Akşener: Sığınmacıları ülkelerine geri göndermenin yolu Erdoğan’ı göndermektir

"Esas mesele sığınmacıların kendisi değil para karşılığı Türkiye’yi hendek ülke yapmayı kabul eden bu iktidarın ta kendisidir"

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye’de bir göç sorunundan bahsedilecekse bunun sebebinin iktidar eliyle tasarlandığını belirtti. İYİ Parti lideri, düzensiz göçün sorumlusunun Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarı olduğunu ifade ederek “Sığınmacıları ülkelerine geri göndermenin yegâne yolu da öncelikle bu iktidarı ve Bay Kriz’i evine göndermektir” dedi. Sığınmacılar konusunda gençlerin öfkelerine yenilmemesini isteyen Akşener, "Berbat göç politikalarına kurban arayanların sizi manipüle etmelerine sakın izin vermeyin. Kendi beceriksizliklerine kılıf arayanların tuzağına asla düşmeyin" ifadesini kullandı.

Yurtlardaki intiharlar

Partisinin grup toplantısında konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Akdeniz Üniversitesi'ndeki öğrenci intiharları hakkında şunları söyledi:

Biliyorsunuz Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nin içerisinde bulunan Elmalılı Hamdi Yazır KYK yurtlarında yaklaşık 1 aydır üst üste intihar vakaları yaşanıyor. 3 evladımızın KYK yurtlarında 1 evladımızın da, öğrenci evinde intihar etmesi hepimizi derinden etkiledi. Öncelikle evlatlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de baş sağlığı diliyorum. Ülkemizdeki ağır ekonomik koşullar nedeniyle, yorulan, bunalan ve yıpranan gençlerimizin barınma imkânını bile zor buldukları yurtlarda neler yaşadıklarını bilmek zorundayız. Eğer ortada gençlerimizin hayatını baskılayan, özgürlüklerini kısıtlayan, onlara düşük kaliteli ve sağlıksız beslenme koşullarını dayatan şartlar varsa, bunu öğrenmek zorundayız. Öğrencilerimizin yaşadığı barınma sorunu; onları, dernek ve vakıflara ait, özel yurtlara mecbur bırakırken ve Enes’in acısı, hâlâ yüreğimizdeyken, KYK yurtlarının da, başıboş yönetimlerin eline bırakılmasına, göz yumamayız. O nedenle, Elmalılı Hamdi Yazır yurtlarında yaşanan olayların, araştırılması, soruşturulması ve gerçeklerin, bir an önce gün yüzüne çıkarılması için, konunun takipçisi olacağız.

 

"Konuşmaları şaşırtıcı değil"

Akşener, konuşmasında AK Partili vekiller ile ekoomi yönetimine yüklenerek şöyle devam etti:

Her gün, saçma sapan açıklamalar dinliyor, akıl dışı kararlarla, karşı karşıya kalıyor ve büyük bir beceriksizliğin cefasını çekiyoruz . Nitekim, geçtiğimiz günlerde, Ak Partili bir vekil; Plan ve Bütçe Komisyonu’nda,  “Şehir hastaneleri için ödenecek paranın bütçede bir yükü var ama devlet memurlarının da bütçeye yükü var” dedi. Bunu duyan, bir başka Ak Partili vekil ise altta kalmak istememiş olacak, "Akaryakıt pahalı ama, sebebi biz değiliz. Dua edin, bol akaryakıt çıksın" dedi. Şaşırdık mı? Maalesef şaşırmadık. Başını, “Enflasyon sorunu yok, hayat pahalılığı var” gibi, akıl dolu tespitlerle piyasalara güven veren Bay Kriz’in çektiği; kabinesindeyse dar gelirli vatandaşlarımızı düşünmediklerini itiraf eden Nebati Bakan’ın olduğu, olağanüstü yetkin bir siyasi kadronun, milletvekillerinin de böyle konuşmaları, elbette şaşırtıcı değil.

"Devir teslim heyecanı içinde"

Akşener, Erdoğan’ın geçen günlerde bir toplantıda cumhurbaşkanı adaylığını açıklamasıyla ilgili olarak şu yorumu yaptı:

Sayın Erdoğan da artık kendisine ayrılan sürenin sonuna geldiğini görüyor. O nedenle, artık tek bir derdi var: Millet İttifakı’nın adayının kim olacağı… İşi gücü bıraktı, her fırsatta “Adayınız kim?” diye soruyor. “Acaba benim yerime kim gelecek” diye büyük bir merak içinde. Hatta bunun için sandığa gömüleceğini bile bile, adaylığını bile açıkladı. Devir teslim heyecanıyla, geceleri uykularının kaçtığından eminim...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sığınmacı sorunu

Türkiye'nin sığınmacı sorununa değinen Akşener, iktidarın değişmesi durumunda bu kişilerin ülkelerine geri gönderileceğini vurguladı:

Bugün, Türkiye’de bir göç sorunundan bahsediyorsak öncelikli olarak, mevcut sorunların, bir basiretsizlik veya bilinçsizlik olmadığını, maruz kaldığımız her olumsuzluğun, bizzat iktidar eliyle tasarlanan bilinçli bir şekilde kurgulanarak uygulanan kasıtlı bir politikasızlık olduğunu da bilmemiz gerekiyor. İşte bu nedenle düzensiz göç sorunun muhatabı da sorumlusu da suçlusu da bizzat Recep Tayyip Erdoğan’dır. Yani esas mesele sığınmacıların kendisi değil para karşılığı Türkiye’yi hendek ülke yapmayı kabul eden bu iktidarın ta kendisidir. Esas mesele koltuklarını korumak adına sığınmacılardan seçmen devşirmeye çalışan bu kirli zihniyettir. Dolayısıyla sığınmacıları ülkelerine geri göndermenin yegâne yolu da öncelikle bu iktidarı ve Bay Kriz’i evine göndermektir.

"Öfkenize yenilmeyin"

"İYİ Parti iktidarıyla birlikte Türkiye’de sığınmacı sorunu diye bir sorun kalmayacak" diyen Akşener, şunları kaydetti:

Ancak özellikle gençlerimizden bir şey rica ediyorum: O da öfkenize yenilmemeniz… Sizleri haklı öfkeniz üzerinden kendi oyun sahasına çekmeye çalışanları lütfen dinlemeyin. Berbat göç politikalarına kurban arayanların sizi manipüle etmelerine sakın izin vermeyin. Kendi beceriksizliklerine kılıf arayanların tuzağına asla düşmeyin.

Şunu bilin ki sığınmacıları geri göndermek, uluslararası hukuktan doğan, en doğal hakkımız. Beşar Esad, kapsamlı bir af çıkartıp, sığınmacılara, “Ülkenize dönün.” diyor. Ama Sayın Erdoğan, “Durun daha karpuz kesecektik, durun daha vatandaşlık verecektik” diyerek, buna engel oluyor. Yani şu anda, sığınmacıların dönmesini istemeyen ve bunu engelleyen, tek bir kişi var; O da bizzat Sayın Erdoğan. Ama hiç endişe etmeyin. İYİ Parti’nin iktidar, Ak Parti’nin de, muhalefet olduğu bir Türkiye’de, bu sorunun çözülmeme ihtimali yok.

Dolayısıyla sorunu öfkeyle değil, sağ duyuyla çözeceğiz. Nefret tiratlarıyla değil, diplomasi diliyle çözeceğiz. Boyun eğerek değil, dik durarak çözeceğiz. Sulandırmadan, saptırmadan, Türk Milleti’ne yakışır biçimde, devlet ciddiyetiyle çözeceğiz.

Kürsüyü bıraktığı öğrenci: KYK yurtlarında tarikat ve cemaatler at koşturuyor

Akşener, konuşmasının bir kısmında devlete bağlı yurtlarında 3 üniversitelinin yaşamına son verdiği Akdeniz Üniversitesi'nden bir öğrenciyi çıkardı. Süleyman Kızıltaş isimli öğrenci, öğrencilerin yaşadığı geçim zorluğundan bahsetti. Kızıltaş'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

KYK yurtlarında kalmak bir tercih değil bir çaresizliktir. KYK yurtları devlet yurtları görünümlü, tarikat ve cemaatlerin at koşturduğu yurtlar haline gelmiştir.

Bir insanın yaşadığını hareket etmesinden anlıyoruz değil mi? Biz dikkat etmekten hareket edemiyoruz! Tarih vazgeçilmez olduklarını düşünenlerle dolu. Geldikleri gibi giderler!

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU