MHP’li Yıldız ABD'deki davayı hatırlattı: Bizimkiler de naylon gazete üzerinden BİK’i hortumluyor

Yıldız, ABD’de radyo programcısı Jones'ın 45,2 milyon dolar para cezası, 4,1 milyon dolar da tazminat ödemesine karar verilen davayı değerlendirdi

Fotoğraf: AA

ABD'li komplo teorisyeni Alex Jones, yanlış bir şekilde 2012'deki Sandy Hook okul katliamının sahte olduğunu öne sürmesi nedeniyle yaklaşık 50 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Haberi, “Amerikalı internet ve radyo programcısı Alex Jones, kurucusu olduğu infowars haber sitesi üzerinden yaptığı dezenformasyon sebebiyle ağır bir para cezasına çarptırıldı” ifadeleriyle sosyal medya hesabından paylaşan MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Dünyada yalan haber sıralamasında ilk sırada yer alan Türkiye’de böyle bir mahkeme kararını düşünün” dedi.

Bu paylaşıma Optimar Araştırma’nın Başkanı Hilmi Daşdemir yorum yaptı.

“Türkiye’de ise yalan haber yapanlara bir yaptırım yok. Üstelik fonlanıp fonlanıp piyasaya salınıyor” diyen Daşdemir, “Ayrıca başka bir sorun da gazeteci olmayan birilerinin gazeteci gibi davranıp milleti provoke etmeye çalışmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yıldız bunun üzerine şu yanıtı verdi:

49.3 milyon dolar yalan haber nedeniyle ceza verilmiş. Bizimkiler de naylon gazete üzerinden (Basın İlan Kurumu’nu ) BİK’i hortumluyor.

Dava iki hafta sürdü

Teksas eyaletinde görülen davada, radyo programcısı Jones'ın 45,2 milyon dolar para cezası, 4,1 milyon dolar da tazminat ödemesine karar verildi.

İki hafta süren karalama davasını, saldırıda ölen çocukların anne ve babaları açtı.

Connecticut eyaletindeki Sandy Hook'ta yaşanan okul katliamında 20 çocuk ve altı yetişkin öldürülmüştü.

Davayı, ilkokuldaki katliamda ölen altı yaşındaki Jesse Lewis'in boşanmış anne ve babası Scarlett Lewis ve Neil Heslin açtı.

150 milyon dolar isteyen müştekiler, Infowars'un kurucusu Jones'un dezerformasyonu yüzünden tacize maruz kalıp, duygusal travma yaşadıklarını söylüyordu.

Tazminatla Jones'un karalaması nedeniyle ailenin, bir Jones destekçisinin saldırısından korkup, tuttukları özel güvenlik görevlilerinin masrafı gibi giderler karşılanacak.

Cezai tazminat cezasının ise Jones'un bu suçu tekrar işlemesini önlemek için bir caydırıcı olarak verildiği kaydedildi.

Duruşmada söz alan ebeveynlerin bir avukatı "Sizden çok çok basit bir mesaj yollamanızı istiyoruz ve bu da 'Alex Jones'un durdurun'. Dezenformasyonun ve yalanların paraya çevrilmesine engel olun" dedi.

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU