Birlikte film izletilen şempanzeler arasında tıpkı insanlardaki gibi yakınlık kuruldu

Araştırmacılar “en basit insani sosyal ilişkilerden birinin … evrimsel köklerinin düşünülenden derin olduğunu” öne sürüyor

Şempanze ve bonobolar üzerinde yapılan deney sonucu elde edilen bulguların insanların ortak deneyimlerle birbirlerine bağlanmasının evrimsel kökenine de ışık tuttuğu kaydedildi (AFP) 

Birlikte film izlemenin sadece insanlara özgü olmadığı ve şempanzelerin de birbirine sarılarak film izledikleri yeni bir araştırmayla ortaya kondu.

Birlikte oturup aynı videoyu izleyen şempanze çiftlerinin beraber daha fazla vakit geçirdiği ve birbirini temizlemek sosyal ilişki işaretlerini daha fazla gösterdiği gözlemlendi.

Bir başka çalışma ise birlikte film izleyen şempanzenlerin insanlara daha hızlı yaklaştıklarını tespit etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Proceedings of the Royal Society B. adlı bilimsel yayında yer alan iki deney boyunca maymunların filmi izlediklerinden emin olmak için göz bebeği takip cihazları kullanılırken, hareketsiz kalmalarını sağlamak için de hayvanlara meyve suyu verildi.  

Araştırmanın yazarları “Elde ettiğimiz sonuçlar en basit insani sosyal ilişkilerden birinin - beraber hareket ettiğimiz ya da bir şeyi birlikte yaptığımız kişilere yakın hissetmek - hem insanlarda hem de bütün büyük insansı maymunlarda var olduğunu, yani evrimsel kökenlerinin düşünülenden derin olduğunu öne sürüyor” dedi.

İlk deneyde 19 şempanze ve 7 bonobo, onlarla filmi izleyen ya da başka bir şeyle uğraşan bir insanla beraber kısa bir video izledi.

Şempanzeler ve bonobolar, eğer bir grup genç şempanzenin oyun oynadığı video’yu izlemişlerse, deneyi yapan kişiye daha hızlı yaklaştılar.

 

 

İkinci çalışmada 21 şempanze birbiriyle eşleştirildi ve büyük insansı maymunlar arasında yine benzer bir etki gözlendi.

Çalışmanın yazarlarından, ABD’deki Duke Üniversitesi Psikoloji ve Nörobilim Bölümü’nden Wouter Wolf ile Michael Tomasello “Mevcut bulgular büyük insansı maymunların sosyal biliş ve sosyal davranışlarına yeni bir ışık tuttuğu gibi insanların ortak deneyimlerle birbirlerine bağlanmasının evrimsel kökenine de ışık tuttu” dedi.

İkili bunun “şaşırtıcı” olduğunu söyledi; çünkü birçok araştırmacı ortak gerçekliği deneyimleme kapasitesinin “insana özgü” olduğunu öne sürüyordu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU