44 kurum ve partiden Alevilere yönelik saldırıya tepki: Sorumlusu dinci bir rejim inşa etmeye çalışan iktidardır

Ortak açıklamada "Saldırılar, muhaliflere, farklı inanç kimlik ve düşünce sahibi yurttaşlara yönelik, devletin açık- gizli desteği-teşviki ile gerçekleştirilen organize saldırı geleneğinin devamıdır" denildi

Görsel: Sosyal medya

44 kurum ve partiden Alevilerin cemevlerine ve STk'lara yapılan saldırıya tepki: Organize saldırı geleneğinin devamıdır

44 siyasi parti, dernek, federasyon, konfederasyon, platform ve inisiyatif, Alevi kurum ve cemevlerine yapılan eşzamanlı saldırıya tepki gösterdi.

Ortak açıklamada Alevilere ve "yok sayılan diğer halklar ve inançlar" için eşit yurttaşlık hakkı tanınması çağrısında bulunuldu.

"Alevilerden özür dilenmelidir"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Alevi kurumlarına ve cem evlerine yapılan eş zamanlı saldırılar, muhaliflere, farklı inanç kimlik ve düşünce sahibi yurttaşlara yönelik, devletin açık- gizli desteği-teşviki ile gerçekleştirilen organize saldırı geleneğinin devamıdır. 

Fail kim olursa olsun, bu saldırıların sorumlusu, Alevilere yönelik ayrımcılığı, nefret, aşağılama ve şiddet dilini hâkim kılan, devlet zoruyla yukarıdan aşağı dinci bir rejimi inşa etmeye çalışan iktidardır.

Alevilere yönelik ötekileştirme, yok sayma, asimilasyon ve cezasızlık politikalarının yarattığı toplumsal ve siyasal iklim, bu saldırıları hem sıradanlaştırmakta hem de teşvik etmektedir.

Bu saldırı tüm yönleriyle aydınlatılmalı, failler bir an önce yakalanmalı, bu saldırıların yapılabilmesini sağlayan demokrasi ve laiklik karşıtı kurumlaşmalar ortadan kaldırılmalıdır. 

Alevilerin, yok sayılan diğer halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı tanınmalıdır.

Tüm tarihleri boyunca benzeri saldırılarla yok edilmeye çalışılan Alevilerden özür dilenmelidir.

Alevi kurum ve cem evlerine yapılan saldırının, demokratik, özgür, barış içinde bir arada yaşama umudumuza yapıldığını biliyoruz.

Bu saldırılara demokrasi mücadelesini daha çok ortaklaştırıp, daha çok güçlendirerek yanıt vereceğiz.

Açıklamayı imzalayan kurumlar şöyle:

78’liler Girişimi/ 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi/Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi/Ankara 78’liler Meclisi/Antakya Yaşama Sevinci Spor Kulübü/Anti Kapitalist Müslümanlar Aka-Der/Akdeniz Engelliler Federasyonu/Alevi Düşünce Ocağı (ADO)/Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (Adam-Der)/Birleşik Emekliler Platformu/Demokrasi için Birlik/Demokratik Emekliler Sendikası/Deniz Yıldızı/Devrimci Parti/Dicle Görme Engelliler Derneği/ Divriği Kültür Derneği/Doğu-Güneydoğu Dernekleri Platformu/Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim/Engelli  Hakları ve Engelsiz Gelecek Derneği/Emek Partisi (EMEP) /Emekçi Hareket Partisi (EHP)/Emekliler Dayanışma Sendikası  Emekliler Birleşiyor Platformu/Emekliler Postası Platformu/Güngören Demokrasi Platformu/Halkevleri /Hatay Down Sendromlular  ve Engelliler Derneği/Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği/Jineps Gazetesi/Kaldıraç/Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)/Karşı  Sanat Çalışmaları/Mersin Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği/ Mezitli Engelli  Çocuk  Anneleri ve Gönüllüler Derneği/Sosyalist  Dayanışma Platformu (SODAP)/Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi ( SYKP)/Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP)/Tüm Emekliler Sendikası/Türkiye İşçi Partisi (TİP)/Türkiye Almanya Kültür Forumu/Yeşil Sol Parti /Yol Erenleri /Yurttaş Girişimi.

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU