Mehmet Metiner, başkanlığını yaptığı Demokrasi ve Birlik Derneği'nin kuruluşunda konuştu: Çok şükür Kürt sorunu çözüldü

Eski AK Parti Milletvekili Metiner yaptığı konuşmada "Türkiye’nin Kürtlerinin temsilcisi ne PKK’dır ne HDP’dir. Onlar Kürtlerin bir kısmının desteğine sahip olabilir, lakin bu destek onlara temsilcilik hakkı vermez" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner'in kurucu başkanı olduğu Demokrasi ve Birlik Derneğinin (DEMBİR-DER) tanıtım töreni İstanbul'da gerçekleştirildi.

İstanbul'daki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Metiner "Kim ki bu devlet sadece Türklerin devletidir derse bölücülük yapmış olur" ifadelerini kullandı.

Metiner şöyle devam etti:

Türk ve Türklük adına bu tür iddialarda bulunmak, bilesiniz ki Türk ile ete kemiğe bürünmüş anlam ve maneviyat dünyamıza darbe indiriyor demektir. Türk tanımının ırksal bir tanımlamanın ötesinde İslamiyet’le büründüğü o birleştirici anlam dünyasını ortadan kaldırdığınızda geriye sadece ruhsuz bir beden kalır. İslamiyet’in o birleştirici anlam dünyasıyla özdeşleşmiş 'Türk' tanımını tahrif ederek Kürt’ü öteki görenler bilsinler ki en büyük bölücülüğü bu ülkenin başına onlar bela etmişlerdir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kürt'ü kendinden bilen bir Türk anlayışı var"

"Kürtlerin varlığını inkar eden, dilini ve kültürünü yasaklayan bir devlet anlayışının" artık var olmadığını kaydeden Metiner, "Kürt'ü kendinden bilen ve Kürt'ün dilini de kendi dili gibi aziz bilen bir Türk anlayışı, bir yönetim anlayışı var. Çok şükür kendi milletinin inançlarını, değerlerini ve yaşam tarzını beğenmeyen, beğenmediği için de zorla yukarıdan aşağı yöntemlerle değiştirmeye kalkışan bir devlet anlayışı yok artık. Bu çok önemli bir devrimsel değişimdir. Bu devrimsel değişimi gerçekleştirenleri yürekten selamlıyoruz" dedi.

"Demokratik kimlik siyasetinden yanayız"

Metiner DEM-BİR'i kurma amaçlarını şu ifadelerle dile getirdi:

Biz demokrasiyi derinleştirmeye çalışacak olan bir derneğiz.

Biz herkes için özgürlük istiyoruz. Bu ülkede yaşayan dini, dili, ırkı, mezhebi, ideolojisi ve yaşam tarzı ne olursa olsun herkes için koşulsuz demokrasi istiyoruz.

Farklılıkları tehdit unsuru olarak gören zararlı anlayışlara ne kadar karşı isek farklılıkları çatışmaya dönüştüren kimlik siyasetlerine de bir o kadar karşıyız.

Kimlik inkarına karşıyız, lakın kimlik siyaseti üzerinden ayrıştıran ve çatıştıran anlayışlara da karşıyız. Biz demokratik kimlik siyasetinden yanayız.

Herkesi kendi eşiti olarak gören, çoğulculuğa ve özgürlüğe yaslanan, farklılıkların kabulü üzerinden vahdet/birlik anlayışını esas alan bir demokratik kimlik siyasetinden yanayız.

"Türkiye’nin Kürtlerini terör örgütünün ve siyasi uzantısının istismarından kurtarmamız şart"

Konuşmasında "Çok şükür Kürt sorunu çözüldü" ifadelerini kullanan Metiner, "Etnik inkardan kaynaklanan Kürt sorunu çözüldü lakin Kürtlerin kimi sorunları yerli yerinde duruyor. Demokrasi ve Birlik Derneği olarak paradigmamız bu bizim: Evet, Kürt sorunu yok artık ama Kürtlerin sorunu var ve onu sorunları çözerek Türkiye’nin Kürtlerini terör örgütünün ve siyasi uzantısının istismarından kurtarmamız şart!" diye devam etti.

Açıklamalarında HDP'yi de eleştiren Metiner şu ifadeleri kullandı:

Bugün Türkiye Kürtlerinin gerçek anlamda özgürleşmesinin önündeki en büyük engel, PKK’nın ve partisi HDP’nin varlığıdır. 

PKK’nın Kürtler üzerindeki silahlı boyunduruğu ve HDP’nin silaha yaslanan siyasi vesayeti son bulmadıkça Kürtler arasında gerçek anlamda demokrasi neşv ü nema bulamaz.

O yüzden Demokrasi ve Birlik Derneği olarak Kürtlerin demokratik tercihleri önünde silahlı ve siyasi engel oluşturan bariyerlerin kaldırılmasını olmazsa olmaz önemde görüyoruz. Bunu gerçekleştirmek için yapılması gerekenler var elbette.

Kürtlerin gerçek sorunlarını çözerek onları PKK ve partisi HDP’ye mecbur ve mahkum olmaktan kurtarmak, dahası PKK/HDP canibinin silahtan gücünü alan tehditlerini sonlandırmak.

"Türkiye’nin Kürtlerinin temsilcisi ne PKK’dır ne HDP’dir"

Türkiye Kürtlerinin PKK/HDP üzerinden okunmasından son derece rahatsız olduklarının altını çizen Metiner, "Türkiye’nin Kürtlerinin temsilcisi ne PKK’dır ne HDP’dir.
Onlar Kürtlerin bir kısmının desteğine sahip olabilir, lakin bu destek onlara temsilcilik hakkı vermez. Kendisi gibi düşünmeyen ve kendi ideolojilerine ve terör yöntemlerine karşı çıkan Kürtleri imha edilmesi gereken düşman/hain olarak gören PKK/HDP ideolojisi, demokrasi ve barış için bir tehdit olduğu gibi Kürtler için de safi zarardır" dedi.

Kılıçdaroğlu'na soru: Kürt sorunu nedir?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Kürt sorununu çözeceğim" sözlerini anımsatan Metiner, "Kemal Bey'e buradan Dernek Genel Başkanı olarak soruyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sorularına cevap verdiği gibi umarım bizim de sorularımıza cevap verir. 'Kürt sorunu nedir?' diye soruyoruz Kemal Bey'e. Çıksın bir tarif etsin. Bir de var olduğunu söylediği Kürt sorununu hangi somut adımlar atarak çözeceğine inanıyor. Bir de dağda PKK terör örgütü var, onları nasıl indirebileceğini bize anlatsın da biz de Kemal Bey'in Kürt sorununu nasıl çözmek istediğini öğrenmiş olalım." ifadelerini kullandı.


 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU