Babacan'dan Emniyet'in Yeneroğlu açıklamasına tepki: Bir hukuk devletinde böyle rezillik olmaz

DEVA Partisi lideri, Mustafa Yeneroğlu'nu hedef alan emniyet açıklamasına tepki gösterdi. Erdoğan’a seslenen Babacan, "Açıklamanın sizin gölgenize saklanarak yazıldığını biliyoruz" dedi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu'nu hedef alan açıklamaya parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Devletin kurumsal yapısındaki bozulmanın yeni bir belgesi"

Mustafa Yeneroğlu ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcılarının da katıldığı basın toplantısında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayı, "utanç vesikası" olarak değerlendiren ve söz konusu açıklama ile Mustafa Yeneroğlu'nun alenen hedef gösterildiğini söyleyen Babacan, "İpe sapa gelmez lafların yer aldığı bu açıklama, devletin kurumsal yapısındaki bozulmanın yeni bir belgesidir" dedi.

"Hiçbir polis memuru vatandaşa parmak sallayamaz"

Açıklamasında hiçbir polis memurunun vatandaşa parmak sallayamayacağını, kamu gücünü kullanan hiç kimsenin hukuka aykırı davranamayacağını ifade eden Babacan, "Bir hukuk devletinde böyle rezillik olmaz. Bu tablo utanç verici bir tablodur. Bir kamu kuruluşu üzerinden haksızlığı, hoyratlığı, hukuksuzluğu koruyan bir metin yayınlanamaz" dedi.

"Kimin kimden cesaret aldığı ortada"

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kimin kimden cesaret aldığı ortada. Bu hukuksuzluğa meydan veren kimdir biliyor musunuz? 'Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum, uymuyorum' diyen kişidir. Gücü eline geçiren aklına estiği gibi pervasızca davranıyor. Ayrıca bu teşkilatın kime bağlı olduğu da malum. Polislere, 'Sen yık geç hukuk arkandan gelir' diyen, 'Ayağını kırın, sorumlusu benim' diyen kişi... Bu açıklamayı yazan kişiler de, o gün vatandaşlara parmak sallayan da, buradan güç almaktadır

"Tehditlerinize de, kabadayılıklarınıza da, hukuk tanımazlığınıza da pabuç bırakmayacağız"

Babacan, uzun zamandır Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği istikametle, ülkede kötü muamelenin, işkencenin, sokakta şiddet görüntülerinin sistematik hale geldiğini söyledi.

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da seslenen Babacan, "Siz ve size bağlı bakan ne yaparsanız yapın; Türkiye Cumhuriyeti, hukuk tanımazların devlet katında görev yapacağı yer değildir. Derhal ama derhal gereğini yapmak zorundasınız. Haksızlık hukuksuzluk yaparak, bizi sindireceğinizi zannediyorsanız; boşa heveslenmeyin. Biz dünkü açıklama metninin sizin gölgenize saklanarak yazıldığını çok iyi biliyoruz. Ama sindiremeyeceksiniz, susturamayacaksınız. Tehditlerinize de, kabadayılıklarınıza da, hukuk tanımazlığınıza da pabuç bırakmayacağız" ifadelerine yer verdi.

Şentop'a seslendi: Sadece bir partinin Meclis Başkanlığını mı yapıyorsunuz?

Konuşmasının devamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'a da seslenen ve Babacan, şunları söyledi:

TBMM'nin bir üyesi, bir milletvekili, bir polis tarafından hakarete uğramıştır. İdare tarafından tehdit edilmiştir, hedef gösterilmiştir. Bu milletin bir vekili, yürütme gücü ile susturulmaya çalışılmaktadır. Sayın Şentop, siz neden susuyorsunuz? Siz nasıl susuyorsunuz? Siz Meclis'te, sadece tek bir siyasi partinin mi Meclis Başkanlığı'nı yapıyorsunuz? Niçin Meclis'in onurunu savunmuyorsunuz? Niçin çıkıp edepsizlik karşısında iki çift laf da siz etmiyorsunuz? Sizi de bu vesileyle, hukuksuzluğa karşı derhal tepki vermeye, Meclisimizin onurunu korumaya davet ediyorum.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan "hadsiz ve pervasız" açıklamayı bir kez daha şiddetle kınadığını belirten Babacan, "Hukuka uymakla yükümlü olan kurumların, keyfi işgüzarlıklarına bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz. İnanıyorum ki önümüzdeki ilk seçimde hukuk namına, adalet namına ve demokrasi namına büyük bir zafer elde edeceğiz" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Ankara'da Somalili bir iş yeri sahibinin tabelasının polis tarafından zorla beyaza boyanması sırasında DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ile bir polis amiri arasında tartışma çıkmıştı. Polis, Milletvekili Yeneroğlu'na, "Senin gibi tiplere belli ne olduğu, ahlaksız sensin lan, adam gibi konuş, ağızlara bak milletvekiliymiş" demişti.

Emniyet'ten yapılan açıklamada yaşanan olaya ilişkin polis amirinin uyarıldığı, polisler ile tartışan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu hakkında da suç duyurusunda bulunulacağı açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU