ABD’deki abone sayısı düşen Netflix borsada da 18 milyar dolar değer kaybetti

Yayın kuruluşu 8 yıldır ilk kez en büyük pazarında üye kaybetti; rakipleri Disney, Apple ve Amazon'dan gelen rekabetin can yakmaya başlayacağına dair endişeler büyüyor

Netflix’in en büyük pazarı ABD’deki abone sayısı bir önceki dönemde 60,2 milyonken bu çeyrek sonunda 60,1 milyon seviyesine geriledi (Reuters)

ABD'deki abone sayısı 8 yıldır ilk kez düşen Netflix'in borsa değerinde de çarşamba gecesi 18 milyar dolarlık (yaklaşık 101 milyar TL) kayıp meydana geldi.

Dünya çapında Netflix’e, nisanla haziran arasında 2,7 milyon abone katıldı. Bu tahmin edilen 5 milyonun yarısından biraz daha fazla. Böylece şirketin hisselerinde mesai saatleri sonrasında yüzde 12’lik bir değer kaybı yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netflix’in en büyük pazarı ABD’deki abone sayısı bir önceki dönemde 60,2 milyonken bu çeyrek sonunda 60,1 milyon seviyesine geriledi.

Netflix, haziran sonunda dünya genelindeki 151,6 milyon abonesiyle hala en büyük talebe bağlı yayın izleme servisi. Ancak Amazon ve Hulu gibi rakipler rekabet etmek için büyük yatırım yapmaya devam ediyor.

Rakipsiz bir film ve televizyon şovu arşivine sahip Disney de yayın piyasasına girme işlemlerini hızlandırırken Apple da martta kendi yayın hizmetini devreye soktu.

Netflix düşüş için ABD’deki fiyatlarda yaşanan artışları neden gösterdi. Kullanıcılar, sahip oldukları pakete göre yüzde 13 ila 18 arasında değişen fiyat artışına tahammül etmek zorunda. Netflix’in ABD’deki en popüler paketi aylık 13 dolardan ( yaklaşık 73 TL) satılıyor.

Disney yeni hizmeti Disney Plus'ı sadece 7 dolar (yaklaşık 40 TL) karşılığında sunmayı planlıyor ve genişlemesini finanse etmek için geniş bir bütçe ayırmış durumda.

Netflix 2019'un ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan sükse yapmış şovlarından medet umuyor. Özellikle de çok popüler dizisi Stranger Things’in üçüncü sezonunun daha fazla izleyici cezbedeceğini umuyor.

Şirketin icra kurulu başkanı Reed Hastings sonuçlara iyimser yaklaştı. Şirketin kazançlarına dair video röportajında, “Bazen düşük tahminlerde bulunuyoruz, bazen yüksek tahminlerde bulunuyoruz. Bu sefer biraz yüksek tahmin etmişiz” dedi.

 

 

Hastings yılın her çeyreğinde hesaplanan üye sayısının önemini “aşırı yorumlanması epey kolay” diye niteledi. 

Geleneksel şirket performansı ölçümlerine göre Netflix hala hızla büyüyor. Fiyat artışları geçen yılın aynı çeyreğine göre gelirde yüzde 26’lık artış sağladı. Kar ise 709 milyon sterlinlik (yaklaşık 5 milyar TL) beklentileri aştı.

Medya planlama ajansı Total Media’nın Yayın Müdürü Mihir Haria-Shah “Netflix başlangıçtaki üstünlüğü sayesinde makul seviyelerde kalıyor. Disney Plus gibi yeni hizmetlerse başlangıçta ortaya çıkan sorunlarının üstesinden geliyor. Netflix’in daha büyük endişesi, piyasaya yeni giren bu kuruluşların kendilerini toparladıklarında ne olacağı. Netflix, işinin büyük kısmını diğer şirketlerden kiralanan içeriğinin üstüne kurdu ve bunu şu ana kadar başardı. Ancak artık içerik sağlayıcıları rakipleri haline geliyor. Mevcut anlaşmaların süresi doldukça ve içerikler platformdan çıkarıldıkça orijinal yapımlara daha da fazla yatırım yapmak zorunda kalacak” diye konuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU