamla ölüm arasında bir süreklilik duygusu olduğunu gösteriyor olabilir.


Jericho'nun kafataslarının keşfiyle birlikte, iki aşamalı mezarların artan kullanımını gösteriyorlar. İlk aşamada, bir kişi ya gömülür ya da et çürüyene kadar bir niş ya da mağaraya yerleştirilir ve sadece kemikleri bırakır.

İkinci aşamada, kemikler toplanır ve yeniden gömülür veya bu kutulara toplanır ve kumtaşından kazılmış nişlere yerleştirilir.

Kemikçiklerin açıklıkları, bir kafatasının (en büyük çevresi olan kemik) içine yerleştirilmesi için yeterince büyüktü. Minyatür ossuaries, daha büyük olanlarda bir çeşit mezar  olarak bulunmuştur.

Kapılar bazen bu açıklıklara monte edildi ve bunlardan bazıları insan yüzlerini temsil eden süslemeler içeriyordu ya boya ya da kabartma.
 

 

Kasım 1990'da güney Jersusalem'deki bir mağarada on iki ossuari bulundu. İkisi Caiaphas adını taşıyordu ve en süslü iki kez "Caiaphas'ın oğlu Joseph" yazılıydı.

İçinde 60'lı yaşlarında bir erkeğin kemikleri vardı.Birçoğu, bunların İsa'nın İncil'den gelen antagonisti olan Caiaphas'ın kalıntıları olduğunu öne sürüyor.

Kabaca aynı zamanda ilk ossuaries ortaya çıktı, Levant'taki insanlar da cıst mezarlarını kullanmaya başladı.

Bir cıst, temel olarak, toprağa kazılmış ve taş levhalarla kaplı, bazen üstte bir levha bulunan kare bir deliktir. Bazen üst üste birkaç kişi görünür ve bunların aile mezarları için olduğunu varsayabiliriz.
 

 

Mezardaki bu eğilimler uzun yıllar devam eder ve Tunç Çağı'nda (kabaca M.Ö. 3000'den başlayarak) kireçtaşı, kumtaşı veya toprakta dikey bir çukurun kazıldığı şaft gömüleriyle birleştirilir.

Eğer toprağa kazılmışsa, duvarlar taşla kaplıydı. Bu şaftın dibinde bir oda açılmış ve büyük bir taşla kapatılmıştır.

Odalar çeşitli şekillerde (dikdörtgen, dairesel ve şekilsiz) ve boyutlarda keşfedilmiştir. Üç, dört, hatta daha fazla dikdörtgen oda bu ana odadan ayrılarak ölüler için nişler oluşturabilir.


Bazı mezarlarda merkezde kemikler yığılmış, etrafı çömlek ve mutfak eşyaları dizilmişti.

Bazı gemilerde yiyecek bulundu ve ölülerle son bir yemek için kanıt sağladıklarına dair bazı öneriler var. Dünya çapında halk kültüründe yaygın bir uygulamada ayrılanlarla yemek yemek. 

Bu yerde Cairn mezarları da bulundu. İnsanlar sığ mezarlara gömüldü, bunlar daha sonra kir ve taşlarla yığıldı ve kaya yığınlarıyla kapatıldı.

Esasen höyük olan tümülüsler: küçük kayalar ve toprakla yığılmış mezarlar da bu dönemde ortaya çıkmaya başlar. Negev Yaylalarında binlerce tümülüs bulundu.
 

 

Hazinelerle dolu büyük mezarlar yok, ölüler için hediye olarak tasarlanan küçük yerler var.

Bunların, kurbanlara metafizik, kült veya dini bir yön göstermeden ölenle ilişkili hazineler olduğunu varsayabilir miyiz?

Yoksa bölgenin Mısır'a yakınlığı, öbür dünyaya dair gelişen ve canlı bir anlayışla ve yolculuk yapmak için ihtiyaç duyulacak nesnelerle bir tür bağ olduğunu mu gösteriyor?

İkinci Tapınak dönemine girdiğimizde, bu soruların cevapları biraz daha netleşiyor.


Devam edecek…

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU