Seçmen bilgileri tartışması… AK Parti Sözcüsü Çelik: Kuşkusuz Kılıçdaroğlu’nun iddiasıyla Öztrak’ın açıklaması aynı şey değil

CHP lideri ellerindeki seçmen bilgisinin YSK’nın elinde olmadığını ifade etmişti; Öztrak bu sözlere açıklık getirdi, Çelik yanıt verdi

Fotoğraf: Twitter

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu'nun elinde de yok, her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz, evlerini, adreslerini de biliyoruz, doğum yerlerine de bakıyoruz” açıklaması tartışma yarattı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine, “YSK seçmen listelerine ilişkin ham verileri hiçbir kalite testine tabi tutmadan, bir analize tabi tutmadan partilere gönderiyor. Biz, bu YSK’dan ham verileri kontrol ediyoruz. İl ve ilçe örgütlerimizden gelen bilgilerle bu verilerin tutarlılığını test ediyoruz. Elimizdeki bilgilerle zenginleştiriyoruz” sözleriyle açıklık getirdi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “CHP Genel Başkanı Sn Kılıçdaroğlu ‘Bizim elimizdeki seçmen bilgileri YSK'nın elinde yok’ demişti. Biz de Sn Kılıçdaroğlu'nun bu beyanatının hukuken ve siyaseten sorunlu olduğunu ve izah edilmesi gerektiğini ifade etmiştik” hatırlatmasında bulunarak, “CHP Sözcüsü Sn Faik Öztrak ise Sn Kılıçdaroğlu'nun cümlesini izah ederken ‘YSK'dan ham verileri alıyoruz. Bunlar üzerinde çalışıyoruz, düzeltiyoruz’ demiş. Kuşkusuz Sn Kılıçdaroğlu'nun YSK'da olmayan verilere sahip olduklarını iddia etmesiyle, Sn Öztrak'ın ‘YSK'dan ham verileri alıp üzerinde çalışıyoruz’ demesi aynı şey değildir…” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çelik şöyle devam etti:

Sn Kılıçdaroğlu’nun “YSK'da olmayan veriler bizde var” demesi çok sorunlu bir ifadedir. Zira bir yanlış YSK tarafından düzeltilmişse bile sonuçta ortaya çıkan yine bir YSK verisidir. Sn Öztrak'ın izahatı, Sn Kılıçdaroğlu’nun sorunlu ifadesini hukuki bir çerçeveye oturmak için giriştiği tevil etme çabasıdır. Kaldı ki Sn Kılıçdaroğlu, 2009 seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmuş, ancak kendi seçmen kaydını takip edemediği için oy dahi kullanamamıştır.

İçişleri: Kılıçdaroğlu açıklamazsa suç duyurusunda bulunacağız

İçişleri Bakanlığı, Kılıçdaroğlu'nun ifadelerine yönelik bir açıklama yaptı. 

Bakanlıktan, "CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu’nun; YSK’da olmayan ancak kendilerinde bulunduğunu iddia ettiği bilgileri nasıl temin ettiğini açıklaması gerekmektedir" denilerek, "Aksi takdirde, kişisel verilerin mevzuata aykırı temin edilmesinden ötürü Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Öztrak ne demişti?

Öztrak yaptığı açıklamada, “YSK seçmen listelerine ilişkin ham verileri hiçbir kalite testine tabi tutmadan, bir analize tabi tutmadan partilere gönderiyor. Biz, bu YSK’dan ham verileri kontrol ediyoruz. İl ve ilçe örgütlerimizden gelen bilgilerle bu verilerin tutarlılığını test ediyoruz. Elimizdeki bilgilerle zenginleştiriyoruz. Ve YSK’nın yanlışlarını düzeltiyoruz. Bunun neresi siyaseten ve hukuken sorunlu?” diye sormuş şöyle devam etmişti:

Ondan sonra da bunları alıyoruz YSK’yla paylaşıyoruz. Doğru bilgiyi YSK’ya gönderiyoruz, ona göre YSK’da bu verileri düzeltiyor. Bunu da açık açık mesajlarında yazıyor.  Şimdi 2018 yılı seçimlerinde kullanılan seçmen listelerinde tespit ettiğimiz bazı hususlar var. Sayın Ömer Çelik’e soruyorum, Diyarbakır’da 1895 yılında doğan Gülsüm Hanım’ın 24 Haziran seçimlerinde ilk kez oy kullanacakların arasında olacağını biliyor mu? YSK bunu bize bildirmiş. Yine 1895 yılında doğan Gülsüm Hanım’ın soyadı da YSK listesinde yok. Yine Sayın Çelik’e soruyoruz, 1899 yılında doğan Elif Hanım’ın 119 yaşında YSK’nın ilk kez oy kullanacaklar listesine girdiğini biliyor mu? Onun da soyadı yok. Ama her nasılsa o da YSK’nın ilk kez oy kullanacaklar listesinde mevcut. Şimdi bunun gibi onlarca örnek var. İşte olay bu. YSK’nın listelerini almışız, incelemişiz, kontrol etmişiz, hataları tespit etmişiz YSK’yı uyarmışız. Onlar da hatalarını kabul etmiş düzeltmişler.  Sayın Ömer Çelik, biz bunları YSK’ya gönderdikten sonra YSK’nın bu hataları doğruladığını ve düzelttiğini biliyor musunuz? Bunun yanı sıra dijital çağda verileri zenginleştirmek, veri analizlerini derinleştirmek, hayatın olağan akışına aykırı tutarsızlıkları tespit etmek ve verileri kullanmayı kullanıcılar için kolaylaştırmak son derece kolay. Sayın Çelik, seçmen listelerindeki hataları bulup düzelttirdiğimiz için bize teşekkür edeceğine Sayın Genel Başkanımızın sözlerini çarpıtıp, yok siyaseten sorunluymuş, yok hukuken sorunluymuş diye spekülasyon yapıyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Ülkeyi yönetemeyenler yine algıyı yönetmeye çalışıyorlar. Ama artık ne yaparlarsa yapsınlar gelir gelmekte olan.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU