Babacan'dan "cumhurbaşkanı adayı" açıklaması: Birkaç ay daha, altılı masadan kimse somut isim beklemesin

"Şu anda biz, öncelikle kurumsal yapıyı çalışıyoruz. Koskoca devlet yapısını çalışıyoruz. Geçiş sürecinde ülkenin nasıl yönetilmesi gerektiğini çalışıyoruz"

Ali Babacan, Fox TV’de bugün yayınlanan İlker Karagöz ile Çalar Saat programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem üzerinde anlaşan altı siyasi partinin en önemli vaadinin ‘demokrasi’ olduğunu belirten Babacan, cumhurbaşkanı adayı konusunu seçim yaklaşınca konuşacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altı siyasi parti genel başkanının dün yaptıkları toplantıya ilişkin bilgiler veren Babacan, "Dünkü toplantıda aldığımız bir başka önemli karar, altılı masanın ortak çalışmalarının daha iyi bir iletişimle kamuoyuna sunulması için bir komisyon oluşturulması. İletişim, başlı başına bir iş. Dünkü masada iletişimle ilgili mekanizmayı da kurma kararını aldık" dedi.

"Birkaç ay daha kimse somut isim beklemesin"

Geçiş sürecinin yol haritasını üzerinde çalıştıklarını söyleyen Babacan, cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusundaki soruya ise şöyle yanıt verdi:

Geçiş sürecinin nasıl olacağına karar vermeden zaten adayla ilgili herhangi bir tartışmaya girmenin yanlış olacağını düşünüyoruz. Çünkü önce sistem, önce ülkenin nasıl yönetileceği, nasıl bir anayasa hedeflediğimiz... Önce sistemi konuşup işi tanımlamamız lazım. Parlamenter sisteme geçene kadar seçilecek cumhurbaşkanı ülkeyi nasıl yönetecek? Şu anda biz, öncelikle kurumsal yapıyı çalışıyoruz. Koskoca devlet yapısını çalışıyoruz. Geçiş sürecinde ülkenin nasıl yönetilmesi gerektiğini çalışıyoruz. Bunlar bittikten sonra, ‘Peki hadi bakalım, bu işi en iyi kim yapar’, onu konuşmaya başlayacağız. Birkaç ay daha, altılı masadan kimse somut isim beklemesin. Her toplantımızda, ‘bu toplantıda aday ortaya çıkacak mı, çıkmayacak mı’ diye beklenmesin. Çünkü biz bunu zaten ilan ettik. ‘Bu sürecin sonunda, seçim yaklaşınca konuşacağız’ dedik

"Vatandaşlarımız görüş birliğine varacaktır"

Aday isimlerinin ortalıkta dolaşmasını ve kamuoyunda bir tartışma sürmesini sağlılı gördüklerini ifade eden Babacan, "Olası cumhurbaşkanı adaylarıyla alakalı toplumun ‘olur’ ya da ‘olmaz’ şeklinde değerlendirmeleri ülkeyi ortak bir kanaate doğru götürecek. Vatandaşlarımız, ülke için en iyi aday konusunda görüş birliğine ulaşacaktır" dedi.

"TÜİK’in rakamlarına tepki

"Vatandaşlarımıza soralım; TÜİK’in açıkladığı yüzde 78 enflasyon mu doğru, yoksa ENAG’ın açıkladığı yüzde 175 enflasyon mu doğru?" diyen Babacan, "İddia ediyorum; üç vatandaşımızın en az ikisi yüzde 175’in doğru olduğunu söyleyecektir. Devletin kurumu utanmadan yüzde 78 açıklıyorsa bu ülkeye yazık. Güveni oluşturmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz. Önce, konuşunca doğruyu söyleyeceksin" şeklinde konuştu.

Bakanlara "paratoner" benzetmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı isimleri bakan diye ortaya koyduğunu ancak o isimlerin paratoner işlevi gördüğünü söyleyen Ali Babacan, "‘Eleştirecek olanlar onları eleştirsin’ diyor. Sayın Erdoğan’ın üzerindeki tepkinin bir kısmı bunlara yöneliyor" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU