"Demir Yumruk" operasyonu: Şüphelilerin telefonda senetler için "Kuran" şifresini kullandığı iddia edildi

Teknik takibe alınan şüphelilerin telefonda senetler için "Kuran" şifresini kullandığı, bazı zanlıların soy isimlerini değiştirip yeni isimleriyle kurdukları paravan şirketler üzerinden devleti zarara uğrattıkları öne sürüldü

Fotoğraf: AA

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Sularla Mücadele Şubesi ekiplerince, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "nitelikli dolandırıcılık", "rüşvet" ve "vergi kaçakçılığı" suçlarına ilişkin 3 farklı suç örgütüne yönelik teknik ve fiziki takip sonucu 28 Haziran'da eş zamanlı "Demir Yumruk" operasyonu düzenlendi.

AA'da yer alan habere göre, Ankara merkezli, aralarında İstanbul, Hatay, İzmir, Adana ve Kocaeli'nin de bulunduğu 29 ilde gerçekleştirilen operasyonda 840 ekip, 2 bin 100 polis, 250 vergi müfettişi ve MASAK personeli görev aldı.

328 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, örgüt yöneticileri ve üyelere ait bir özel jet ile birlikte birçok banka hesabı, gayrimenkul ve lüks araca mahkeme kararıyla el konuldu. Mahkemeler, operasyon kapsamındaki 39 şirkete kayyum atadı.

Operasyonda ele geçen para ve mücevherlerin de toplam değerinin 507 milyon 84 bin lira olduğu tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 tır dolusu evrak

Zanlıların üzerinde ve kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda bulunan çok sayıda silah, senet, dijital materyal, örgütsel notların yer aldığı ajandalar, koliler içinde çok sayıda fatura ve evrak ile çeşitli belge ve dokümana el konuldu.

Operasyonda el konan evrak ve dokümanın 4 tırı doldurduğu belirtildi.

Teknik takibe alınan zanlıların telefonda senetler için "Kuran" şifresini kullandığı, şüphelilerden bazılarının soy isimlerini değiştirip yeni isimleriyle kurdukları paravan şirketler üzerinden devleti zarara uğrattıkları iddia edildi.

3 grup halinde adliyeye sevk edildiler

Soruşturma kapsamında gözaltı kararı verilen 375 kişiden 328'i yakalandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından 328 şüpheli, 3 grup halinde farklı tarihlerde Ankara Adliyesi'ne sevk edildi.

Adliyeye 4 Temmuz'da sevk edilen ve Erol Evcil (Eşrefoğlu) grubuna mensup olduğu öne sürülen 15 kişiden Evcil'in de aralarında bulunduğu 5'i tutuklandı.

Daha sonra Hüseyin Eryılmaz grubuna dahil olduğu iddia edilen şüpheliler adliyeye sevk edildi. 6 Temmuz'da adliyeye getirilen bu gruptan Eryılmaz dahil 10 kişi tutuklandı.

Son olarak 8 Temmuz'da Melih Karabacak grubu adliyeye sevk edildi. Bu kişilerden Karabacak dahil 14 kişi tutuklandı.

Operasyonda toplam 29 şüpheli tutuklandı, 68 kişi ise "ev hapsi" olarak bilinen konutu terk etmeme adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Diğer şüpheliler de yurt dışına çıkış yasağının da aralarında olduğu çeşitli adli kontrol şartları uygulanarak serbest bırakıldı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU