PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 10 Temmuz 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Ruanda ile Kongo Liderleri bir araya geldi

Ruanda Devlet Başkanı ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Devlet Başkanı bir araya geldi, iki ülke arasındaki sorunlar konusunda anlaşmaya vardı.

Angola Devlet Başkanı ara buluculuk yaptı. Görüşmede, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi, düşmanlıkların derhal durdurulması ve mültecilerin ülkelerine geri dönüşü üzerinde mutabık kalındı.

KDC'nin doğusunda faaliyet gösteren 23 Mart Hareketi'nin (M23) geçen yıl kasımda tekrar başlayan saldırıları bölgede yaşayan binlerce sivilin yerinden edilmesine ve Ruanda ile KDC arasında bir krize neden olmuştu.

KDC hükümeti, M23'ün Ruanda hükümeti tarafından desteklendiğini iddia etmiş, Ruanda tarafı ise suçlamaları reddetmişti. Yaşanan gerginliğin ardından iki ülke arasındaki uçuşlar karşılıklı olarak durdurulmuştu.


Nijerya'da hapishane baskını: Yaklaşık 900 kişi firar etti

Nijerya'nın başkenti Abuja'nın hemen dışındaki Kuje Hapishanesi'ne düzenlenen baskında yaklaşık 900 mahkum firar etti. Firari mahkumlardan 450'sine yakınının yakalandığı, 400'ünün ise hala firari olduğu bildirildi.

Görgü tanıkları, hapishane bölgesinde çok sayıda patlama ve silah sesleri duyduklarını aktardı. Saldırının Boko Haram terör örgütü tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Nijerya'da 2020'den bu yana 5 binden fazla mahkum firar etti.


Somali Cumhurbaşkanı Türkiye'yi ziyaret etti

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, 3-5 Temmuz tarihlerinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapan Mahmud, ikinci ziyaretini Türkiye'ye düzenledi.

Isparta'da eğitim gören Somalili askerleri ziyaret eden Mahmud, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. 20 yıldan beridir Türkiye ile Somali arasında sıkı iş birliği bulunuyor.

Türkiye, askeri ve stratejik alanlar başta olmak üzere birçok açıdan Somali'ye destek sunuyor, bu kapsamda Somali dost ve kardeş ülke olarak kabul ediliyor.

Türkiye'nin en büyük büyükelçilik yerleşkesi Somali'de bulunuyor. Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın Somali'de faaliyet gösteren bir hastanesi bulunuyor. 


Etiyopya ile Sudan liderleri bir araya geldi, sınır sorunu çözüme kavuştu

Sudan'ın askeri lideri General Abdel Fattah al-Burhan ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir araya geldi.

Etiyopya Başbakanı Ahmed, komşu ülke Sudan'ın lideriyle silahlı çatışmalara yol açan sınır anlaşmazlığını barışçıl bir şekilde çözmek için bir anlaşmaya vardığını söyledi.

Geçen ay Etiyopya ordusu 8 Sudan vatandaşını infaz etmiş, bunun üzerine Sudan, tartışmalı bölgeye yönelik askeri operasyon gerçekleştirmişti. Bu olaylarından ardından iki ülke arasındaki gerilim artmıştı. 


Uganda Svahiliyi resmi dil olarak kabul etti

Uganda'da bakanlar kurulu kararı ile Svahili resmi dili olarak kabul edildi. Buna göre, ilk ve orta okullarda Svahili dili öğretilecek.

Doğu Afrika Topluluğu'nun resmi dili olan Svahili, diğer ülkeler tarafından da tanınmaya başlandı. Afrika Birliği de Svahili'yi resmi dil olarak kabul etti. 

200 milyondan fazla insan tarafından konuşulan Svahili, dünyanın en çok konuşulan 10 dilinden biri. Afrika'nın en yaygın kullanılan ana dili olarak kayıtlara geçen Svahili, Kenya, Tanzanya ve Uganda'da resmi ulusal dil statüsüne sahip.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU