Cidde Zirvesi sona erdi: Liderlerden "Ortadoğu'da güvenlik ve istikrar" vurgusu

Veliaht Prens, Bahreyn Veliaht Prensi Selman bin Hamed Al Halife, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden'ın da yer aldığı Cidde Zirvesi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın açılış konuşması ile başladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin petrol üretim kapasitesini günlük 13 milyon varile çıkaracaklarını tekrarladı.

Konuşmasında dünyanın birçok zorlukla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçtiğini belirten Bin Selman, "Zirvenin, ortak çıkarlarımıza hizmet etmek, bölgede güvenlik ve kalkınmayı tesis etmek adına ülkelerimiz ve ABD arasında stratejik ortaklığı derinleştirmek için yeni bir iş birliği çağı oluşturmasını umuyoruz" dedi.

Küresel zorluklarla mücadelede uluslararası çabaların artırılması gerektiğini kaydeden Bin Selman, Suudi Arabistan'ın daha önce ilan ettiği gibi petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma kararı aldığını, bunun dışında ek kapasiteleri olmayacağını söyledi.

İran'la ilişkilere de değinen Bin Selman, "Komşu bir ülke olarak İran'ı uluslararası meşruiyet, diğer ülkelerin iç işlerine karışmama ve Uluslararası Atom Enerjisi ile iş birliği ilkelerine bağlı kalarak bölge ülkeleriyle bu vizyonun bir parçası olmaya davet ediyoruz" dedi.

Veliaht Prens, petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma planıyla ilgili bir takvim açıklamadı ancak Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman mayısta yaptığı açıklamada bu hedef için 2027 başını işaret etmişti. Suudi Enerji Bakanı, bu sürede petrol üretimini 1 milyon varilden daha fazla artırarak 13 milyon varile yükseltmeyi hedeflediklerini bildirmişti.

Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye ülkelerin yanı sıra Mısır, Irak ve Ürdün'ün davet edildiği "Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi"ne Biden da katıldı.

ABD Başkanı Biden, 20 Ocak 2021'de göreve başlamasından bu yana ilk kez Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyor. Joe Biden, Riyad yönetiminin hava sahasını İsrail'i de kapsayacak şekilde tüm sivil uçuşlara açma kararının ardından Tel Aviv'den doğrudan Suudi Arabistan'a gelen ilk ABD Başkanı olmuştu.

Veliaht Prens konuk liderle buluştu 

Suudi Arabistan’nda düzenlenen 'Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi başladı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bugün düzenlenecek Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi'ne katılmak için Suudi Arabistan'a gelen ülke liderlerini ve delegasyon başkanlarını kabul etti.

Cidde Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a gelen Bahreyn Başbakanı ve Veliaht Prensi Selman Bin Hamad Al Halife, Cidde kentinde Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

 

AA-20220716-28431577-28431574-BAHREYN_BASBAKANI_VE_VELIAHT_PRENSI_SELMAN_BIN_HAMAD_AL_HALIFE_SUUDI_ARABISTANDA.jpg

Bahreyn Başbakanı ve Veliaht Prensi Selman Bin Hamad Al Halife, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: AA

 

Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Mişaal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah da zirveye katılmak için Ciddeye geldi, Al Sabah, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından kabul edildi. 

 

AA-20220716-28431747-28431744-KUVEYT_VELIAHT_PRENSI_SEYH_MISAAL_ALAHMAD_ALJABER_ALSABAH_SUUDI_ARABISTANDA.jpg
Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Mişaal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: AA

 

Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, zirve için Cidde'ye gelen Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'yi de kabul etti 

 

AA-20220716-28431408-28431406-IRAK_BASBAKANI_MUSTAFA_ELKAZIMI_SUUDI_ARABISTANDA.jpg

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: AA

 

Ardından Veliaht Prens, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile Mısır, Irak ve Ürdün'ün katılımıyla gerçekleştirilecek olan Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi için Cidde'deki Kral Abdulaziz Havalimanı'na gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.

 

FXxZ-I3UEAIsF6A.jpg
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: AA

 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi için bulunduğu Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

 

AA-20220716-28432858-28432854-SUUDI_ARABISTANDA_CIDDE_GUVENLIK_VE_KALKINMA_ZIRVESI.jpg

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman / Fotoğraf: AA

Liderlerden "Ortadoğu'da güvenlik ve istikrarın önemi" vurgusu

Zirvede konuşan Arap liderler, Ortadoğu'da güvenlik ve istikrarın önemine vurgu yaptı.

Zirvede, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed es-Sabah konuşma yaptı. 

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, kapanış konuşmasını yaptı

Zirvenin kapanış konuşmasını yapan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, katılımcı ülkelere teşekkür ederek, zirvenin Arap ülkeleri ile ABD arasındaki güçlü ilişkileri gösterdiğini ifade etti.

Bin Selman, zirvenin, her alandaki bölgesel ve uluslararası sorunlarla mücadelede ortak çalışma ve iş birliğini güçlendirdiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde, Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye ülkeler, Mısır, Irak ve Ürdün'ün yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden'ın katılımıyla düzenlenen zirve sona erdi.

 

Independent Türkçe, Şarkul Avsat, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU