Gıda fiyatlarındaki artış işletmelerin giderlerini yükseltiyor.
Bazı gıda uzmanları, maliyetlerdeki artıştan dolayı merdivenaltı veya hileli gıda üretiminin artabileceği uyarısında bulunarak denetimlerin sıklaştırılması uyarısında bulunuyor.
Tatil sezonunda gıda tüketiminin arttığı yerlerin başında turistik tesisler geliyor.
Özellikle her şey dahil veya tam pansiyon hizmeti veren bazı otellerdeki yiyecek kalitesi geçmişte de tartışma konusu oldu.
Turizm tesislerinde gıda güvenliği sağlanmadığında en büyük problemlerden biri gıda zehirlenmeleri
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi dün “Turizm Tesislerinde Gıda ve Su Güvenliği” başlığıyla bu soruna dikkat çeken geniş bir yazı yayınladı.
"Turizm tesislerinde gıda güvenliği sağlanamadığında karşılaşılan en büyük problemlerden biri gıda zehirlenmeleridir" denilen yazıda "Tatil ve dinlenme amacıyla turistik tesislere giden insanların gıda zehirlenmesi yaşamaları durumunda maddi ve manevi olarak ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır" ifadelerine yer verildi.
"Fiyatlardaki artışı dengellemek için ucuz ürün tedarikinde bulunmak cazip gelebilir"
Peki artan gıda fiyatlarıyla birlikte bazı turistik tesislerin maliyeti düşürmek adına daha da ucuz gıdalara yönelmesi gıda zehirlenmeleri riskini nasıl etkiler?
Independent Türkçe'ye bu sorunun yanıtını veren Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, öncelikle gıda enflasyonuna dikkat çekti.
Türk-İş'in Haziran 2022 verilerine göre mutfak enflasyonundaki artışın yıllık yüzde 117,3 olduğunu hatırlatan Toprak, "Hemen her gün her ürüne zam geliyor ve mutfakta maliyetler artıyor. Bunu dengelemek için yöntem olarak ucuz ürün tedarikinde bulunmak cazip gelebilir. Burada da taklit ve tağşişli gıdalara dikkat etmek gerekiyor" uyarısında bulundu.
"Üretimin, taşımanın ve sunumun her anında gıda güvenliği akıldan çıkarılmamalı ve öncelikli hedef olmalıdır" diyen Toprak, "Aksi durumda ciddi gıda zehirlenmelerine ortaya çıkabilir. Bu durum da gerek sağlık gerekse maddi sorunlar doğurabilir" değerlendirmesini yaptı.
"Gıdada hile olasılıkları arttı"
Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner'in açıklamasına göre gıda fiyatlarındaki artış ve bazı gıda maddelerinin piyasada kolay bulunamaması nedeniyle gıdada hile olasılıkları arttı.
Saner, "Gıdada tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) ve hilelere karşı tüketici daha dikkatli olmalı" diye konuştu.
"Her şey dahil sisteminde gıda israfı da fazla"
Saner, turizmde her şey dahil sisteminin gıda güvenliği açısından güvenli olmadığını ayrıca buralarda ciddi bir miktarda gıda israfının da yapıldığını aktararak, "Gıda güvenliği ve israfın önüne geçmek için açık büfe ve her şey dahil sistemleri tercih etmemeliyiz" şeklinde konuştu.
"Düşük yıldızlı ve ucuz otellerden daha çok gıda zehirlenmesi vakası gelebiliyor"
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Başkanı Dr. Kaan Taşer, turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Antalya'da otellerden gelen gıda zehirlenmesi vakalarında bir artışın görüldüğünü kaydetti.
Gıda zehirlenmelerinin daha çok düşük yıldızlı otellerde yaşandığını belirten Taşer, "Otelin kalitesine ve fiyatına göre bir durum var. Fiyatı uygun görüp de müşteri olarak iletişime geçince sorgulamak lazım" dedi ve ekledi: Mutlaka otelin mutfağının ve aşçılarının kalite belgesini bakın. Tabii ki güvenilir mutfağı olan yerlerin fiyatı da artabiliyor
Taşer, Antalya Kemer'de görev yaptığı dönemde gelen vakaların belli otellerde daha çok olduğunu gözlemlediğini bunun da otelin kalitesi ve fiyatıyla bağlantılı olduğunu tekrarladı.
"Gıdaların kalitesinde bir azalma olmaz çeşitliliğinde daralma olabilir"
Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Mustafa Deliveli, otellerin en çok artan giderlerinin başında yiyecek ve içecek harcamalarının geldiğini doğruluyor.
Deliveli, buna karşın bölgelerindeki otellerinden yine de kaliteden ödün vermeyeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
En sağlıklı gıda ürünlerini yine müşterilerine sunmaya çalışacaklardır. Ancak 'Artan maliyetler özellikle her şey dahil oteller açısından nasıl bir sonuç doğurur?' denirse; yiyecek içecek ürünlerinin çeşitliliğinde bir daralma olur ancak kalitede bir azalma olacağını düşünmüyorum.
"Hile yapanlar çok ama çok küçük bir azınlık"
Bodrum'da otel işletmeciliği yapan Sedat Balıkçı da turizm işletmecilerin büyük bir çoğunluğunun gıdada hileye başvurmayacağına emin olduğunu söyledi.
"Sonuçta buralar işletmecilerin ekmek teknesi" diyen Balıkçı, "Üç kuruş ucuza alacağım diye insanlar bundan dolayı ciddi zarar görse bir ömür boyu belini doğrultamaz" şeklinde konuştu.
Sektörde kötü örnek olanların, turizmin en iyi olduğu, gıdanın ve alkol fiyatlarının en düşük olduğu dönemde bile hile yapmaktan kaçınmadığını vurgulayan Sedat Balıkçı "Ama onlar her zaman çok çok azınlıkta. Büyük bir çoğunluğu asla kaliteden ödün vermeyecektir" dedi.
"Tüketici diğerlerinden daha ucuza fiyat veren tesislerde yediğinden içtiğinden şüphe etsin"
Gıda zehirlenmelerinin sezon boyunca münferit olarak yaşanabildiğini kaydeden Balıkçı, sağlıklı gıda arayan turizm müşterisine "Bir tesis emsallerinden çok ucuza fiyat veriyorsa örneğin Temmuz - Ağustos döneminde 250-300 liradan satıyorsa o zaman tüketici yediğinden içtiğinden şüphe etsin" uyarısında bulundu.
© The Independentturkish