İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, savcılıktan 1084 özel okul öğretmenini araştırmasını istedi, gelen cevaptan sonra işten çıkartmalar başladı

Savcılığın Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazının ardından ismi listede yer alan öğretmenlerin çıkış işlemleri başlatıldı. İşten çıkarmaya gerekçe olarak Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nun 4. maddesi gösteriliyor

Fotoğraf: AA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla 126 bin kamu görevlisi ihraç edildi. Kamu görevinden uzaklaştırılanların 35 bini öğretmenlerden oluştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FETÖ iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan okullarda çalışan 20 bin öğretmen de hesaba katıldığında, 55 bin öğretmen işsiz kaldı.

Özel okul başvurularında da detaylı inceleniyorlar

Kamu görevinden çıkarılan ya da örgüt iltisakı nedeniyle kurumunun kapatılması nedeniyle işsiz kalan öğretmenlerin yanı sıra, darbe girişiminden bu yana geçen 6 yıllık sürede özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler de detaylı incelemeler yapıldıktan sonra işbaşı yaptırılıyor. 

Milli Eğitim Müdürlüğü savcılıktan talep etti

İşbaşı yapan öğretmenlerle ilgili incelemeler, görev yaptıkları sırada da devam ediyor. Bunun bir örneği de İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaşandı.

Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Aralık 2021 tarihinde, ilçede yer alan özel eğitim kurumlarında görev yapan bin 84 öğretmenin araştırılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı. 

Savcılığın yanıtından sonra işten çıkartmalar başladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebine 27 Mayıs'ta yanıt verdi.

Savcılık, bin 84 öğretmenin geçmişte FETÖ ile iltisaklı kurum veya kuruluşlarda görev yapıp yapmadığını, hakkında devam eden dava veya soruşturma olup olmadığını inceleyerek, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne cevap yazısı gönderdi.

Yazının gönderilmesinin ardından, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, hakkında geçmişte işlem yapılmış ya da FETÖ iltisakı olan öğretmenlerin çalıştığı kurumlara talimat gönderdi. Talimatın ardından, listede ismi bulunan öğretmenler işten çıkartılmaya başlandı. 

İşe alınmadan önce incelenmeleri gerekiyordu

Aslında incelenen öğretmenlerin tamamı, işe başlamadan önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildiriliyor.

Yapılan incelemenin ardından öğretmenlere işbaşı yaptırılıyordu. Şimdi ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün geçmişte olur verdiği öğretmenler, savcılığın yazısının ardından işten çıkartılıyor. 

Öğretmenlerin işten çıkartılmasında gerekçe olarak Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nun 4. maddesi gösteriliyor.

Bu maddede, özel eğitim kurumlarının kurucularının, yöneticilerinin ve personelinin kasten işlenen suçlardan 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almaması, devletin güvenliğine, milli savunmaya, sırlarına yönelik suç işlememesi, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerektiği belirtiliyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU