"Adayım" dedi itirazlar geldi: Erken seçim kararı alınmadan Erdoğan aday olamaz

Erdoğan iki dönemdir cumhurbaşkanı olarak görev yapıyor. Bir kez daha adaylığı açıkladı. Ancak anayasaya göre cumhurbaşkanı 3 defa üst üste seçilemez. Bunun için de görev süresini bitirmeden yani ikinci dönemini tamamlamadan seçime gidilmesi gerekiyor

Erken seçim kararı alınmaması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olamayacağı ifade ediliyor / Fotoğraf: AA

Artık kaçak güreşmeyi bırak. Artık ipe un sermekten, sürekli bahane üretmekten vazgeç. Havaya bakıp ıslık çalarak etrafta gezinmekle bu iş olmaz. Adaylık meselesini daha fazla geçiştiremezsin. Ha bire seçim tarihi belli olsun diyorsun. Seçim önümüzdeki yıl haziran ayının ortasında yapılacak. Kaçacak yerin yok Bay Kemal. Cumhur İttifakı'nın adayı belli olsun diyorsun. İşte söylüyorum; Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan.

Bu sözler Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait. 

Erdoğan bu sözleri dün partisinin İzmir il danışma meclisi toplantısında söyledi.

İktidar, uzun süredir Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıklaması istiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna karşılık Millet İttifakı da henüz Cumhur İttifakı'nın belirlenmiş bir adayının olmadığını, erken seçim kararı alınmadan adaylarını açıklamayacaklarını söylüyordu.

Erdoğan dün bizzat cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladı ve CHP liderine adaylık meselesini daha fazla geciktirmemesi çağrısı yaptı.

Adaylığını açıkladı, tartışma başladı. Kimi hukukçulara göre erken seçim kararı alınmadan Erdoğan'ın üçüncü defa aday olması mümkün değil.

Hukukçuların gerekçesi ise anayasanın 116. maddesi. 

Anayasa uzmanı hukukçuların işaret ettiği anayasanın ilgili maddesinde cumhurbaşkanı ve TBMM üyelerinin seçimine ilişkin hususlar yer alıyor. Maddede şu ifade yer alıyor: 

"Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."

Konuyu Independent Türkçe'ye değerlendiren anayasa hukukçuları da benzer görüşte.

 

Serap Yazıcı
Serap Yazıcı / Fotoğraf: Twitter

 

"Erken seçim kararı olmadan Erdoğan aday olamaz"

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Serap Yazıcı, anayasaya göre Erdoğan'ın üçüncü defa aday olmasının mümkün olmadığı görüşünde.

Seçimlerin normal tarihi olan 18 Haziran 2023'te yapılması halinde Erdoğan'ın aday olmasının mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Yazıcı, "Ama seçimler 18 Haziran 2023'ten önce yapılacaksa, yani Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üye tam sayısının 5/3'ü yenileme kararı alırsa evet, aday olabilir. Erken seçim kararı olmadan Erdoğan üçüncü defa aday olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

"Tartışma gereksiz, anayasa hükmü açık"

Hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç de anayasa hükmünün açık olduğuna işaret etti.

Prof. Dr. Özgenç, anayasa hükmünün açıklığı karşısında böyle bir tartışma yapmanın çok anlamsız olduğuna vurgu yaptı.

Tartışmanın gereksiz olduğuna değinen Özgenç, "Ama nihayetinde bu konuda böyle bir tartışma çıktığında mesele Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) önüne gidecektir. Siz ne derseniz deyin, YSK o gün bir karar alacak. Bizim hukukçu olarak açıklayacağımız görüşlerimizin o zaman bir kıymeti olmayacak" yorumunda bulundu.

 

72a5481c-5fd9-459e-a73b-d638e77af435.jpg
Prof. Dr. İzzet Özgenç / Fotoğraf: Twitter



"Adaylık açıklaması Türkiye erken seçime gidecek demektir"

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak da anayasa hükmünün açık olduğunu belirterek, seçimlerin normal zamanda yapılması halinde Erdoğan'ın aday olamayacağını söyledi.

Meclis'in erken seçim kararı alması halinde ikinci dönemini icra eden cumhurbaşkanının anayasanın 116. maddesine göre üçüncü defa aday olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Kamalak, sözlerine şöyle devam etti:

"Anayasa milletvekillerine ‘kendin ile ilgili karar alabilirsin ama seçilmiş bir cumhurbaşkanı var, onu seçime sürüklüyor ve kazanılmış hakkına müdahale ediyorsun, o halde yeniden aday olabilmeli' diyor. Anayasanın mantığı budur. Yani özetle; seçim zamanında yapıldığında cumhurbaşkanın kaybettiği bir şey olmayacağı için üçüncü defa aday olması mümkün değil. Ama öyle değil de kazanılmış hakkını tam kullanmadan, süreyi tamamlamadan Meclis erken seçim kararı verecek olursa, cumhurbaşkanı henüz ikinci dönemini tamamlamadığı için yeniden aday olabilir."

 

Mustafa Kamalak
Prof. Dr. Mustafa Kamalak / Fotoğraf: AA



"Sayın Cumhurbaşkanı adaylığını açıkladığına göre Türkiye erken seçime gidecek demektir" değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Kamalak, "Kanaatimce bu erken seçim de önümüzdeki yılın nisan-mayıs aylarında olur. Burada Sayın Cumhurbaşkanı bir bakıma altılı masayı sıkıştırmak için, oranın da kendi adayını açıklaması için bu yola başvurmuş olabilir" ifadelerine yer verdi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU