Kılıçdaroğlu: Hz. Hüseyin’e ağlayanlardan olup Yezit gibi davrananlardan değiliz

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İstanbul’da düzenlenen Aşura Matem Merasimi’nde yaptığı konuşmada "Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyetimizin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kimliğinin tüm İslam dünyasına rehber olacağına inanıyorum" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Küçükçekmece’de Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Aşura Matem Merasimi’ne katıldı.

Törende bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu Kerbela olayının sadece İslam tarihinin değil, insanlık tarihinin de en büyük trajedilerinden biri olduğunu ifade etti.

"Bizim için tek bir kriter olmalıdır, o da adalet"

"Kendisinden çıkaracağımız sonuç kin ve intikam değil, mutlak anlamda adalet ve kardeşlik olmalıdır. Hz. Hüseyin Kerbela’da şüphesiz adaleti temsil ediyordu. Ve elbette bizler, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da temsil ettiği adaletten yanayız, adaletten tarafız" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak şunu da vurgulamak isterim. Hz. Hüseyin’e ağlayanlardan olup Yezit gibi davrananlardan da değiliz. Hz. Hüseyin’e ağlayıp; kim olursa olsun, kimden yana olursa olsun, hangi inanca, mezhebe, etnik kimliğe sahip olursa olsun Yezit gibi davrananlardan değiliz. Olmayacağız. Olmamalıyız.

Haksızlık, şiddet, adaletsizlik, eşitsizlik; kimden gelirse gelsin, kimden kaynaklanıyorsa kaynaklansın hep birlikte karşı çıkmalıyız. Günümüzün Yezidi anlayışına; ‘Ama, ancak, fakat, lakin’ ile başlayan cümleler kurarak meşruiyet kazandırmamalıyız.

Tek bir Müslüman’ın dahi kendi Yezit’ine sahip çıkmak gibi gafletin içine düşmesini, asla ve asla kabul edemeyiz. Şehit düşeceğini bile bile yolunu muktedir olandan, yani gücü ve iktidarı elinde bulundurandan ayırarak, Hz. Hüseyin’e katılmaktan tereddüt etmeyen Hür şehit gibi zihni bir özgürleşmeye yönelmeliyiz.

Bu özgürleşmeye ve hürriyete de ancak ve ancak Hüseyin’in Kerbela’nın kumuna düşen kanından, kin ve nefret değil barış ve kardeşlik çıkartmamız halinde ulaşabiliriz. Dedesinin, babasının ve kendisinin dilinde, fikrinde, irfanında olmayan kin ve nefreti; Sünni, Şii, Caferi, Alevi, Bektaşi… Ezcümle kendisine Müslüman’ım diyen tek bir ferdin de sürdürmeye hakkı yoktur. Bizim için tek bir kriter olmalıdır, o da adalet.

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet'in demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti kimliğinin "tüm İslam dünyasına rehber olacağına inandığını" vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetimizin demokrasi ile taçlanacak ikinci yüzyılının, Kerbela’da hala akmaya devam eden kanın durmasına çok önemli katkılar sunacağını görüyorum" diye konuştu.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU