Konya'daki oyunlarda "İslam" tartışması… İlahiyatçılar: Vücutlarını teşhir ederek yapılan spora İslami denilemez

Türkiye'nin ev sahipliğinde devam eden "5. İslami Dayanışma Oyunları" etkinliğe yönelik tartışmalar sürüyor. Muhafazakar kesim, oyunlarda "İslami" ifadesinin kullanılmasına karşı çıkıyor

Konya’daki oyunlarda “İslam” tartışması / Fotoğraf: AA

Daha önce Suudi Arabistan, İran, Endonezya ve Azerbaycan'da düzenlenen "5. İslami Dayanışma Oyunları", bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde Konya'da yapılıyor.

9 Ağustos'ta başlayan ve 56 ülkeden 4 binden fazla oyuncunun katıldığı oyunlar 18 Ağustos'a kadar sürecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Organizasyonda 24 branştan toplam 355 madalya sahibini bulacak.

Ancak düzenlenen oyunlarda "İslam" ifadesinin kullanılması tartışmalara neden oldu.

Muhafazakarların bir kesimi oyunlarda tesettür konusunda hassasiyet gösterilmediği gerekçesiyle etkinliğe tepki gösterdi.

"Konya Konya olalı böyle zulüm görmedi"

Yazar Abdurrahman Dilipak, "Emeği geçen herkesi Allaha havale edelim" diyerek oyunlarda İslam ifadesinin kullanılmasına tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabında "Konya Konya olalı böyle zulüm görmedi" paylaşımında bulunan Dilipak, "İslami "oyun"lardan Mevlana'nın ruhu haberdar olmuşsa cesedi mezarında perende atmış olabilir… Rumi Rumi olalı, Konya Konya olalı böyle zulüm görmemiştir herhalde. Emeği geçen herkesi Allaha havale edelim" ifadelerine yer verdi.

"'Ya İslam'a göre yapılsın ya da İslam' kelimesi çıkarılsın"

Düzenlenen oyunlara tepki gösteren bir diğer isim ise Ankara Melike Hatun Cami İmamı Halil Konakçı.

Konakçı'ya göre İslami hassasiyet gözetilmeyen bir şeye İslami demenin ortaya Allah'ın gazabını cezbedecek sebepler çıkarıyor.

Ya İslami hassasiyetlere göre yapılsın ya da İslam kelimesi çıkarılsın çağrısında bulunan Konakçı, "Konya da yapılan dayanışma oyunları ya ‘İslami hassasiyetlere' göre yapılsın ya da tanıtımından ‘İslam' kelimesi çıkarılsın. Zira İslami hassasiyet gözetilmeyen bir şeye İslami demek, ortaya Allah'ın gazabını cezbedecek sebepler çıkarıyor" paylaşımında bulundu.

 

 

İslami Dayanışma Oyunları'nın "İslami değil" tepkisi neden gösterildi?

"Vücutlarını teşhir ederek yapılan spora İslami denilemez"

Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, bir şey için İslami denildiğinde Allah'ın koyduğu kanun ve kurallara tam olarak uyulması gerektiği görüşünde.

 

Abdulaziz Bayındır
Abdulaziz Bayındır / Fotoğraf: Twitter

 

Allah'ın kadın ve erkekler için birçok kural koyduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bayındır, "Örneğin kadınlar vücutlarını teşhir edemez. Erkekler de kadınlara karşı daha dikkatli davranmak zorundadır" dedi.

Vücutlarını teşhir ederek yapılan bir spora "İslami" denilemeyeceğini belirten Bayındır, "Yapılan yanlıştır ve tepki gösterenler haklıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Kur'an ve sünnete aykırıdır"

Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan da İslam adı altında düzenlenen oyunların Kur'an ve sünnete aykırı olduğunu söyledi.

Ahkamların belli olduğu İslam'da meçhul hiçbir şeyin olmadığını dile getiren Kılıçaslan, "Allah-u Teala Kur'an-ı Kerim'in Ahzap ve Nur sürelerinde kadınların tesettürlerinin nasıl olacağını açıkça belirtmiştir. Konuyla ilgili Peygamber efendimizin birçok hadisi şerifleri de bulunuyor" diye konuştu.

 

Enver Kılıçaslan
Enver Kılıçaslan / Fotoğraf: İlkha

 

"İçinde ahlaksızlıkların döndüğü bu şölenin İslam adı altında yapılması kabul edilemez" olarak niteleyen Molla Enver Kılıçaslan, devamında şunları kaydetti:

Tesettüre hassasiyet gösterilmediği için Konya'da ‘5. İslami Dayanışma Oyunları' adı altında düzenlenen organizasyonun uzaktan-yakından yüce ahlak üzerine bina edilen aziz İslam'la alakası yoktur, Kur'an'a aykırıdır, Peygamber efendimizin sünnetine muhaliftir. İçinde ahlaksızlıkların döndüğü bu şölenin İslam adı altında yapılması kabul edilemez. İnsanları ahlaksızlaştırmaktan başka bir şey değildir.

"İslam ismiyle yapılması çok yaralayıcı oldu"

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Rıdvan Kaya da Bayındır ve Kılıçaslan ile benzer görüşte.

İslami hassasiyetlerin aşındırılması konusunda genel bir eğilimin göze çarptığını ifade eden Kaya, "Toplumsal yapıda ciddi dejenerasyon hayatın her alanında gözükmeye başladı" dedi.

 

Rıdvan Kaya
Rıdvan Kaya / Fotoğraf: Haksöz

 

Konya'daki etkinliğin İslami ismiyle yapılmasının çok yaralayıcı olduğunu kaydeden Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

Burada problem olan şey, adına İslam sıfatını yapıştırdığınız etkinlikte İslam'ın açıkça haram kıldığı bir takım görüntü ve unsurların yer almış olmasıdır. Yapılan iş harama bulaşmakla kalmayıp İslami imajın da içinin boşaltılması anlamına gelir. Bunun yanlış olduğunu öteden beri söylüyoruz. Buna İslam sıfatının eklenmesi yanlışı çok daha büyütmüş, yanlışa ivme kazandırmıştır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU