Mısır’da Müslüman Kardeşlerin 3 üyesine idam ve 20 üyesine müebbet hapis cezası verildi

Soruşturmalar, sanıkların, polis, ordu ve yargı mensuplarının, ikamet ettikleri yerleri, hareketlerini ve kullandıkları arabaları izlediklerini ortaya koydu

Mısır'da ‘şiddet olayları’ ile suçlanan Müslüman Kardeşlerin daha önceki davasından bir kare. Fotoğraf: AFP

Mısır’da bir mahkeme dün, Fayyum Ceza Mahkemesi’nin eski başkanı ve sekreterleri ile polis memurlarına suikast girişiminde bulunmak da dahil olmak üzere 18 ayrı davadan hüküm giyen ülkede terör örgütü olarak sınıflandırılan Müslüman Kardeşlerin (İhvan) 3 üyesine idam, 20 üyesine müebbet (25 yıl) ve bir diğer üyesine 9 yıl hapis cezası verdi.

Davadaki gerekçeler 2014 yılına kadar uzanıyor. Mısır Cumhuriyet Savcılığı, sanıkları 2014'ün sonu ile 2015'in ilk ayları arasında gerçekleşen 18 terör olayına karışmakla suçladı.  Soruşturmalara göre, İhvan liderleri, grup içinde ‘Nitelikli Operasyon Heyetleri’ adı altında gizli bir birim kurdular. Bu heyetler, grubun direktiflerini ihlal eden ordu mensubu, İçişleri Bakanlığı ve yargı mensubu ve kamu görevlilerine, yönelimlerini ve mensubu oldukları grubu ortaya çıkarmanın zorluğundan dolayı gizli olan bazı hareketlerin isimleriyle hücrelere ayrılan ve kendi planlarını uygulamak için İhvan üyelerinden yararlanarak suikastlar ve saldırılar düzenlemekle görevlendirildi.

Soruşturmalar, sanıkların, polis, ordu ve yargı mensuplarının, ikamet ettikleri yerleri, hareketlerini ve kullandıkları arabaları izlediklerini ortaya koydu. Yine soruşturmalara göre bazı polis merkezlerini ve kamu tesislerini izleyen ve bu yerlere karşı düşmanca eylemlerde bulunan bu hücrelerin sorumluları, şiddet ve sabotaj eylemlerinde uygulama ve izleme görevinin yanı sıra ateşli silahların, patlayıcıların ve molotof kokteyllerinin hazırlanması ve terör eylemlerinin düzenlenmesinde de roller üstlendiler.

Söz konusu suçlar arasında, Fayyum'da Suç Soruşturma Birimi’nden bir polis memuruna ve Ulusal Güvenlik İdaresi’nden başka bir polis memuruna düzenlenen suikastlar, yine Fayyum'da kentine bağlı Atsa semtinin merkezinde yüksek voltajlı elektrik kulesinin patlayıcılarla infilak ettirilmesi, İbşevay Polis Karakolu’na ve Fayyum Emniyet Müdürlüğüne ateş açılması ve suikast düzenleme niyetiyle Fayyum Ceza Mahkemesi Başkanı Tarık Ebu Zayed'in aracının takip edilmesi, Fayyum-Kahire yolu üzerinde yanlış izleme sonucu Zayed'in yerine yanlışlıkla bir vatandaşın arabasının hedef alınması yer alıyor.

Fayyum’daki Ceza Mahkemesi, dün görülen son davada, sanıklardan 3'ünü idama, 20'sini müebbet ve birini 9 yıl yıl hapis cezasına çarptırmasına karar verdi.

Yargıtay 52 sanık hakkındaki ağır hapis cezasını onadı

Diğer yandan Yargıtay dün, Müslüman Kardeşler mensubu 52 sanık hakkında verilen ağır hapis cezası kararını onadı. Sanıkların, 2013 yılında eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetiminin düşmesinin ardından Minye ilinin el-Adva bölgesinde meydana gelen şiddet olayları, kundaklama, sabotaj, gösteri düzenleme, polise ve vatandaşlara saldırma ve kalabalıklar arasında adam öldürmeye teşebbüs suçlarından haklarında verilen hükümlere karşı yaptıkları itirazlar reddedildi.

Mısır’da Yargıtay’ın onadığı kararlar bir daha bozulamaz ve herhangi bir dava yolu ile temyiz edilemez.  Kararda, 52 sanığın temyiz başvurularının reddedilmesi, haklarında verilen 3 yıldan 15 yıla kadar değişen ağırlaştırılmış hapis cezalarının onanması ve 3 yıllık ağır hapis cezasının yerine 3 yıl süreyle ağır çalışma cezası verilmesi yer aldı. Diğer 5 sanık ise haklarındaki suçlamalardan beraat etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU