Süper Lig'e İstanbul damgası: 19 takımdan 8'i İstanbul'dan... "Eski adıyla 'İstanbul Ligi' bizi bekliyor"

1965-66'dan sonra Süper Lig'de ilk kez 8 İstanbul takımı mücadele edecek. Spor yorumcusu Serdar Kelleci, gelecek sezon Süper Lig'in nasıl şekilleneceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye'de profesyonel ligler tamamlanırken bir yandan şampiyonlar diğer taraftan da küme düşen ekipler netleşiyor.

Süper Lig'de 2021-22 sezonu Trabzonspor'un şampiyonluğu, Çaykur Rizespor, Altay, Göztepe ve Yeni Malatyaspor'un küme düşmesiyle tamamlandı. 

TFF 1. Lig'den Süper Lig'e direkt yükselen ekipler ise Ankaragücü ile Ümraniyespor olurken son ekibi play-off eşleşmeleri belirledi.

Bandırmaspor, Erzurumspor, Eyüpspor ve İstanbulspor arasında geçen play-off turunda zafere ulaşarak Süper Lig'de mücadele etmeye hak kazanan son ekip İstanbulspor oldu.

 

 

Bu sonuçla gelecek sezon 19 takımla oynanacak Süper Lig 2022-23 sezonunda yarışacak ekiplerin 8'ini İstanbul temsilcileri oluşturacak.

Rekabetin büyük kısmını İstanbul takımları üstlenecek

Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü, Fatih Karagümrük, Kasımpaşa, Ümraniyespor ve İstanbulspor'un Süper Lig'de yer almasıyla Türk futbolunun en üst ligindeki şehir takımlarının hakimiyeti de dikkat çekiyor.

Bir sezon önce veda ettiği Süper Lig'e yeniden yükselmenin sevincini yaşayan Ankaragücü, Başkent'in tek temsilcisi olacak.

 

 

Gelecek sezon Türkiye'nin 3 büyük şehrinden biri olan İzmir'den hiçbir takım bu arenada yer alamayacak.

İstanbul dışından sadece Antalya (Antalyaspor ve Alanyaspor), 2 ekiple temsil edilecek.

Trabzonspor, Giresunspor, Gaziantep FK, Kayserispor, Hatayspor, Sivasspor, Adana Demirspor ve Konyaspor, Süper Lig'in diğer temsilcileri olacak.

Süper Lig'deki İstanbul takımları, gelecek sezon oynayacakları 36 maçın 25'ini İstanbul'da gerçekleştirecek. 

Eldeki verilere göre rekabetin ağırlığının İstanbul kulüpleri üzerinde yoğunlaşacağı ve Anadolu takımlarıyla bu şehrin takımları arasındaki farkın açıldığı görülüyor. 

 

Serdar Kelleci-Independent Türkçe.jpg
Serdar Kelleci / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"İstanbulspor'u İstanbul takımları arasında biraz daha farklı bir noktaya koyacağız"

Spor yorumcusu Serdar Kelleci, İstanbulspor'un başarısını, 8 İstanbul ekibinin rekabet edeceği ligin nasıl şekilleneceğini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Son olarak Süper Lig'e ismini yazdıran İstanbulspor'u uzun süredir takip ettiğini belirten Kelleci, "Ecmel Başkan ve ve yönetim kurulu sandığımızın aksine hareket ettiler ve çok sabırlı bir yönetim anlayışı gösterdiler" dedi. 

Takımın başına getirdikleri antrenörlere çok fazla şans verdiklerini ifade eden Kelleci, "Başarılı olmayan hocalara bile tahammülleri çok yüksekti. Şimdi en son keşfettikleri Osman Zeki Korkmaz Hocayı da yakından tanıyorum. İsmini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Burada çok iyi bir birliktelik olacağına inanıyorum. Ve İstanbulspor yönetim kurulu dışarıdaki dedikodulara çok fazla kulak asan bir kulüp değil. Bildikleri doğrultuda ilerliyorlar ve bildikleri doğrular da futbolun doğrularına eşit. İstanbulspor'u biraz daha sarfınazar ederim o noktada" diye konuştu. 

 

 

İstanbulspor'un 2. ve 1. Lig'de iyi mücadele ettiğini, dönem dönem play-off oynadığı hatırlatan Kelleci, "Bir şekilde o kadro kalitesini korudu. Osman Zeki Hoca da maçtan sonra çok büyük transferler yapmayacaklarını söyledi. Bu çok önemli bir nokta. Yani hedef olarak çıktığımız gibi çok büyük başarılar elde edeceğiz yerine bunu yıllara yayarak başarının elde edileceğini söyledi. Ki bu da başarının doğru yolu. Yıllara yayılan bir politika güdülmesi nedeniyle İstanbulspor'u İstanbul takımları arasında biraz daha farklı bir noktaya koyacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"İstanbul Ligi bizi bekliyor, rekabetin biraz daha farklılaşacağı bir döneme gireceğiz"

2022-23 sezonunda Süper Lig'in 19 takımından 8'inin İstanbul'dan olmasını da değerlendiren Kelleci, şu ifadeleri kullandı:

Eski adıyla İstanbul Ligi bizi bekliyor. Rekabetin biraz daha farklılaşacağı bir döneme gireceğiz. Çünkü deplasman olgusu belki de kalkacak. Takımların seyirci sayılarını mutlaka gözetmemiz lazım. Takımların seyirci sayıları oldukça düşük. Ve özellikle dört büyük takımın deplasmana gittiklerinde bir deplasman fobisi oluşmamasına sebep olacak. Bu da ligde önümüzdeki sene puan ortalamasını yükseltebilir. 

 

 

"Anadolu'yla İstanbul arasındaki fark kapanıyor, bu ligin güç değerini artırdı"

19 takımlı oynanacak ligde 8 İstanbul takımının olmasının Anadolu-İstanbul dengesini etkilemeyeceğini düşünen Kelleci, "Anadolu'yla İstanbul arasındaki fark aslında kapanıyor. Bu Anadolu takımlarının başarısından mı yoksa 'Dört Büyükler'in görece güç kaybetmesinden mi kaynaklanıyor oraya bakmak lazım. İstanbul takımları ve Trabzonspor'un kurduğu kadrolar çok yeterli kadrolar değil. Dolayısıyla Anadolu takımları bu ekiplere yaklaşmaya başladı. Bunun ligin güç değerini çok fazla artırdığını düşünmüyorum. Çok büyük bir fark olacağını düşünmüyorum. Bir taraftan güç dengesi oluşacak aslında ama kaliteye odaklanmak lazım" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"Seyirci sayısı az olan takımlar ligin kalitesini azaltabilir"

Futbolda ve diğer spor branşlarında seyirci faktörünün oldukça önemli olduğuna ve kalitenin belirleyici unsuru olabileceğine vurgu yapan Kelleci, Galatasaray-Anadolu Efes serisinin bunun en büyük örneği olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

En önemli faktör seyirci. Basketbolda Galatasaray-Anadolu Efes serisi izledik. O dört seride Galatasaray Basketbol Takımı'nın seyirciyle beraber EuroLeague şampiyonunu yendiğine hep beraber tanıklık ettik. Bu, bize seyircinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sporda seyirci olmadığı zaman biraz daha görece güçsüz takımın aslında sahada çok varlık gösterememesine ya da iyi seyirci varsa gücünü biraz daha arttırdığına tanıklık ettik bu basketbol serisinde. Futbolda da aynı şey söz konusu olabiliyor. Bugün Konyaspor taraftarı, Adana Demirspor taraftarının iç sahadaki oyunlarına, oradaki başarı oranına bakmak lazım. Bu çok önemli bir faktör. O yüzden bir taraftan ligin kalitesini de azaltabilir. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ligimizi parlatan, dekor satılmasını sağlayan unsur taraftar"

Süper Lig'de ve alt liglerde yüksek taraftar kitlesine sahip kulüpler olduğunu ve bu durumun maçlarla belirleyici rol oynadığını ifade eden Kelleci, "Konya, Göztepe, Samsun, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Ankaragücü'nü gördükten sonra Ümraniye-Galatasaray maçının 3 bin kişiye oynandığını görünce o maçı izleme zevki düşüyor. Ligimizi parlatan, dekor satılmasını sağlayan unsur taraftar. Bugün Adana Demirspor var, Göztepe vardı. Göztepe maçını izlerken bakıyorsun seyirci sahaya hükmedebiliyor, hakeme etki edebiliyor. Diğer taraftan Göztepe'nin maçında 2 bin seyirci olsa biliyorum ki İstanbul takımları kollanacak. Buna senelerce tanıklık ettik. Hakemi yönlendirme demeyelim ama seyirci daha doğru karar vermesini sağlayabiliyor. Diğer tarafta 35 senedir Anadolu kulüplerini seyrederim, büyüklerin Anadolu maçlarında kayırıldığına defalarca tanıklık ettim" diyerek sözlerini tamamladı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU