Fenerbahçe'den Mesut Özil geçti: Gelişi de gidişi de olay oldu, paylaşımları tartışma yarattı

Yaptığı her hareketi olay, paylaşımları ise dini tartışmalara neden olmuştu. "Fenerbahçe'de futbolu bırakmak istiyorum" diyen Mesut Özil, hayal kırıklığıyla kulüpten ayrıldı

Mesut Özil / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe Kulübü, yıldız oyuncusu Mesut Özil'le yollarını ayırdı.

Geldiği günden itibaren gündemden düşmeyen Özil'in gelişi de gidişi de büyük yankı uyandırdı.

Geçen sezonun ikinci yarısında oynanan Konyaspor maçı sonrası 24 Mart'ta kadro dışı bırakılan ve o tarihten sonra "çubuklu"dan uzak kalan Özil, karşılıklı anlaşarak Fenerbahçe'ye veda etti.

Yıldız oyuncunun şimdiki durağı ise Medipol Başakşehir olacak.

 

Özil: Sabırla zamanımın gelmesini bekliyorum

Özil-Fenerbahçe krizinde son perde, teknik direktör Jorge Jesus'un yeni sezon hazırlık kampına oyuncuyu davet etmemesiyle başladı.

Ticari işleri için Endonezya'ya giden Özil, sonrasında rotasını Almanya'ya çevirdi.

Gelişmeler üzerine Fenerbahçe'yi önce takipten çıkaran sonra tekrar takibe alan Özil'in takımdan ayrılacağı iddiaları gündeme taşınırken, yıldız futbolcunun sosyal medya hesabından yaptığı açıklama, kafaları karıştırmaya yetti.

 

 

Özil'in ayrılığının en dikkat çeken yanı ise 21 Haziran'da yaptığı Twitter paylaşımı oldu.

Paylaşımında "Çocukluk aşkıma kavuşmak adına sabırla zamanımın gelmesini bekliyorum" diyen Özil, "Fenerbahçe'ye ve vatanım Türkiye'ye tatil yapmaya gelmedim. Şanlı formamızı terlettiğim her an da katkı vermekten başka bir amaç ilke edinmedim. Çocukluk aşkım Fenerbahçe’de yaşamayı arzu ettiğim birçok hedefim var. Bunları gerçekleştirmeden futbolu bırakmayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Fenerbahçe Kulübü'nden dün yapılan açıklamada yolların ayrıldığı duyuruldu.

 

Mesut Özil - AA.jpg
Özil, Fenerbahçe'de 37 maça çıktı, 9 gol, 2 asist yaptı / Fotoğraf: AA

 

Performansı hayal kırıklığı yarattı

2020-21 sezonu ara transfer döneminde kadroya dahil olan Özil, söz konusu süreçte Fenerbahçe'den maaş almazken sözleşmesine göre 2021-22 ve sonraki iki sezon için 3'er milyon euro garanti ücret ve toplamda 550 bin euro imza parası kazanacaktı.

İlk 6 aylık dönemdeki ücretini Arsenal'in ödediği Özil, 2021-22 sezonunda Fenerbahçe'den 3 milyon euro ve imza parası kazandı. 

Sarı-lacivertli kulüp, Özil'in kalan yıllardaki alacaklarına ilişkin bir açıklama yapmadı.

İlk 6 ayında sarı-lacivertli formayla 11 kez sahaya çıkan Özil, 1 asist üretti. 

Geride kalan 2021-22 sezonunun ikinci yarısında kadro dışı bırakılan yıldız futbolcu, Fenerbahçe ile 26 maça çıktı, 9 gol ve 2 asistlik katkı sundu. 

 

Mesut Özil - AA1.jpg
Mesut Özil, sık sık yaptığı yardımlarla gündeme geldi / Fotoğraf: AA

 

Yardımsever kişiliğiyle ön plana çıktı

Kariyerinde Real Madrid ve Arsenal gibi dünyaca ünlü kulüpleri sığdıran bir dünya yıldızıydı Mesut Özil.

Sadece Türkiye'de değil, dünyada da takip edilen bir isim oldu.

Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık'ta yardımsever kişiliği, Afrika'ya gönderdiği insani yardımlar, Türkiye'de gerçekleştirdiği hayır işleri hemen her gün gündemde yer buldu.

Sadece maddi değil manevi anlamda da yardıma muhtaç insanlar için adım attı.

Çin'in Uygurlara yönelik uygulamalarını sert bir dille eleştirilmesi nedeniyle birçok konuda yaptırıma uğradı. Arsenal'in Çin'deki anlaşmaları iptal edildi. Öyle ki Özil, oyun konsollarındaki futbol oyunlarında dahi yaptırıma maruz kaldı.

 

 

"Evin oğlu mu elin oğlu mu" tartışmaları başlattı

Kendisini İstanbul'a getiren uçağı dahi yüzbinlerce kişinin anlık olarak izlediği Özil, Türkiye'de birçok kez tartışma konusu oldu.

Özil, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve dönemin Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'i de karşı karşıya getirdi.

Türkiye'ye daha önce birçok yıldız futbolcunun geldiğini belirten Ali Koç'un, "Mesut'la diğer büyük isimler arasında bir fark var, onlar elin oğlu, Mesut evin oğlu. Mesut evine, memleketine, tuttuğu takıma geldi. Orada büyük bir fark görüyorum ve bu farkı da çok önemsiyorum" diyerek fitili ateşlemişti.

 

Mesut Özil-Real Madrid-Reuters.jpg
Mesut Özil, Real Madrid formasıyla çıktığı 159 maçta 27 gol, 80 asist üretti / Fotoğraf: Reuters

 

Merhum başkan Mustafa Cengiz ise Koç'un ettiği sözün hoşuna gitmediğini dile getirerek şöyle konuşmuştu:

'Elin oğlu değil evin oğlu evine geldi' dedi. Yaptıkları transfer çok büyük. Hiçbir itirazım yok. Saygım var. Ama bu söz ne demektir anlamıyorum. Aslını reddedip, belli bir kültürü reddedip gelene evin oğlu dememek lazım. Bu bir ayrımcılıktır. O zaman yabancılar elin oğlu mu? Herkes değerlidir. Elin oğlu ve evin oğlu demeyelim. 

Şüphesiz Özil'in Türkiye'de çokça tartışılmasının nedeni Türk Milli Takımı yerine Alman Milli Takımı'nda oynamayı tercih etmesiydi.

Çünkü Koç'un bu sözleri yazılı ve görsel medyada sıkça tartışılırken, Almanya'da doğup Türk Milli Takımı'nı seçen Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve Hakan Çalhanoğlu'na haksızlık edilebileceği görüşü savunuluyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selefi alimin sözlerini paylaştı, ilahiyatçılar tartıştı

Özil, sadece milli takım tercihi ya da sahada yapıp yapamadıklarıyla değil sosyal medya paylaşımlarıyla da gündeme geliyordu.

Dini hassasiyetleriyle bilinen Özil, cuma günü sosyal medya hesabından bir cami silueti eşliğinde dua ederken görünen bir fotoğrafını paylaştı. Özil, bu kez ilahiyatçıları karşı karşıya getirecekti.

Özil bu paylaşımında Selefi görüşünün önde gelen isimlerinden İbn Kayyım el-Cevziyye'nin "İmanın iki yarısı vardır, bir yarısı sabır diğer yarısı şükürdür" sözüne yer verdi. 

 

 

Söz konusu dönemde kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü'nün "Selefi dernekler silahlanıyor" iddiasıyla Selefiliğin gündeme gelmesinin ardından Özil'in paylaşımı ilahiyatçıların da dikkatini çekmişti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'ndan bir Kelam profesörü olan Hilmi Demir, Özil'in paylaşımına, şu eleştiriyi getirmişti:

Mesut Özil arkasına Osmanlı-Türk camisini alırken keşke İbn Teymiyye çizgisinden bir alimi değil de arkasına aldığı manzaraya uygun bir geleneği referans alsaydı. Yazık olmuş.

Radikalizm ve Selefilik gibi alanlarda da akademik çalışmaları olan Demir'e bir itiraz Marmara Üniversitesi'nde Selefilik, İslami akımlar, dini hareketler konusunda uzman bir akademisyen olan Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara'dan "Milliyetçilik yok, hepsi bizim değerlerimiz hocam" sözleriyle geldi. 

 

 

Demir'in Büyükkara'ya cevabı ise şu olmuştu:

Gençlere örnek model olarak ehli sünnet alimler varken onları sert dille eleştirenleri, Selefiliğin rol modellerini savunmam Hocam. Ehli Sünnet hassasiyetimi milliyetçiliğe de bağlamak hiç yakışmadı.

 

 

Fenerbahçe'den ayrıldı, Başakşehir'e imza attı

Mesut Özil, Fenerbahçe kariyerinde en çok Emre Belözoğlu ile uyumlu çalıştı.

Dönemin Fenerbahçe Teknik Direktörü Erol Bulut, Mesut Özil'e çok da sıcak bakmadı. Alınan kötü sonuçların ardından Bulut'un yerine göreve gelen Emre Belözoğlu tarafından sahanın lideri yapılan Özil, sezonun tamamlanmasıyla yeniden geri plana düşecekti.

2021-22 sezonuna Vitor Pereira yönetiminde başlayan Fenerbahçe'de ismi sık sık problemlerle anılan, oynaması da oynamaması da eleştirilen Özil, İsmail Kartal döneminde de arka planda kalmaktan kurtulamadı.

 

 

Üst üste gelen başarılı sonuçlarla takımın ivmesi yükselirken Özil'in olup olmaması artık pek de göze batmıyordu.

Konyaspor'la oynanan müsabakanın devre arasında teknik direktör İsmail Kartal'la sorun yaşayan Özil, takip eden süreçte kadro dışı bırakıldı.

O günden itibaren takımda yer bulamayan Özil, İsmail Kartal sonrası göreve başlayan Jorge Jesus tarafından da affedilmeyerek tamamen gözden çıkarıldı.

Fenerbahçe'yle yolları ayrılan Mesut Özil, Medipol Başakşehir'le anlaştı.

 

Göksel Gümüşdağ-Independent Türkçe (1).jpeg
Göksel Gümüşdağ / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gümüşdağ'ın hayali gerçek oldu

Özil, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektirdiği için yoğun eleştirilere maruz kaldığı ve milli takımı bırakmak zorunda kalmıştı.

Söz konusu süreçte Medipol Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ, Özil'e sahip çıkarak 2018'de şu ifadeleri kullanmıştı:

Mesut Özil değerli bir oyuncu. Umarım bir gün onunla yollarımız kesişir. Mesut bize transfer olmak isterse, onu almak için her şeyi yaparım

Medipol Başakşehir'le bugün resmi imzayı atan Mesut Özil, eski teknik direktörü Emre Belözoğlu ile çalışacak.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU