Vladimir Putin, hem Avrupa'yı hem de dünyayı Erdoğan'a teşekküre davet etti

Mayis Alizade Independent Türkçe için, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vladimir Putin Soçi buluşmasına dair Rus basınında yer alan haber ve yorumları derledi

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin arasında, İran'ın başkenti Tahran'da geçtiğimiz 19 Temmuz'da gerçekleşen ikili görüşmeden sadece 17 gün sonra-5 Ağustos'ta iki lider Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geldi.

Gerek ikili ve bölgesel ilişkiler, gerekse uluslararası konjonktür açısından büyük önem arz eden görüşmeyi Rusya basını nasıl gördü?

Independent Türkçe önemli basın kurumlarının haber ve yorumlarından derlemeyi okurlarına sunuyor.   


TASS

- TürkAkım ve ilişkilerde yeni bir sayfa.

Putin ve Erdogan görüşmeye hangi konudan başladı?

Putin, TürkAkım'ı 'Avrupa'ya çok önemli bir gaz kemeri' adlandırdı.

Tahıl konusunda başarı elde edilmesinden dolayı Putin kendi adından Erdoğan'a teşekkür etti.

Putin, Suriye'deki durumun normalleşmesi için Rusya ve Türkiye'nin çok iş yaptığını söyledi.
 

 

PRAVDA

- "Putin, Erdoğan ile buluşmaya Kadırov'u götürdü: Konular arasında Ukrayna'daki savaş da bulunuyor."

"Türk liderin zamanının kısıtlı olmasından dolayı Putin-Erdoğan basın toplantısının iptal edildiği belirtilmektedir."
 

 

RİA-NOVOSTİ

- "Putin ve Erdoğan Soçi'de buluştu. Buluşma Rus Sanatoryumu'nda gerçekleşiyor."

- "Putin gazın transit naklinden dolayı Avrupa'yı Türkiye'ye teşekküre davet etti."

"Bunun dışında Ukrayna'nın tahıl ihracı sorununun çözümünden dolayı Putin Erdoğan'a teşekkür etti."
 

 

İZVESTİYA

- "Putin ve Erdoğan Soçi'deki görüşmeye sınırlı sayıdaki heyet üyeleriyle başladı."

- "Putin ile Erdoğan arasındaki görüşme üç saatten beri devam ediyor."

- "Türkiye parlamentosu üyesi Öztürk Yılmaz, 'Erdoğan ile Putin arasındaki bu buluşmanın liderlerin bundan önceki buluşmalarına benzemeyeceğini' söyledi."
 

 

KOMMERSANT

- "Soçi'de Putin ile Erdoğan arasındaki görüşme sona erdi."

- "Devlet başkanları görüşmenin sonucuna ilişkin ortak açıklama yayımladı. Açıklamanın maddelerinden birini Türkiye'ye nakledilen doğalgazın ücretinin bir kısmının rubleyle ödenmeye başlanmasına ilişkin anlaşma teşkil etti. Türkiye, Rusya doğalgazının ücretinin bir kısmını rubleyle ödemeyi kabul etti."
 

 

"Rusya ve Türkiye tempoyu koruyor" 

Kommersant gazetesinin Türkiye ve Ortadoğu yazarları Marianna Belenkaya ve Kirill Krivoşeyev'in yazısının "Rusya ve Türkiye tempoyu koruyor" başlıklı yazısı:

"Son Rus-Türk zirve toplantılarından farklı biçimde, iki liderin acilen bu veya diğer bir çatışmayı söndürmesi gerekmiyor; ancak geniş çaplı askeri hareketlenmelerin arifesinde bulunan gerek Suriye ve gerekse Dağlık Karabağ'daki durumun geleceği büyük ölçüde bu görüşmenin sonucuna bağlı olacak.

İki lider bundan önce 19 Temmuz'da Tahran'da buluştu. Aradan geçen 17 gün içinde masaya yatırılan konuların tamamında köklü değişiklikler yaşandı.

Böyle olduğu halde, sadece buğdayın taşınması konusunda olumlu gelişme yaşanmdı. Devlet başkanlarının buluşması öncesinde Suriye'deki durum yeteri kadar gerilimli olarak kalmaktaydı. Daha mayıs ayı ortalarından Sayın Erdoğan, Suriye'nin kuzeyindeki YPG kendini savunma güçlerine (Türkiye'de terör örgütü olarak görülmektedir-çev.) karşı askeri operasyon düzenlemekle tehdit ediyor.

Bunun sonucunda Türkiye-Suriye sınırı boyunca 30 kilometre derinliğindeki Türkiye'nin kontrolünde 30 kilometrelik bir ara bölge kurulması hedefleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2,5 aydan beri savurduğu tehditlere rağmen geniş çaplı kara operasyonu başlamadı. Son haftalarda Suriye'de gerilim had sayfaya ulaştı. Türkiye yanlısı Suriye muhalif güçleri gerek YPG'nin ve gerekse aynı saflarda bulunan Suriye Demokratik Güçleri'ni top yoğun top ateşine tutuyor.

Suudi Arabistan'ın Şark'ul Avsat gazetesinin yazdığına göre, Rusya ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının buluşması öncesinde durum daha gerildi. Hem de sadece Türk askerlerinin indirdiği darbeler söz konusu olmayıp, İdlib vilayeti dahil olmakla Türkiye'nin himayesi altındaki bölgelere Suriye ordusu da saldırılar gerçekleştirmektedir.
 

 

"Görkemli üstünlük"

Kommersant yazarı Andrey Kolesnikov'un görüşmenin bazı detaylarına ilişkin makalesinden önemli kısımlar ise şöyle:

Ben Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin arasındaki görüşmesinin başlamasını heyecanla bekliyordum. Sırtına vuracak mı vurmayacak mı? (Ve kim, kimin sırtına vuracak?). Çünkü bu bir anlamda karar vermek olacaktı. Hayır. Savuştu...

İşte şimdi esas olan bu idi. İşte o her şeyden önce bunu söylemek istiyordu. Yani Avrupa'daki tüketicilerin (ağırlıklı olarak gelecekteki tüketicilerin) yaşadıkları sorunların müsebbibi o tüketicilerin yöneticileriydi. Ama örnek yöneticiler var. Vladimir Putin'le sıcak dostluk ilişkisinde bulunanlar örnek yöneticilerdir.

Ben ise herkese malum olduğu üzere hiç değilse Türkiye'nin bizim için adeta Avrupa'ya açılan tek pencere olarak kaldığını eklemek istiyorum.

Görüşme biter bitmez Recep Tayyip Erdoğan ve heyet üyeleri evlerine döndüler.

Kommersant'ın edindiği bilgiye göre Türkiye Cumhurbaşkanı hatta kendisi için hazırlanmış akşam yemeğine kalmamıştır(iki hafta önce Tahran'da olduğu gibi),dört saatlik görüşme boyunca ise sadece çay ve kahveyle yetinmiştir.

Son zamanlar Recep Tayyip Erdoğan kendisiyle ilgili hiçbir fazlalığa izin vermiyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU