Roboski Katliamı'nda yakınlarını kaybeden Ferhat Encü'den Bahçeli'ye yanıt: İmha ve inkâr politikasının gereği söylemler gerçekleştiriyor

Ferhat Encü, "Bu topraklarda Roboski bugüne ait bir isim değildir. Binlerce yıllık geçmişe sahip bir yerdir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Helalleşme Buluşması" kapsamında, 2011 yılında 34 kişinin öldürüldüğü Şırnak'ın Roboski köyüne ziyaret gerçekleştirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 5 Ağustos’ta gerçekleşen ziyareti "su katılmamış provokatörlük" olarak nitelendirdi.

Bahçeli konuyla ilgili yaptığı konuşmada, "Türkiye Cumhuriyeti’nde 'Roboski' diye bir yerleşim yeri olmamasına rağmen, bölücü terör örgütünün bu kirli üslubunu seslendiren Kılıçdaroğlu, bir kez daha yaş tahtaya basmıştır. Şırnak’ın Uludere ilçesinin Ortasu köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde yaşanan müessif hadisenin üzerinden geçen 11 yıl sonra helalleşme maskesi altında bölücü tezlere destek vermek, terör örgütünün değirmenine su taşımak aymazlık ve tabansızlıktır. Kılıçdaroğlu özellikle şunu bilmelidir ki, Türkiye’de Roboski diye bir yer yoktur, olmamıştır, olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Roboski katliamında 11 akrabasını ve kardeşi Serhat Encü'yü kaybettikten sonra HDP çatısı altında siyasete giren ve 25. ile 26. dönem HDP Şırnak Milletvekili olan Ferhat Encü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin söylemlerine yanıt verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın ifadelerine tepki gösterdi

Gazete Duvar'dan Kadir Cesur'un haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Roboski ile ilgili geçmişteki ifadelerini hatırlatan Encü, "Erdoğan ‘Biz bütün gerekleri yerine getirdik’ dedi. Fakat bugüne kadar Roboski’de cezasızlık politikası dışında hiçbir gereklilik yerine getirilmedi. Aileler cezalandırıldı, haklarında onlarca dava açıldı. Roboski’yi sindirme, Roboski’yi baskı altına alma, hakikatin üstünü örtme, katilleri koruma, katillerin bu ülkede rahat bir şekilde dolaşmasını sağlama ‘gerekliliği yerine getirmek’ ise evet, gereğini yerine getirmiştir" dedi.

"Roboski bugüne ait bir isim değildir"

Encü, Bahçeli’nin "Türkiye’de Roboski diye bir yer yoktur, olmamıştır, olmayacaktır" sözlerini de değerlendirdi. Encü, "Bahçeli tam da yüz yıldır sürdürülen imha ve inkâr politikasının gereği söylemler gerçekleştiriyor. Bu topraklarda Roboski bugüne ait bir isim değildir. Binlerce yıllık geçmişe sahip bir yerdir. Hep bu isimle anılmıştır ama Türkleştirme politikası Roboski’nin gerçeğini değiştirmeye yönelik bir politika olduğu için ucube isimler takılmaya başlandı. Qilaban’a ‘Uludere’, Roboski’ye ‘Ortasu’ deniliyor. Tam da burada şunu ifade etmem gerekiyor: Ortasu diye bir yer yok" şeklinde konuştu.

Encü sözlerini şöyle sonlandırdı:

Bahçeli istediği kadar inkâr edebilir. İstediği sözü de söyleyebilir. Bu hakikat, Bahçeli’nin iki dudağının arasında değildir. Bu hakikat, toplum tarafından benimsenmiş ve bu hakikat üzerinden binlerce bedel ödenmiştir. Bir de Roboski’nin yarasının kabuk bağladığını ifade ediyor. Nasıl kabuk bağlamış? Katiller mi açığa çıkarılmış? Ailelerden özür mü dilenmiş? Roboski'nin yarası açıktır. Katiller yargılanmadığı sürece, barış, eşitlik, özgürlük ortamı oluşturulmadığı sürece bu yara kabuk bağlamayacaktır. Bu yara kanamaya devam edecektir ve kanadıkça mücadeleye de direnmeye de devam edecektir. İnkârcı, faşist, milliyetçi söylemlere karşı da sesini yükseltecektir.       

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU