Kartal Kent Kültürü ve Demokrasi Derneği, "Neden Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem?" başlıklı bir panel düzenledi. Panelin birinci oturumunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp katıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Panelde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek; başkanlık sisteminin, diğer ülkelerdeki demokratik başkanlık sistemlerinden farklı olduğunu, mevcut sistemin lidere sadakate dayanan bir sistem haline geldiğini söyledi.
"Sağlıklı bir anayasal kamuoyu oluşmasına müsaade edilmedi"
"12 Eylül Darbesi sağlıksız bir parlamenter sistem yarattı. Ülkemiz sağlıklı ve güven veren bir sistemi hak ediyor" diyen Erkek şöyle konuştu:
Bu sisteme nasıl geçildi? 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşen referandum hangi şartlarda gerçekleşti? Normalde hiçbir demokratik ülkede olağanüstü hal dönemlerinde köklü sistem değişikliklere dayanan referandumlar olmaz, seçimler olmaz. Ama maalesef, darbeye teşebbüsü 'Allah'ın lütfu' olarak gören ve tanımlayan bir iktidar; OHAL dönemi içerisinde suiistimalci, kötü niyetli bir anayasa değişikliği ile anayasayı araç olarak kullanarak ülkeyi bir tek adam sistemine sürükledi. Normalde bu referandumun OHAL bittikten sonra olması gerekiyordu. Ama özellikle OHAL içerisinde yapıldı. Sağlıklı bir anayasal kamuoyu oluşmasına müsaade edilmedi
"Son derece ucube bir sistem"
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen sistemin demokratik bir başkanlık sistemi olmadığını ifade eden Erkek, "Bu demokratik başkanlık sistemi de değil son derece ucube bir sistem. Onun için zaten sorunlarımız her geçen gün daha da ağırlaşıyor" dedi.
"Ekonomiyi düzeltecek olan da hukuk sistemi"
Bir araya gelen 6 partimim Türkiye'nin yarınını inşa etmek için, demokrasi için, demokratik hukuk devleti için Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerdiğini kaydeden Muharrem Erkek, ekonomik krizin de sistem sorunu nedeniyle derinleştiğini belirterek, "Adaleti de yok eden bir sistem. Çünkü, adaletin olmadığı yerde aş, iş, ekmek asla olmaz. Yani sistem ve ekonomi doğrudan bağlantılı. Sistem ve adalet doğrudan bağlantılı. İşte Ece Güner Toprak’ın 'Başarabiliriz' kitabında da yazar 'Ekonomiyi de düzeltecek olan hukuktur sistemdir' diyor. Çok doğru. Onun için 6 partinin, sağlıklı, güven veren bir hükümet sistemi üzerinde anlaşmış olması Türkiye'nin geleceği açısından çok değerli" şeklinde konuştu.
"Şeklen anayasası olan bir devlet olduk"
Kurulan sitemin hukuksuzluk ve keyfiliği getirdiğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir şahıs devletine dönüştürme çabaları olduğunu dile getirerek, "Kuvveler ayrılığının sağlanmadığı ve insan haklarının güvence altına alınmadığı bir toplumda anayasa da yoktur. Aslında bizim şu anda anayasamız yok. Ama, biz anayasal bir hukuk devleti değiliz. Şeklen anayasası olan bir devlet olduk. Çünkü bu sistem anayasayı da hukuk devletini de temelinden zedeledi. Kuvvetler ayrılığı için güçlerin bir elde toplanmaması, güçlerin bir arada toplanmaması lazım. Yasama, yürütme, yargı diyoruz. Bu sistemde bu mümkün değil" diye konuştu.
"Tam bir kişi, parti ve devlet birleşmesi"
Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde tam bir; kişi, parti ve devlet birleşmesi yaşandığını söyleyen Erkek, "Onun için mesela Erdoğan çıkıp, 'Adalet Kalkınma Partisi'nin kaderiyle Türkiye’nin kaderi tırnak gibi olmuştur' diyor. Bu son derece tehlikelidir. Egemenliğin şahsileştirilmesidir. Parti devleti sistemini arzu etmektir. Ve Türkiye’yi vuracak en büyük kötülüktür" dedi.
12 Eylül darbe anayasasının zayıflatılmış ve sağlıksız bir parlamenter sistem yarattığını ifade eden Erkek, bu nedenle de güçlü bir parlamenter sisteme ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
ANKA