Çin, NATO'nun etkinliğini Asya-Pasifik bölgesine genişletmesinden endişeli

Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin Madrid'deki zirveye katılması da Çin'de şüpheyle karşılandı

Hint-Pasifik ortakları Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Kore Cumhuriyeti ilk kez Madrid'de bir NATO Zirvesi'ne katıldı / Fotoğraf: NATO

Çin, NATO'nun Madrid'de düzenlediği zirvede açıkladığı yeni Stratejik Konsept ile Asya-Pasifik bölgesinde etkinliğini artırma girişiminden endişe duyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, düzenlediği basın toplantısında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın "NATO'nun Stratejik Konsepti'nin Çin kaynaklı çok yönlü tehditleri doğrudan ve açık görüşlülükle ortaya koyacağına" ilişkin sözlerine dair değerlendirmede bulundu.

NATO'nun birçok kez bölgesel bir ittifak olduğunu, jeopolitik açılma arayışının, başka ülkelere yayılma hedefinin olmadığını vurguladığını ancak son yıllarda, NATO'nun Asya-Pasifik bölgesine yönelik hamlelerinin gözlemlendiğini ifade eden Cao, "NATO yeni alanlara ve bölgelere yönelen hamleler yapma ve bloklar arası cepheleşme yaratma arayışında. Dünya buna karşı uyanık olmalı ve bu girişimleri reddetmeli" dedi.

NATO'nun ideolojik hatlar çizme, siyasal cepheleşme yaratma ve yeni bir Soğuk Savaş başlatma arayışına son vermesi gerektiğine işaret eden Cao, "NATO, Avrupa güvenliğine halihazırda zarar verdi. Asya'yı ve dünyayı da istikrarsızlaştırmaya çalışmamalı" ifadesini kullandı.

4 Pasifik ülkesinin zirveye katılması

Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda liderlerinin Madrid'deki zirveye katılması da Çin'de şüpheyle karşılandı.

Cao, 4 ülkenin zirveye katılmasına dair soru üzerine, "Barış, kalkınma ve iş birliği tüm dünya halklarının ortak dileği ve zamanın eğilimidir. Soğuk Savaş zihniyeti ve ideolojik ön yargıyla bloklar arası cepheleşmeyi teşvik eden, küçük çıkar halkaları ve gruplar oluşturmaya çalışanlar destek bulamayacak, başarılı olamayacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU