Avrupa Parlamentosu milletvekili ve Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Udo Bullmann, Avrupa'nın küresel gıda krizine karşı çalışmaları ve Türkiye'nin Ukrayna'daki buğdayın ihracatı konusundaki rolüne ilişkin Milliyet'e özel açıklamalarda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bullmann, dünyanın çok zorlu ve tehdit edici bir dönemden geçtiğini, çok sayıda kriz unsurunun arttığını vurgularken, Kovid-19 pandemisi, dünya çapında gelir eşitsizliğinin artışının yanı sıra Afrika'da açlık krizine de dikkat çekti. Bullmann , bu zorluklara ancak çok taraflı ve barışçıl bir dünya düzeninde çözüm bulunabileceğini söyledi.
"Rusya açlıkla oynuyor"
Küresel gıda güvenliği konusunda "sorunun çok büyük" olduğunu söyleyen Bullmann, "Ukrayna savaşından önce zaten büyük bir gıda krizi vardı. Kovid-19'un sonucu açlığın geri döndüğünü biliyorduk, ekonomik faaliyetler kapanıyordu. İnsanlar daha fazla geçinemiyordu özellikle de Afrika'daki kayıt dışı ekonomilerde. Şimdi de buna savaş eklendi" dedi. Çok sayıda Afrika ve Ortadoğu ülkesinin, Ukrayna ve Rusya'dan gelen buğdayın yüzde ellisinden fazlasına bel bağladığını belirten Bullman, "Rusya açlıkla oynuyor, krizle oynuyor" ifadelerini kullandı.
Bullman, Ukrayna'dan buğdayın çıkarılması için çok çalıştıklarını ancak bunun kolay olmadığını belirtirken, "Çünkü gemiyle gönderemiyorsunuz, trenle veya başka yollarla bunu yapmanız gerekir ancak buğdayın ihracatı için alternatif yollar bulmak çok zor. Şu an hükümetler Romanya veya başka yerler üzerinden bunu deniyor. Henüz gerçekleşmedi" dedi.
"Putin'in hilesi olabilir"
Son günlerde Ukrayna ve Rusya arasında buğday ihracatının Türkiye aracılığıyla gerçekleştirilme tartışmasıyla ilgili de yorum yapan Bullmann Türkiye'nin Ukrayna buğdayının uluslararası piyasaya gönderilmesi konusundaki desteklerinin "büyük bir jest olacağını ve uluslararası toplumun bunu memnuniyetle karşılayacağını" belirtti. Ancak Bullmann, "Ukrayna'daki pek çok kişi bunun buğdayı ülkeden çıkarmak için bir Rus hilesi olduğunu düşünüyor. Çünkü Putin'in limanları ve kilitlenen nakliye yollarını açması için öne sürdüğü şartlar Ukrayna için çok tehlikeli. Kolaylıkla batı Odessa'ya saldırabilirler. Bu yüzden bugün çok tehlikeli ve tümden bir diplomatik yönetimin gerçekleştirilmesi gerekiyor" dedi. (Haberin tamamı için)
Milliyet