Suriyeli sığınmacılar konusu Türkiye'de polemik olmayı sürdürüyor.
Dün bir haber sitesi tarafından yayınlanan Suriye'nin sahil şehirlerinden Lazkiye'de yeni çekildiği iddia edilen plaj görüntüleri sosyal medyada tartışma konusu oldu.
Görüntülerde çok sayıda genç, bakımlı ve modern görünümlü kadın ve erkeğin plajda güneşlendiği, denize girdiği, bazılarının ise nargile içtiği görülüyordu.
Bazı sosyal medya kullanıcıları bu görüntüleri, Suriye'de yaşamın normalleştiğinin işareti olarak değerlendirdi.
Bazı kişiler ise bu görüntülere bakarak Türkiye'ye gelenlerin "daha eğitimsiz Suriyeliler" olduğunu, eğitimli kesimlerin ise ülkelerinde kaldığı iddia ederek, bunun Beşar Esad'ın bir stratejisi olduğunu öne sürdü.
Lazkiye, Batılı yaşam tarzının yoğun olduğu bir şehir
İddialar bir yana Lazkiye gerçekten Suriye'nin birçok yerine göre kültürel ve sosyal açıdan farklılıkları olan bir yer.
Beşar Esad'ın da memleketi Lazkiye'nin yerleşik nüfusunun önemli bir kesimi Nusayri olarak da adlandırılan, Türkiye'nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde de yoğun olarak bulunan Arap Alevileri.
Yine kent genelinde ciddi bir Hristiyan nüfus bulunuyor. Ayrıca 11 yıllık iç savaş süresince Suriye'nin diğer yerlerinden Esad yönetimine yakın Sünni kesimden de çok göç oldu.
Bütün bunlardan dolayı Lazkiye ve yine benzer demografik özelliklere sahip olan Akdeniz sahilindeki bir diğer şehir olan Tartus, Suriye'nin bazı bölgelerine göre batılı yaşam tarzının daha yaygın görüldüğü yerler.
Dolayısıyla plajlardaki görüntüler Lazkiye ve Tartus için yeni değil.
Ancak görüntülere bakıldığında, "Lazkiye'de her şeyin gayet yolunda olduğunu" söylemek mümkün değil.
"Görüntüler yeni değil"
Lazkiye'de doğup büyüyen ve halen bu şehirde yaşayan gazeteci Somer Sultan, şehirdeki ve Suriye'deki son durumu Independent Türkçe'ye anlattı.
Beyrut merkezli Futuristic Studies Institute Araştırma Merkezi uzmanlarından Sultan'ın açıklamasına göre, "yeni" olarak duyurulan Lazkiye görüntüleri yeni değil. Geçmiş yıllara ait.
Gerçekten de internette kısa bir arama yapıldığında görüntünün geçmiş yıllarda, örneğin 2019'da da kullanıldığı görülüyor.
Lazkiye sahilleri eski şaşalı günlerinden uzak
Sultan'ın açıklamasına göre görüntünün çekildiği yer, bir turizm kasabası olan Şate el Azrak.
Suriye'nin turizm cenneti Lazkiye sahillerinin eski şaşalı günlerinden çok uzakta olduğunu belirtern Somer Sultan, bunun sadece Şate El Azrak bölgesinde değil, sahilin diğer yerlerinde de aynı olduğunu söyledi.
Sultan, Independent Türkçe ile El Bassit kasabası sahilinden güncel bir fotoğraf paylaştı.
Sahillerin kötü durumda olmasının nedeni de 2011'den beri süren iç savaşın yarattığı ağır kayıplar ve 2020'de ABD tarafından devreye sokulan, Sezar Yasası olarak bilinen ağır yaptırımların Suriye ekonomisinde yarattığı büyük tahribat.
Yaptırımlar sonucu ülke ekonomisinde en temel gereksinimler bile güçlükle temin edilir halde.
Tabii ki bu durumun en çok etkilediği alanların başında turizm ve eğlence sektörü geliyor.
"Elektrik 6 saatte bir geliyor o da yarım saat"
Sultan, yaptırımlar nedeniyle ülkedeki durumu şöyle özetledi:
Her altı saatte bir yarım saat süreyle elektrik geliyor. Yani biz de buzdolabı diye bir şey yok artık. Buzdolabı dediğin şey artık sadece dolap.
Mesela benim aile üç kişilik, iki günde bir ekmek alabiliyoruz kartla (karneyle).
Arabam için her 10 günde bir 25 litre benzin alabiliyoruz. O da yetmiyor.
Bazen bisikletle bazen motorbisikletle geçiştiriyoruz.
"Normalde sezon gereği dolu olması gereken plajlar boş çünkü benzin sıkıntısından insanlar gelemiyor "
Hâl böyle olunca turizm adına da pek bir şey kalmamış.
Sosyal medyaya yansıyan Lazkiye sahilleri hakkında "Geçen hafta cuma oradaydım" diyen Sultan, normalde denizin tıklım tıklım olması gerektiğini, ancak 500 metrelik alanda birkaç ailenin olduğunu aktardı:
İnsanlar gelemiyor bunun nedeni de benzin sıkıntısı. Benzini ya karaborsadan alacaksın ya da başka şekilde.
Suriye'de şu an bir ulaşım sıkıntısı var. Önceden bir otobüsü 15 dakika beklerken belki şimdi bir saat bekliyorsun. Gelir, gelmez belli değil. Kötü bir durum söz konusu.
Bu nedenle turizm tam çökmüş durumda. Yüzde 60-70 kapasiteyle çalışması gereken oteller yüzde 10 ile 15'i geçmez. Ancak en zenginler gidebiliyor denize.
Ekonomik darbeden sonra bir de fırtına plajları vurdu
Sultan, ekonomik sıkıntıların yanında 10 gün önce yaşanan büyük fırtınanın da plajların altını üstüne getirerek işletmeleri iyice zor duruma düşürdüğünü de aktardı.
Somer Sultan, Lazkiye plajındaki görüntülerin Iraklı Bedevilere ait bir şarkı eşliğinde verilmesinin de rahatsız edici olduğunu kaydederek, Türk kamuoyunda Arapların tamamını Bedevi olarak görmek gibi bir yanlış olduğunu, Lazkiye'nin kendine has kültüre sahip, köklü bir şehir olduğunu aktardı.
© The Independentturkish