İBB Bilimsel Danışma Kurulu: Toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske zorunluluğu yeniden yürürlüğe konmalı

Yapılan açıklamada, "Günlük olgu sayısı binin altına indiğinde kaldırılmış olan maske zorunluluğu, toplu taşıma araçlarında ve kapalı ortamlarda yeniden yürürlüğe konmalı ve denetlenmeli” denildi

Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının yeniden yükselişe geçmesi ile ilgili uyarılarıda bulundu.

Yapılan açıklamada, vaka sayılarının katlanarak arttığı ve bu artışın ölüm sayıları üzerindeki etkisinin 2-3 hafta sonra görülebileceği belirtildi.

Türkiye'de aşılanma oranlarının toplum bağışıklığını sağlayabilecek seviyeden çok uzak olduğu belirtilen açıklamada, ikinci doz aşı uygulananların toplam nüfusun yüzde 63’ünü, hatırlatma dozu alanların ise sadece yüzde 33’ünü oluşturduğu vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, alınması gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

Bilindiği gibi aşıların ağır hastalığı ve ölümü önlemedeki etkisi özellikle ilk 6 ay için en yüksek seviyelerde seyrediyor, sonrasında ise giderek azalıyor. Bu nedenle salgının kontrolü için hatırlatma dozları mutlaka yapılmalı. Daha etkili aşı kampanyaları düzenlenmeli. 5-12 yaş arasında okul çocuklarına birçok ülkede olduğu gibi aşılanma hakkı tanınmalı. Aşıya ulaşım kolaylaştırılmalı. Halkın, 6 kişinin gelmesini beklemeden, gittiği anda aşı olabileceği merkezler belirlenerek ilan edilmeli.

Günlük olgu sayısı binin altına indiğinde kaldırılmış olan maske zorunluluğu, toplu taşıma araçlarında ve kapalı ortamlarda yeniden yürürlüğe konmalı ve denetlenmeli. Kapalı ortamların havalandırılmasına, fiziksel mesafe ve hijyen koşullarına yeniden özen gösterilmeli. Özellikle Kurban Bayramı tatili sırasında yaşanan hareketlilik göz önüne alındığında bu konuda çok hızlı adım atılmalı.

PCR testleri ücretsiz olmalı ve testlere ulaşım kolaylaştırılmalı. Bilimsel çalışmalarla duyarlılığı kanıtlanmış olan hızlı antijen testleri iş yerlerinde ve evlerde tarama testleri olarak devreye sokulmalı. Bölgeye ait veriler yayımlanarak yerel önlem ve kurallar uygulanmalı. PCR testlerinin belli bir oranında genomik analiz yapılarak hâkim varyantlar belirlenmeli ve 'Türkiye Mutasyon Haritası' çıkartılmalı. Kovid-19 hastalığının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan tüm ilaçlara ülkemizde ücretsiz ulaşım sağlanmalı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU