HDP'li Eren: Kılıçdaroğlu şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Eren "Kılıçdaroğlu'nun çözüm önerilerini ortaya koyması bir de birlikte hareket ettiği Millet İttifakı’ndaki partilerin asgari düzeyde, ifade ettiğimiz önerilere sahip çıkması gerekiyor" dedi

Fotoğraf: Sosyal medya

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, 6’lı masanın cumhurbaşkanı adayı olacağı konuşulan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili "Şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Bunun çok çok ötesine geçmesi gerekiyor" dedi. Muhalefetin iktidardan farklı olduğunu ortaya koyması gerektiğini söyleyen Eren, "Hayata çok sağdan ve dar bakan birisinin cumhurbaşkanı olmaması gerekiyor" diye konuştu.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a konuşan Eren'in açıklamalarından bir kısmı şu şekilde:

HDP’nin seçimlerdeki tutumunun iktidarı belirleyeceğini söylediniz. Kongrenizde de muhalefete dönük de bir mesaj vardı. Size göre HDP burada belirleyici. Peki bu durumda diğer muhalefet temsilcilerine ne düşüyor?

Muhalefetin iktidardan farklı olduğunu ortaya koyması lazım. Muhalefetin açık ve radikal bir şekilde, samimi, inanarak Türkiye’deki temel sorunların çözümü noktasında yol haritası belirlemesi ve bunu kamuoyuna deklare etmesi lazım. Muhalefetin Kürt sorununa dair yaklaşımı nedir? Türkiye’deki hukuk ve yargı sorununa dair çözümü nedir? Bunu kamuoyuna açıkça deklare etmesini istiyoruz.

Bizim, altılı masada olalım olmayalım, cumhurbaşkanı adayı kim olsun gibi derdimiz yok. Bu sorunlarla ilgili muhalefetin Türkiye’ye sunacağı çözüm önerisi nedir?  Bu aynı zamanda kamuoyuna taahhüttür. Kendinizi de bir anlamda bağlıyorsunuz. Çözümünüzü ortaya koyun, bir araya gelelim konuşalım. Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin bizim görüşlerimizi de alın ortaya bir şey çıkaralım. Eğer bunu yapmıyorsanız iktidardan farkınız kalmaz. İktidar da bu sorunlara ilişkin çözüm sunmuyor. Siz de sunmazsanız farkınız kalmayacak. Farkınızı ortaya koymak durumundasınız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP’nin de içerisinde olduğu 7’li masanın bir seçenek olduğunu ifade ediyorsunuz.

Kuşkusuz. Biz seçim için bir araya gelmiş değiliz. Mücadelede ortaklaşmak için bir araya geliyoruz. Türkiye’nin temel sorunları noktasında ortak paydada buluşuyoruz. Bu seçimden önce ve seçimden sonra devam etmesi gereken bir çalışma. Biz ne AKP ve MHP’ye ne de altılı masaya mahkûm olmak zorunda değiliz. Bizim de üçüncü yol ile çıkış yapmak gibi bu topluma bir sorumluluğumuz var.

Altılı masada cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adı öne çıkıyor. Helalleşme çağrısını dile getirmesinin ardından adımlar da attı. Kılıçdaroğlu’nun söylemleri çizdiğiniz çerçeveyle birebir uyumlu olmasa da yakın mı?

İsim Kılıçdaroğlu olur ya da başkası olur. Önemli olan adayın Türkiye’ye dair ortaya koyduğu çözümdür. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun çözümü, hukuk, yargı, ekonomi gibi konularda ortaya koyduğu çözüm önerileridir. Çözüm varsa biz bu çözümün kendisini destekleriz. Aday konusunda da bir hassasiyetimizin olduğunu ifade etmek isterim. Aday Kılıçdaroğlu olursa, şimdiye kadar açıkladıklarıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Bunun çok çok ötesine geçmesi gerekiyor. Somut olarak Türkiye’nin sorunlarına çözüm önerilerini ortaya koyması gerekiyor. Bir bunu yapması, iki birlikte hareket ettiği Millet İttifakı’ndaki partilerin asgari düzeyde, bizim ifade ettiğimiz çözüm önerilerine sahip çıkması gerekiyor.

Bir kırmızı çizgi mi çiziyorsunuz?

Kırmızı çizgimiz Türkiye’nin temel sorunlarına dair çözümdür.

Aday ismi anlamında mı kırmızı çizginiz yok?

İsim anlamında bir kırmızı çizgimiz yok.

Bu çizdiğiniz çerçeve bir anlamda geniş bir anlamda da dar bir çerçeve. Cumhurbaşkanlığı adaylığında Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra başka isimler de öne çıktı. Bu çerçevenizle bugünden uyuşmayan isimler de var mı?

Evet.

Kim bu isimler?

Kamuoyunda çokça tartışıldı. Meral Akşener, Mansur Yavaş isimleri de konuşuldu, tartışıldı, halen de tartışılıyor. Demokratik değerlere sahip birinin bu ülkeye cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Bu ülkede yaşayan toplumun farklı kesimlerine eşit bir şekilde yaklaşan, temel hakların korunmasını sağlayan, güvence altına alan birinin cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Ayrımcı bir dil kullanan, nefret söylemini birçok yerde ifade eden birinin değil, birleştirici, haklara saygılı, bir arada yaşama umudunu güçlendiren bir adayın olması gerekiyor. Dolayısıyla hayata çok sağdan ve dar bakan birisinin cumhurbaşkanı olmaması gerekiyor.

 

Söyleşinin tamamını BURADAN okuyabilirisiniz

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU