Schengen başvurularında ret oranı arttı

CHP'den Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesi için çağrı yapıldı

Fotoğraf: Reuters

Onlarca evrak istenilen ve haftalarca bekletilen Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında ret oranları arttı. Ücretler ortalama 120-125 Euro’yu bulurken, ret durumunda bu miktar geri de ödenmiyor.

Hürriyet gazetesinden Turan Yılmaz'ın haberine göre vize randevuları 10-12 haftaya kadar uzuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş yoğunluğundan dolayı randevuların geç verildiğini belirtirken, “Süre her ülkeye göre değişiyor. İki-üç ay sonrasına gün verilebiliyor. Salgın sonrası artan bir yoğunluk var, iş yoğunluğundan dolayı böyle bir süreç yaşanıyor. Yıllık 100 milyon Euro Schengen vize ücreti ödüyoruz. Bu da rekabeti engelleyen tarife dışı bir engel” dedi.

Vizede yaşanan sıkıntıları Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) bir rapor halinde sunan AK Partili Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, vize başvurularındaki ret oranlarında geçmişe göre katlamalı bir artış olduğuna dikkati çekti. 

Meclis Dışişleri Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer, “Artık transit vizeler bile soruna dönüştü. Avrupa üzerinden bir başka kıtaya gitmeye kalktığınızda, transit vize için bile aylarca bekleyebiliyorsunuz” dedi. Çakırözer, “Yaşanan bu mağduriyet ve sıkıntılar karşısında Dışişleri Bakanlığı’nın kayıtsız kalması kabul edilemez, devreye girilmeli” dedi.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU