Çiğdem Toker: Soylu, Esigortan şirketindeki hisselerini oğlu ve kızına devretmiş

Toker yazısında "Bakan Soylu hissesini devredince, ne 18 Ocak 2021'de kurduğu şirketteki kuruculuk sıfatı ortadan kalkıyor ne de 3 Ağustos 2022'ye kadarki hissedarlığı" ifadesine yer verdi

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Çiğdem Toker pazartesi günü yayımlanan yazısında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kurucusu olduğu aile şirketi Engin Sigorta’nın "Türkiye Sigorta" acentesi olduğunu yazmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun avukatı Uğur Kızılca ise müvekkilinin herhangi bir ticari faaliyetinin ve şirket ortaklığının bulunmadığını bildirmişti.

Toker bugünkü yazısında, "Bakan Soylu; Esigortan şirketindeki 500 adet hissesinin 450 adedini Fatma Nur Eslem Soylu'ya, 50 adedini de Engin Levent Soylu'ya devretmiş" bilgisini paylaştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

15 ağustos tarihli  'pay devri kararı'

Toker yazısında, "Soylu'nun avukatının açıklamasını görünce zaman kaybetmeden, Ticaret Sicili kayıtlarına baktım.Şirketin sayfasında bir gün önce olmayan yeni bir kayıt durmaktaydı.Ekrandaki 15 Ağustos (yani yazının çıktığı ve açıklamanın da yapıldığı gün) tarihli kayıt, 'pay devri kararı' başlığını taşıyordu. Karara göre Bakan Soylu; Esigortan şirketindeki 500 adet hissesinin 450 adedini Fatma Nur Eslem Soylu'ya, 50 adedini de Engin Levent Soylu'ya devretmişti. Böylece Soylu'nun avukatının, “müvekkilimin herhangi bir ticari faaliyeti ve şirket ortaklığının bulunmadığı” ifadesiyle, çok kısa bir süre önce gerçekleşen pay devrini kastettiğini anladım. Ama avukatın açıklamasında bu devir ve devir tarihiyle ilgili hiçbir işaret yoktu" ifadesini kullandı. 

Yetki vekalatnamesinin tarihi 27 haziran

Toker şunları kaydetti:

Soylu'nun pay devrinin tarihi 3 Ağustos 2022. Bu kararın Ticaret Sicil Gazetesi'nde neden 12 gün sonra yayımlandığını bilmiyorum.Ama Bakan Soylu hissesini 3 Ağustos 2022'de devredince, ne 18 Ocak 2021'de kurduğu şirketteki kuruculuk sıfatı ortadan kalkıyor ne de 3 Ağustos 2022'ye kadarki hissedarlığı. Bu bir yana. Yapılan açıklama, yazımı yanlış bilgiye dayanıyor gibi yansıtıyor. Ama bu doğru değil. Neden doğru olmadığını da yine Ticaret Sicil'deki belgelere bakarak okurlara ve kamuoyuna izah edelim: Esigortan Şirketi'nin Türkiye Sigorta A.Ş.'den acentelik aldığına dair karar 10 Ağustos'ta yayımlandı. Bu tarih, İstanbul Ticaret Sicili'nin tescil ve Sicil Gazetesi'nde yayımlandığı tarih. Kararın içeriğine baktığımızda, Türkiye Sigorta A.Ş.'nin, Esigortan Acentelik A.Ş.'ye sözleşme yapma yetkisi verdiği vekaletnamenin 27 Haziran 2022 tarihli olduğunu görüyoruz.     

 

 

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz  

 

 

 

Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU